De la gânduri limitative la posibilități nelimitate – o călătorie spre cea mai bună versiune a ta

Începutul de an este un moment foarte bun pentru a reflecta asupra anului anterior, astfel că te invit să te gândești la toate reușitele tale din ultimele luni și la toate lecțiile pe care le-ai învățat. Poate că ai tendința de a te focaliza mai degrabă pe aspectele negative sau pe ce nu ai reușit să realizezi, așa că astăzi te invit să îți recunoști și să îți celebrezi toate succesele, oricât de insignifiante ar părea ele. Nu uita că fiecare pas mic contează și fiecare pas a contribuit la persoana minunată care ești azi.

De multe ori ne lăsăm prinși în tumultul vieții de zi cu zi și ajungem să uităm de noi înșine, de nevoile și dorințele noastre. Într-o lume plină de agitație și provocări, este ușor să ne pierdem direcția și să uităm de visurile noastre, iar eu îmi doresc să te încurajez să îți stabilești planuri și obiective și să perseverezi în direcția lor, pentru că ai în interiorul tău toate resursele necesare să atingi ceea ce îți propui.

Așadar, când îți stabilești obiective, există patru întrebări esențiale care ar putea să te ajute:

- spre ce mă îndrept? (starea dorită sau obiectivul);

- de ce merg într-acolo? (valorile care te ghidează);

- cum voi ajunge acolo? (strategia pentru călătorie);

- dacă se întâmplă ceva care nu este în regulă? (controlul riscurilor și planificarea situațiilor neprevăzute).

De asemenea, pentru o mai bună claritate, concentrare și motivație, stabilește-ți obiectivele prin metoda SMART: S – specific (clar și precis, fără ambiguități); M – măsurabil (cum vei ști că l-ai atins? Cum vei monitoriza progresul?); A – abordabil, realizabil (să poată fi într-adevăr atins cu capacitatea și resursele disponibile); R – relevant (cum te ajută îndeplinirea lui? Ce semnificație are pentru tine?); T – încadrat în timp (să ai un termen limită).

Clarifică-ți valorile și prioritățile - ce este cu adevărat important pentru tine și pentru viața ta? Construiește-ți obiectivele în jurul acestor valori pentru a-ți crea o viață autentică și plină de sens.

De asemenea, curajul de a ieși în afara zonei de confort te va expune la oportunități noi și experiențe care îți vor deschide orizonturile, așa că fii deschis în fața provocărilor și privește-le ca pe niște șanse de a crește.  Uneori, cele mai mari reușite vin din direcții neașteptate, așa că nu îți fie teamă de incertitudine și schimbări.

Este important să-ți asumi responsabilitatea pentru propria viață. Renunțarea la mentalitatea de victimă și preluarea controlului asupra propriilor alegeri te vor conduce pe drumul către o viață autentică și către atingerea potențialului tău.

Lucrează asupra gândurilor tale limitative – în loc să te gândești la ce nu poți face, concentrează-te asupra a ceea ce poți realiza. Transformă „nu pot” în „pot învăța cum să fac” și schimbă-ți perspectiva. În fiecare obstacol poți găsi o oportunitate de creștere și învățare.

Fii stăpân pe timpul tău - timpul este resursa noastră cea mai prețioasă, așa că fă-ți un plan clar și realist pentru fiecare zi, cu priorități bine stabilite pentru a evita procrastinarea și a rămâne consecvent în urmărirea obiectivelor tale. Încearcă să îți creezi un program echilibrat, care să includă timp pentru dezvoltare personală, muncă, odihnă și relaxare. Învață să spui „nu” solicitărilor care nu rezonează cu tine, cu valorile sau principiile tale, care îți fac rău sau care te abat de la drumul tău și fii conștient de modul în care îți petreci fiecare moment al zilei.

Învață lucruri noi - fiecare zi este o oportunitate de a învăța ceva nou. Dezvoltarea personală este un proces continuu, iar dorința de a cunoaște cât mai mult te poate conduce către noi posibilități. Fie că este vorba despre a învăța o limbă străină, a citi cărți inspiraționale, a te angaja într-o activitate artistică sau un hobby neexplorat, a urmări cursuri online, a discuta cu oameni care te inspiră, investiția în tine și în dezvoltarea ta personală aduce cu sine posibilități nebănuite.

În fiecare zi, amintește-ți de lucrurile pentru care ești recunoscător - aprecierea pentru ceea ce ai deja în viața ta creează o energie pozitivă prin găsirea bucuriei în lucrurile aparent „mici” sau simple. Recunoștința se poate învăța practicând-o în fiecare zi și nu este nevoie de mai mult de un „mulțumesc” spus cu sinceritate în gând sau cu voce tare.

Viața este imprevizibilă, iar adaptabilitatea este una dintre cele mai importante abilități personale. Fii deschis la schimbare, învață să te adaptezi la circumstanțe noi și să accepți că uneori drumul tău este posibil să se schimbe. Capacitatea de a te ridica după un eșec și de a te adapta la schimbări neprevăzute este o trăsătură esențială a oamenilor de succes, orice ar însemna acel succes pentru fiecare în parte.

Fii compasiv cu tine însuți - compasiunea față de propria persoană înseamnă să îți oferi liniște și alinare în momentele dificile, când te confrunți cu eșecuri sau cu suferință. Nu uita că eșecurile nu îți definesc identitatea, ci sunt lecții din care poți învăța și te poți dezvolta. În loc să te simți descurajat, acceptă fiecare eșec ca pe o lecție valoroasă. Adaptează-ți strategiile în funcție de învățămintele obținute și mergi înainte cu încredere.

Compasiunea mai înseamnă și conștientizarea propriile trăiri și acceptarea lor fără judecată. Înseamnă a-ți acorda permisiunea de a experimenta și a te elibera de emoții, în loc de a le reprima, a te raporta la tine însuți cu iubire și înțelegere, asemenea modului în care te porți cu cel mai bun prieten al tău. Compasiunea implică și acțiuni concrete pentru binele personal, depășirea suferinței, căutarea soluțiilor și afirmarea granițelor, în loc să te complaci în autocompătimire și pasivitate. Compasiunea față de sine te ajută să depășești provocările și să crești în ciuda dificultăților întâlnite.

Celebrează micile reușite zilnice - fiecare pas pe care îl faci, oricât de mic ți s-ar părea, este un pas important pe drumul evoluției tale. Așa cum o casă se construiește cărămidă cu cărămidă, tot așa aprecierea micilor reușite zilnice te va motiva să să avansezi spre scopurile tale.

Viața modernă poate aduce cu sine stres și agitație, așa că învață tehnici eficiente de gestionare a stresului  și adoptă obiceiuri sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate, timp petrecut în natură, meditația, respirația conștientă sau lectura. Includerea unei astfel de rutine în viața ta poate să contribuie la starea de bine și la echilibrul tău emoțional.

Relațiile interpersonale sunt fundamentale pentru bunăstarea noastră, așa că stai în preajma oamenilor pe care îi admiri, alături de care ești tu însuţi, care scot la suprafaţă ceea ce este mai bun din tine, care te iubesc, te respectă și îți înseninează viața. Iubește-te și preţuiește-te suficient de mult, încât să-ţi trasezi limite și graniţe clare, să știi să spui „nu”, să știi să spui „stop” și să ieși din orice relaţie care îţi face rău în mod repetat sau în care te simți devalorizat, manipulat, nerespectat.

Viața este o călătorie plină de oportunități și provocări, iar dacă abordăm fiecare zi ca pe o nouă șansă de a evolua și de a deveni cea mai bună versiune a noastră, această atitudine proactivă ne va face să ne simțim mult mai puternici și mai stăpâni pe noi înșine. Așadar, să ne ascultăm dorințele, să ne identificăm nevoile și să ne focalizăm pe visurile noastre, deoarece indiferent de experiențele sau greutățile din trecut, ziua de azi ne oferă ocazia de a crea o poveste a vieții noastre plină de bucurie, împlinire și sens.

Dr. Ursula Sandner

 

13 comentarii pentru “De la gânduri limitative la posibilități nelimitate – o călătorie spre cea mai bună versiune a ta

    1. Am citit aproape continuu cu ochii umezi,,,din fiecare gand al autoarei transpira iubirea,bunatatea, respectul pentru cel , caruia i se adreseaza!
      Cartile ei imi sunt „Biblia” ,cu care ma hranesc,supravietuiesc!
      Atat imi doresc o intalnire cu Ea,,,!!!

  1. Mulțumesc pentru toate încurajările pe care ni le dai !Am nevoie de motivatie și după ce am citit am mai multă dorința sa fac lucruri ! Succes in tot ce faci !🤗🤗🤗

  2. Mulțumesc, Ursula! Sunt recunoscătoare pentru mesajele neprețuite pe care le primesc și cu care rezonez. Acesta este unul dintre ele. Mulțumesc!

  3. Nu reușesc chiar întotdeauna să citesc toate emailurile primite, însă de fiecare dată găsesc lucruri practice în ele. Se vede că muncești din greu pentru a scrie aceste articole și cred că recunoștința mea pentru munca depusă ar fi să-mi fac timp pentru a le citi mult mai atent. Unele lucruri prezentate le știu, însă sunt o adunare-aminte și mă bucur că faci asta. Îți doresc succes, iar pe viitor voi face tot posibilul să citesc articolele pe care le voi primi. Mulțumesc.

  4. Mulțumesc, ma bucur de fiecare dată când primesc mail si abia așteapt sa vad ce conține. Am învățat multe lucruri din ele!
    Îți sunt recunoscatoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *