Provocările relațiilor cu persoane paranoice (I)

Relațiile cu persoane paranoice pot fi extrem de complexe și provocatoare. Acestea necesită o atenție deosebită la semnele timpurii de suspiciune și comportamente de control. Prin recunoașterea acestor semne și gestionarea constructivă a situațiilor dificile, partenerii pot încerca să mențină o oarecare stabilitate în relație. Totuși, fără încredere și gestionarea adecvată a suspiciunilor, o relație sănătoasă devine imposibilă.

Persoanele cu personalitate paranoidă sunt adesea distante și reci din punct de vedere emoțional, manifestând suspiciuni nejustificate, hipersensibilitate, gelozie și teamă de intimitate. Aceste trăsături pot fi însoțite de o atitudine grandioasă, rigiditate, tendința de a fi conflictuali și de a recurge la acțiuni legale.

Personalitatea paranoidă poate fi concepută ca acoperind un continuum de la sănătos la patologic, în care stilul de personalitate paranoid se află la capătul sănătos, iar tulburarea de personalitate paranoidă la capătul patologic.

Paranoia nu se limitează doar la tulburarea de personalitate paranoidă, ci poate fi întâlnită și în alte tulburări psihice precum tulburarea delirantă și schizofrenia paranoidă, unde apar idei delirante clare, halucinații sau alte trăsături psihotice.

Care este diferența dintre stilul de personalitate paranoid și tulburarea de personalitate paranoidă?

Stilul de personalitate se referă la un set de tendințe și comportamente care pot fi observate la o persoană fără ca acestea să fie suficient de severe sau persistente pentru a fi considerate patologice, iar tulburarea de personalitate se caracterizează printr-un tipar pervaziv (generalizat), rigid și stabil în timp, conducând la disfuncție ori suferință.

Stilul de personalitate paranoid

- sigur pe sine și încrezător în capacitatea de a lua decizii și de a avea grijă de sine;

- un ascultător atent și un observator perspicace, capabil să perceapă subtilitățile, tonul și multiplele niveluri de semnificație;

- ia criticile în serios fără a se simți intimidat;

- pune mare preț pe loialitate și fidelitate muncind din greu pentru a le câștiga și menține, fără a considera că i se cuvin pur și simplu;

- este prudent în relațiile cu alte persoane, preferând să evalueze oamenii înainte de a intra în relații cu aceștia;

- este asertiv și își poate apăra punctul de vedere fără a pierde controlul sau a deveni agresiv.

Tulburarea de personalitate paranoidă

- reticent în a se confesa altora din teama nejustificată că informațiile vor fi folosite împotriva sa;

- citește înțelesuri ascunse sau amenințări în remarci sau evenimente banale, de exemplu, suspectează că un coleg și-a schimbat locul de parcare pentru a-l sabota pe el;

- poartă ranchiună și nu iartă insultele sau ofensele;

- pune la îndoială, în mod nejustificat, loialitatea sau fidelitatea partenerului, prietenilor și asociaților;

- se așteaptă, fără motive întemeiate, să fie exploatat sau rănit de alții;

- se simte ușor ofensat și reacționează rapid cu furie sau contraatacă.

La ce să fii atent înainte de a intra într-o relație

Persoanele paranoice au dificultăți în a-și ascunde suspiciunile și trăiesc cu impresia constantă că sunt înconjurate de pericole. Acestea sunt extrem de vigilente și foarte atente la detalii, încercând mereu să evalueze dacă pot avea sau nu încredere în cei din jurul lor.

- persoana paranoidă evită să răspundă la întrebări despre viața sa personală. Întrebări banale despre trecutul amoros, locul de muncă sau locul în care trăiește sunt percepute ca amenințări, însă va căuta să afle cât mai multe despre trecutul tău, fiind în căutare de detalii suspecte;

- dacă ieși cu el/ea la întâlnire, poate dori să deschidă personal băuturile și să examineze cu atenție mâncarea, manifestând o neîncredere profundă;

- va verifica nota de plată de mai multe ori și va evita consumul de alcool pentru a nu pierde controlul;

- cel mai probabil nu va accepta relații intime într-un loc necunoscut și va menține o distanță afectivă pentru a evita să fie „descoperit/ă”;

- va fi foarte atent/ă la comportamentul tău față de alte persoane de sex opus, evaluând gradul tău de fidelitate;

- va tinde să-și minimalizeze câștigurile materiale și profesionale pentru a se asigura că nu ești interesat doar de banii săi;

- după câteva întâlniri, nu ar trebui să te surprindă dacă îți va cere explicații pentru orice întârziere sau informație lipsă. Gelozia și dorința de control vor apărea rapid;

- te va bombarda cu întrebări „de ce”, încercând să-ți înțeleagă intențiile;

- vei avea senzația că ești examinat constant;

- poți avea impresia că oferi mai mult decât primești.

Într-o relație cu o persoană paranoică, vei fi mereu sub observație și ți se va cere constant să dovedești că ești demn de încredere și loialitate. Gesturile tale de iubire și afecțiune pot fi interpretate greșit și considerate ca având intenții ascunse. Indiferent cât de mult te străduiești să demonstrezi că ești sincer, va exista o suspiciune constantă, însă iubirea și neîncrederea nu pot coexista armonios. Într-o atmosferă de suspiciune, iubirea nu poate înflori, iar neîncrederea devine o barieră de nedepășit. De altfel, angoasa generată de suspiciune este atât de mare, încât unii se simt ușurați dacă ipotezele lor se confirmă. Preferă să se confrunte cu infidelitatea, oricât de dureroasă ar fi, decât să trăiască în incertitudinea zilnică.

Iubirea unui paranoic este marcată de rezerve și îndoială, prudență și reținere, iar sentimentele sunt controlate strict pentru a evita vulnerabilitatea.

Pentru a face față unei relații cu o persoană paranoică, majoritatea oamenilor recurg la una dintre aceste două strategii de bază:

  1. Se supun resemnați interogatoriilor și cerințelor partenerului și au comportamente precum:

- evitarea preluării inițiativei pentru a nu alimenta suspiciunile;

- evitarea criticii sau ridicării de întrebări asupra comportamentului partenerului;

- evitarea certurilor sau discuțiilor, având în vedere că orice afirmație va fi folosită ulterior ca „probă”;

- atenție și precizie în ceea ce spui sau faci, pentru a evita „neînțelegerile”;

- limitarea numărului de prieteni și ieșirilor în oraș pentru a evita gelozia partenerului;

- aducerea constantă a dovezilor de respect și loialitate;

- oferirea oricărei informații cerute, oricând este cerută;

- atenție sporită la emoțiile și stările partenerului și încercări de a le gestiona cât mai bine.

  1. Se revoltă împotriva atitudinilor acuzatoare

Nerespectarea cerințelor partenerului tău va fi văzută ca un act de trădare de neiertat și, dacă înainte avea dubii în privința ta, acum suspiciunile sale vor fi confirmate. Confruntarea unui partener paranoic nu este ușoară, deoarece anxietatea lui va crește proporțional cu gradul tău de libertate.

Într-o relație sănătoasă, încrederea și respectul reciproc  (inclusiv față de libertatea celuilalt) sunt fundamentale. Nu este necesar să oferi justificări pentru fiecare acțiune sau să explici mereu comportamentul tău.

Nu trebuie să devii complice la comportamentele sau atitudinile paranoice îndreptate asupra altor persoane nevinovate. Este important să atragi atenția asupra greșelilor și prejudecăților atunci când acestea apar și să-ți încurajezi partenerul să consulte un psihoterapeut.

Mulți îndrăgostiți paranoici nu pot tolera libertatea partenerului și preferă să încheie relația „pentru propria siguranță”. Alții, însă, pot recurge la represalii violente, ceea ce nu duce la un final matur și pașnic. Poți încerca să porți un dialog constructiv și să îi explici că, dacă nu își schimbă comportamentul, relația se va încheia. Totuși, această decizie ar putea fi interpretată ca un afront moral sau o dovadă că există o a treia persoană.

De ce rămânem blocați într-o relație cu o persoană paranoică? Vom explora acest aspect în partea a doua a acestui articol, așa că ne revedem curând.

Dr. Ursula Sandner

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *