Articole despre iubire, relații și viață

  • Pentru toate momentele când simți că nu mai poți, amintește-ți de puterea ta interioară

    Ai simțit vreodată că lumea se prăbușește în jurul tău și că nu mai ai nici forța, nici voința să continui? Te-ai simțit vreodată epuizat, fără scăpare, de parc-ai fi fost prins într-o capcană unde nimic nu părea să mai funcționeze cum trebuie? Pentru toate acele momente în care ai simțit că nu mai poți, amintește-ți ... (continues)
    Citește mai mult
  • Provocările relațiilor cu persoane narcisiste (II)

    Cum gestionezi o relație cu o persoană narcisistă? Este o întrebare complicată, deoarece aceste relații sunt, prin natura lor, foarte provocatoare și pot deveni rapid copleșitoare și epuizante. Din dorința de a evita conflictele, mulți oameni ajung să se adapteze complet cerințelor narcisistului, renunțând la propriile nevoi, ... (continues)
    Citește mai mult
  • Provocările relațiilor cu persoane narcisiste (I)

    Cei care au o tulburare narcisică de personalitate se consideră superiori altor persoane, speciali, excepționali, se așteaptă ca ceilalți să se raporteze la ei ca atare și au impresia că li se cuvine un tratament privilegiat. La început, carisma unui narcisist, abilitatea de a-și pune în valoare calitățile și siguranța cu care ... (continues)
    Citește mai mult
  • Ce te ține blocat în nemulțumire? Trei capcane pe care oamenii și le întind singuri

    Am văzut de multe ori cum oamenii se lasă prinși în capcanele pe care, fără să-și dea seama, și le întind singuri. Aleg calea aparent mai ușoară - își justifică nemulțumirile dând vina pe alții, iau decizii în funcție de aprobarea sau dezaprobarea celor din jur și evită orice schimbare de teama necunoscutului. Sunt ... (continues)
    Citește mai mult
  • Cum să îți susții punctul de vedere și să îți aperi drepturile?

    Viața ta este o oglindă a alegerilor pe care le faci, a limitelor și granițelor pe care le stabilești și a curajului de a-ți apăra convingerile și valorile. De multe ori, oamenii ajung să se conformeze pretențiilor și așteptărilor celorlalți, spun „da” când, de fapt, își doresc să spună „nu”, evită să își susțină ... (continues)
    Citește mai mult
  • Schimbarea nu așteaptă - cum să folosești fiecare zi ca pe un nou început

    Aproape la fiecare sfârșit de an, oamenii simt nevoia unui restart, a unui nou început. Această nevoie de „a ne reinventa” este, în esență, o manifestare a dorinței de a recăpăta controlul asupra vieții noastre. Conștientizăm faptul că, poate, nu am realizat tot ce ne-am propus sau că ne-am focalizat atenția și energia pe ... (continues)
    Citește mai mult
  • Cum să-ți protejezi limitele și granițele fără să te simți vinovat

    Stabilirea limitelor personale este o dovadă de iubire și respect față de tine însuți, o manieră prin care îți protejezi timpul, spațiul, energia și echilibrul emoțional. Ele comunică celorlalți cum vrei să fii tratat și ce este acceptabil pentru tine. Și totuși, există persoane care reacționează negativ atunci când îți ... (continues)
    Citește mai mult
  • Cum să gestionezi frica de judecată și să trăiești cu încredere

    De câte ori nu te-ai surprins imaginându-ți o viață în care nu ți-ar păsa de ceea ce gândesc ceilalți despre tine? O viață în care fiecare decizie pe care o iei ar fi ghidată doar de ceea ce simți tu că este corect, nu de teama unor priviri critice sau a unor comentarii acide. Poate că te simți prins în capcana judecății ... (continues)
    Citește mai mult
  • Provocările relațiilor cu persoane schizoide

    Personalitatea schizoidă poate fi concepută ca acoperind un continuum de la sănătos la patologic, în care stilul de personalitate schizoid se află la extrema sănătății, iar tulburarea de personalitate schizoidă se află la extrema patologiei. Dintre toate criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate schizoidă , unul a ... (continues)
    Citește mai mult
  • Ce te definește: trecutul sau alegerile tale?

    Adesea, suntem tentați să credem că suntem prizonierii circumstanțelor noastre de viață și că experiențele trecutului ne definesc. Totuși, adevărul este că avem puterea de a ne transforma viața și de a ne construi un viitor diferit prin alegerile noastre conștiente. Așa cum spunea C. G. Jung, „nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat, ... (continues)
    Citește mai mult
  • Gelozia – strategii pentru gestionarea acesteia (III)

    Să te eliberezi de gelozie nu înseamnă să nu o mai simți niciodată, ci să înveți să nu-i mai dai puterea să-ți controleze viața. Gelozia, în sine, nu este o problemă – problematice sunt reacțiile, vorbele și comportamentele noastre manifestate sub impulsul unor trăiri intense de moment. Pentru a gestiona mai bine gelozia, o ... (continues)
    Citește mai mult
  • Gelozia – care sunt atitudinile și comportamentele prin care ne îndepărtăm partenerul? (II)

    Din dorința de a deține controlul și a încerca să împiedice o potențială „trădare”, unii oameni pot ajunge, prin comportamentele lor, să obțină exact opusul, ajungând să-și îndepărteze partenerul/a. Cum se manifestă gelozia? Care sunt astfel de atitudini și comportamente? - căutarea de dovezi - unii oameni pot verifica ... (continues)
    Citește mai mult
  • Gelozia – expresie a iubirii sau manifestare a nesiguranței? (I)

    Gelozia… o trăire atât de complexă și atât de intensă uneori... Presupun că nu-ți este străină, nu-i așa? Poate că am trăit-o cu toții la un moment dat al vieții noastre; este, în fond, o parte firească a experienței umane, însă ceea ce contează este cum reușim să o înțelegem și să o gestionăm. În gelozie este ... (continues)
    Citește mai mult
  • Provocările relațiilor cu persoane pasiv-agresive (II)

    De ce rămânem blocați într-o relație cu o persoană pasiv-agresivă? Unii oameni sunt atrași de persoanele cu comportament pasiv-agresiv din cauza unor mecanisme compensatorii prin care încearcă să rezolve probleme nerezolvate din trecut. O persoană cu un puternic instinct matern sau patern va fi atrasă de fragilitatea și ... (continues)
    Citește mai mult
  • Provocările relațiilor cu persoane pasiv-agresive (I)

    În fiecare relație există momente de tensiune și conflict, dar unele relații ascund un tipar de comportament subtil și insidios: pasiv-agresivitatea. Această formă de interacțiune, adesea mascată de zâmbete și gesturi aparent inofensive, poate eroda încrederea și armonia dintre parteneri, lăsând în urmă frustrare și conflicte ... (continues)
    Citește mai mult
  • Cum recunoști momentele când să spui „nu”?

    Într-o societate care adesea pune preț pe conformitate în locul autenticității, a învăța să spui „nu” reprezintă atât un gest de autoprotecție și împuternicire, cât și o abilitate practică. Te-ai întrebat vreodată de ce spui mereu „da”, chiar și atunci când îți dorești să refuzi? Există mai multe motive pentru ... (continues)
    Citește mai mult
  • De ce credem că avem mereu dreptate?

    În general, oamenii tind să creadă ca au mereu dreptate sau că au argumente solide pentru a-și susține opiniile, chiar și atunci când acestea sunt contrazise de dovezi clare. De ce se întâmplă acest lucru? Acest fenomen este explicat de biasul de confirmare, un bias cognitiv care influențează modul în care percepem, interpretăm și ... (continues)
    Citește mai mult
  • Provocările relațiilor cu persoane paranoice (II)

    De ce rămânem blocați într-o relație cu o persoană paranoică? Există persoane care ajung să se simtă confortabil în astfel de relații datorită unor „beneficii secundare”. Aceste avantaje pot compensa anumite lipsuri personale, iar atracția față de aceste relații este, de cele mai multe ori, inconștientă. Este vorba de ... (continues)
    Citește mai mult
  • Provocările relațiilor cu persoane paranoice (I)

    Relațiile cu persoane paranoice pot fi extrem de complexe și provocatoare. Acestea necesită o atenție deosebită la semnele timpurii de suspiciune și comportamente de control. Prin recunoașterea acestor semne și gestionarea constructivă a situațiilor dificile, partenerii pot încerca să mențină o oarecare stabilitate în relație. ... (continues)
    Citește mai mult
  • Eliberarea din colivia socială - descoperă-ți propria voce!

    Schimbarea personală este un proces inevitabil și necesar în dezvoltarea noastră. Fără schimbare, stagnează nu doar potențialul nostru, ci și capacitatea noastră de a ne adapta la circumstanțele în continuă transformare ale vieții. Acceptarea și îmbrățișarea schimbării ne permit să ne descoperim adevărata identitate și să... (continues)
    Citește mai mult