De ce avem nevoie de dezvoltare personală?

Dezvoltarea personală implică descoperirea talentelor, abilităților și potențialului care se află în interiorul nostru. Implică valorificarea acestora prin activități continue de studiu și muncă, prin depunerea eforturilor de a ne perfecționa, de a ne îmbunătăți, de a ne șlefui. Implică lucrul cu mintea, emoțiile și trupul nostru. Presupune igienă și sănătate fizică, mentală și emoțională, stabilirea de țeluri, crearea de strategii pentru optimizarea calității vieții.

În rândurile următoare vreau să îți spun ce anume ar trebui să îți aducă dezvoltarea personală și de ce este ea importantă pentru fiecare dintre noi. În primul rând, vreau să reții că dezvoltarea personală nu este neapărat despre cantitate (mai mult) ci despre calitate (mai bine).

Dobândirea de noi abilități și cunoștințe este cea mai bună garanție pentru un viitor incert, iar pentru aceia care învață, cresc, sunt adaptabili și îmbrățișează schimbarea, succesul nu este o posibilitate, ci un fapt. Mulți oameni nu își acceptă limitele, își găsesc justificări și scuze ori dau vina pe alții. Alții sunt defensivi și nu tolerează niciun fel de feedback. Iar alții sunt pur și simplu reticenți în a face orice pentru a-și rezolva problemele. Unii dintre noi ne dorim o soluție rapidă pentru că „nu avem timp” de dezvoltare personală sau pur și simplu nu știm ce să facem. Însă dezvoltarea personală este un proces în continuă desfășurare care ne ajută să devenim conștienti de felul în care trăim acum, de cognițiile noastre disfuncționale sau toxice și să ne restructurăm mintea și emoțiile ca să avem o viață mai împlinită și mai frumoasă

Cu toții avem un trecut, mai mult sau mai mai puțin nefast, am avut un anumit istoric în familia noastră și am preluat anumite modele de la cei din jur. Multe dintre gândurile noastre nu ne aparțin, însă le permitem să ne controleze viața. Dezvoltarea personală ne ajută să identificăm și să renunțăm la tot ceea ce nu ne folosește, să ne rescriem credințele și să adăugăm în gândirea noastră percepții noi. Dezvoltarea personală îți aduce înțelegere, acceptare și vindecare.

Dezvoltarea personală ne folosește enorm în relațiile cu cei din jur - ne schimbăm atitudinea și comportamentul în relaționarea interpersonală.

Dezvoltarea personală înseamnă să ieșim de pe pilotul automat, să renunțăm la rețete preluate de la alții și să trăim în acord cu autenticitatea noastră.

Nu poți să îți stabilești obiective sau să îți dai voie să visezi dacă nu ai încredere în tine și în puterea ta personală. Dezvoltarea personală îți dă instrumentele necesare pentru a-ți făuri o viață așa cum o visezi.

În general, persoanele deschise înspre dezvoltare personală sunt curiose, dornice de a învăța și orientate spre cunoaștere. Își cunosc limitele, calitățile și slăbiciunile; se angajează în activități de perfecționare continuă și depun în permanență eforturi de a-și compensa ori depăși punctele slabe. Nu se mulțumesc cu puțin, își dorește să învețe și să evolueze în permanență

Însă există, de asemenea, și persoane reticente care nu depun niciun efort să se schimbe sau să evolueze, fiindu-le greu să-și recunoască slăbiciunile ori să se adapteze la situații noi sau diferite. Nu iau în calcul feedback-urile pe care le primesc, se pot supraestima, pot deveni arogante sau defensive. Pot să nu știe ce anume au de îmbunătățit la propria persoană sau cum să facă asta sau pot să-și dea seama că ar trebui să facă anumită schimbări, dar să nu acționeze în niciun fel. Pot crede că oamenii se pot schimba dar ele niciodată nu au timp pentru asta sau pot crede că oamenii chiar nu se schimbă, așadar nu are rost nici ele să depună vreun efort.

Ce poți face pentru a facilita procesul dezvoltării personale?

Înainte de toate, implică-te în procesul de autocunoaștere. Ființa umană are în interiorul său nenumărate aspecte de care este necesar să devină conștientă. Fă o listă și împarte aceste aspecte în următoarele categorii:

- Puncte forte - la ce excelezi;

- Abilități folosite în exces - de exemplu, încrederea în sine dusă la extrem poate fi privită ca și aroganță;

- Calități ascunse - ce știi tu despre tine dar alții nu știu;

- Puncte oarbe - lucruri despre tine pe care alții le văd, dar pe care tu nu le consideri ca fiind adevărate. Acestea sunt puncte forte pe care le ai dar pe care le subestimezi și slăbiciuni pe care le ai, dar pe care le negi sau nu le vezi;

- Slăbiciuni;

- Valorile tale;

- Obiectivele tale;

- Obstacole cu care te confrunți;

- Credințele tale.

Pentru exerciții detaliate și alte explicații te invit să accesezi cursul online de life coaching „Arborele Vieții” unde am dedicat două module speciale autocunoașterii și dezvoltării personale.

Setează-ți țeluri și prioritizează-le. Fie că este vorba despre o slujbă dorită, despre o promovare, o relație, o mașină sau a-ți face noi cunoștințe, pentru a obține toate acestea ai nevoie să știi de ce anume ai nevoie pentru a le obține și cum anume poți face asta. Ce depinde de tine? De ce abilități ai nevoie? Ce atitudine ar trebui să adopți? Ce resurse îți sunt necesare? Apoi depune eforturi pentru ca, pas cu pas, prin propriile tale puteri să ajungi persoana care poate obține tot ceea ce își propune.

Creează-ți o viziune despre Eul tău ideal. Stabilește ce gânduri, atitudini și comportamente îl caracterizează și comportă-te în acord cu ele.  Stabilește ce abilități și competențe are și găsește soluții pentru a-ți dezvolta acele abilități și competențe.

Fă o schimbare minoră în fiecare zi. Dacă este ceva ce ți-ai dori să îmbunătățești la tine, stabilește-ți un obiectiv și fă o prioritate din asta. Apoi, în fiecare zi, fă câte un pas în direcția obiectivului tău - pentru început acțiuni mărunte și repetitive astfel încât pe parcurs să se transforme în obiceiuri.

Îmbunătățește-ți punctele slabe. Dezvoltă-ți abilități în ariile cele mai problematice ale vieții tale.

Fă lucruri noi, găsește-ți hobby-uri, implică-te în interacțiuni sociale diverse, ia inițiativa.

Citește cărți de dezvoltare personală, abonează-te la site-uri și reviste de specialitate, participă la workshop-uri și conferințe ori la ședințe individuale de life-coaching / dezvoltare personală.

Fă-ți un plan de dezvoltare personală și respectă-l. Stabilește ce schimbări îți dorești să faci, ce competențe vrei să-ți dezvolți, ce activități ar trebui să faci pentru aceasta, unde poți face asta, ce alte persoane ar fi implicate, cine te poate ajuta. Stabilește-ți obiective specifice și măsurabile. Ține un jurnal al acestui proces și notează-ți obiectivele, planul de acțiune, resursele utilizate, reușitele, dificultățile și rezultatele. Cere feedback din exterior și în același timp automonitorizează-te.

Succes!

Dr. Ursula Sandner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.