Bărbați manipulați de femei – jocul seducției și începutul relației (I)

Prima parte

Manipularea presupune folosirea influenței și cunoașterii intime a slăbiciunilor și vulnerabilităților celeilalte persoane pentru a o exploata emoțional în scopul de a o controla în beneficiul propriu. Dacă ești într-o relație cu o femeie manipulatoare, este foarte posibil ca nici măcar să nu-ți dai seama de asta.

Într-o zi drumul tău este posibil să se fi intersectat cu cel al unei astfel de femei care a reușit să-ți intre pe sub piele, întruchipând tot ceea ce aveai nevoie mai mult, care te-a făcut să visezi la un viitor minunat, iar apoi, treptat-treptat, a început să îți exploateze vulnerabilitățile în avantajul ei, lăsându-te confuz, dezorientat și lipsit de putere.

Bărbații care se regăsesc în situația aceasta simt rușine și fac orice să ascundă realitatea și să-și păstreze demnitatea în fața celorlalți, pentru a nu ajunge ținta „glumelor” și remarcilor de tipul: „te ține sub papuc nevastă-ta!”, „de ce nu-i arăți cine e șeful, ce bărbat ești tu?”. Se tem că nu vor fi crezuți, se tem că vor fi acuzați că mint și exagerează, se tem că vor fi catalogați drept slabi. De multe ori cei din jur nu cred că o femeie poate domina și abuza un bărbat chiar ani la rând, mai ales când acea femeie știe să joace în public cartea victimei neajutorate sau a inocenței supreme.

Dragostea te poate împlini într-un mod minunat, însă ea reprezintă și o forță distructivă (și atunci nu este dragoste) pentru acele persoane care îi transformă pe cei de lângă ele în niște simple marionete pe care le folosesc după bunul lor plac.

Cum începe totul?

I. Jocul seducției și începutul relației

În această primă etapă, femeia manipulatoare este asemeni un cameleon – își schimbă culorile în funcție de nevoile tale. Îi place ceea ce-ți place și ție, îi displace ceea ce îți displace și ție, aveți aceleași gusturi, aceleași preferințe, aceleași interese și foarte multe lucruri în comun.

Știe ce să facă pentru a-ți capta atenția și a-ți câștiga încrederea. Este plăcută, fermecătoare, pare extrem de interesată de tine, adoptă o atitudine binevoitoare, caldă și empatică și îți spune ceea ce vrei sau ai nevoie să auzi.

Va începe să se impună fizic în spațiul tău personal. O mână pe braț, pe umăr, pe picior, o îmbrățișare, contact vizual prelungit, o apropiere fizică pentru a te auzi mai bine și alte asemenea gesturi care par naturale și pe care le repetă în mod constant (tinde adesea de a atinge un pic prea mult) ca și cum ar vrea să dea de înțeles că „tu îmi aparții”.

Lucrurile se desfășoară foarte rapid, ca nu cumva să ai ocazia să te răzgândești. Este afectuoasă, înțelegătoare, îți face promisiuni minunate și face ca totul să fie „special”. Dacă îți oferă un cadou, îți va spune cât efort și afecțiune a investit în acest gest și cât de mult înseamnă pentru ea să ți-l ofere. Îți amintește în mod repetat de toate „eforturile” sale pentru a începe să-ți inducă un sentiment de îndatorare.

Uneori dispare, nu mai răspunde la telefon și nu mai dă niciun semn, doar pentru ca apoi să reapară brusc. Îți spune că te va suna la o anumită oră, însă te sună câteva ore mai târziu. Întârzie la întâlnire sau anulează pe ultima sută de metri invocând o situație care nu depinde de ea. Își dorește să te îngrijorezi, să te întrebi ce s-a întâmplat, să-i simți lipsa doar ca apoi să îți dorești mai mult să fiți împreună.

Îți invadează, subtil și treptat, spațiul emoțional și senzorial. Îți va spune cât de mult a suferit ea în trecut, cât de greu i-a fost, cum a fost trădată de alți oameni, cum a fost nedreptățită. Se prezintă în fața ta ca o victimă neajutorată, ca o persoană extrem de fragilă și înduioșătoare, care nu are nicio vină, activând în tine rolul de salvator. Dacă ai tendința de a face pe plac altora și dacă simți că principala ta datorie ca bărbat este să o salvezi pe ea și să devii, astfel, erou, vei fi nerăbdător să oferi toată afecțiunea și protecția ta unui biet suflet îndurerat. Dacă o percepi în acest fel, nu te gândești că ar putea avea intenții mai puțin sănătoase. În același timp, pot apărea niște indicii care să-ți dea de bănuit. Dacă pui ceva la îndoiala, va reacționa de parcă ai fi spus cea mai mare nebunie. Va fi indignată, rănită și te va face să te simți vinovat pentru că ai gândit, chiar și pentru o clipă, ceva negativ despre ea. În acest fel, îți vei pune la îndoială propria capacitate de a judeca și analiza. Va reuși să te convingă că te înșeli, iar ea are dreptate.

Se va face dorită, va ști cum să se folosească de farmecul ei irezistibil, dar va da de înțeles că nu poate fi cucerită ușor, că nu se va dărui în întregime atât de repede. Acest lucru este ușor de înțeles în orice relație care este la început, însă ea se va folosi de această abordare pentru a stârni emoție, dorință și tensiune exact atât cât trebuie. Îți poate spune că tu ești primul bărbat față de care începe să aibă sentimente după mult, foarte mult timp, că se teme să nu fie rănită, că nu a mai simțit niciodată așa ceva, că tu ești special (dorind să te măgulească și să te facă să crezi că ești diferit sau mult mai bun decât foștii). Te laudă și îți exagerează calitățile, de fapt te lingușește.

Pe lângă tipologia „victimei”, există și tipologia „femeii trofeu” care îți dă de înțeles că ești un norocos pentru că beneficiezi de atenția ei. Senzuală și provocatoare, știe cum să te seducă și să creeze o dominație de natură sexuală, iar tu ar trebui să fii bucuros și recunoscător pentru că, printr-un miracol, te-a ales pe tine. Relația este din start inechitabilă – ea se comportă de parcă ți-ar face un favor că este cu tine, pentru care trebuie să fii veșnic recunoscător. Poate, de asemenea, să profite de teama ta de abandon, dându-ți de înțeles că te poate părăsi oricând dacă nu îi satisfaci dorințele, inclusiv cele de ordin financiar.

Apelând la minciuni, se prezintă fie într-o poziție care să o pună într-o lumină bună pentru a-și demonstra superioritatea – ea este specială, puternică, frumoasă, inteligentă și... atotcunoscătoare, fie într-o poziție de victimă, pentru a atrage mila și simpatia ta și a obține tot felul de beneficii.

Care este, de fapt, adevărata față a femeii manipulatoare?

Este imatură emoțional – ca și cum ar fi rămas blocată într-un stadiu infantil de dezvoltare. Doar nevoile ei contează și doar ea are dreptate. Își urmărește fără scrupule interesul, în detrimentul intereselor celorlalți, chiar dacă pozează într-o persoană altruistă și sensibilă. Critică, acuză, distruge, reușind, în același timp, să se pună pe sine în valoare.

Nu este empatică și nu este interesată să-l înțeleagă cu adevărat pe celălalt. Unii bărbați ajung să-și reproșeze că sunt prea sensibili sau că greșesc când își arată emoțiile deoarece partenerele lor sunt indiferente, disprețuitoare sau sfidătoare chiar și atunci când este vorba despre emoții puternice și profunde: tristețea de a pierde pe cineva drag, bucuria unei realizări importante (mai degrabă îi invidiază decât să se bucure pentru ei), recunoștința ș.a.m.d. Dacă se bucură, se bucură pentru că a obținut ea un beneficiu, este fericită pentru ea, nu pentru celălalt.

Nu își asumă niciun fel de responsabilitate – întotdeauna ceilalți sunt de vină. Nu își recunoaște greșelile și nu pune la îndoială alegerile pe care le face. Partenerul este întotdeauna singurul responsabil pentru problemele existente.

Este egoistă și egocentristă – lumea trebuie să graviteze în jurul ei și în jurul dorințelor ei, dând deoparte sau ignorând dorințele celor din jur. Este focalizată pe propria persoană și îi desconsideră pe ceilalți și opiniile lor sau pur și simplu nu ține cont de ele. Dacă îi ascultă pe ceilalți sau problemele lor, face ca imediat discuția să fie despre ea: „da, dar să vezi ce am pățit eu”. Se simte îndreptățită să dea sfaturi, deși nu i le-a cerut nimeni. deoarece ea oricum știe mai bine.

Ocazional, mai și oferă câte ceva, însă niciodată gratuit, făcându-l pe celălalt să se simtă îndatorat.

Își construiește o imagine pentru alții, deoarece vrea să fie percepută într-un anumit fel, însă acea imagine nu reprezintă autenticitatea ei. Acest lucru reflectă fragilitatea ego-ului ei, pe care în mod eronat o definește ca fiind sensibilitate. De fapt, nu tolerează critica, să fie contrazisă ori să i se pună la îndoială calitățile și felul ei de a face lucrurile. Astfel de persoane sunt deseori și narcisice, purtând masca „perfecțiunii” care le ascunde, însă, adevărata natură.

Nu are prieteni – chiar dacă se asociază sau vrea să fie văzută cu mulți oameni, relațiile ei de „prietenie” sunt superficiale, trecătoare, lipsite de sinceritate și se bazează pe urmărirea câștigului personal. Poate renunța cu ușurință la oameni dacă nu îi mai sunt de folos și îi vorbește de rău pe aceștia dacă relațiile respective nu-i mai servesc interesul, lucru valabil și în cazul foștilor iubiți. Este posibil să aibă ocazional câte o „bună” prietenă de care se folosește pentru a ieși ea în evidență, pentru a o ajuta în diferite aspecte ale vieții sau pentru a o scoate țap ispășitor când lucrurile nu merg așa cum își dorește.

II. Preluarea controlului

Odată ce va avea siguranța că „a pus mâna pe tine”, va începe să alterneze aroganța cu atenția, criticile cu declarațiile de dragoste, afecțiunea cu indiferența, atitudinea mieroasă cu furia. Va deveni suspicioasă și critică, va avea schimbări inexplicabile de dispoziție și comportamente contradictorii care te vor lăsa într-o ceață totală, prin care te va face să te îndoiești de tine și să te simți din ce în ce mai inconfortabil. Te vei învinovăți și vei începe să-ți pui o mulțime de întrebări: „oare am greșit cu ceva?”, „oare nu sunt suficient de iubitor?”, „oare fac tot ce trebuie?”.

Pentru a ajunge să te domine, este nevoie ca tu să începi să te îndoiești de tine, de judecata și intuiția ta, să-ți pierzi încrederea în tine, să devii confuz și nesigur, să îți fie teamă, să crezi că nu te-ai putea descurca fără ea. Încet, cât să nu-ți dai seama ce se întâmplă, dar continuu, femeia manipulatoare te va condiționa să accepți ceea ce în mod obișnuit nu ai accepta, să devii docil, să-i împlinești ei toate nevoile, dorințele și capriciile.

Ce comportamente sau tehnici folosește? În articolul următor vom discuta despre acest subiect, așa că rămâi aproape.

Dr. Ursula Sandner

 

2 comentarii pentru “Bărbați manipulați de femei – jocul seducției și începutul relației (I)

  1. Un articol minunat care mie mi se potrivește perfect, iar când nu am mai putut răbdare calvarul prun care am trecut, am divorțat. Din păcate, sau din fericire avem un copil împreună și, xhiar și acum când nu ii convine ceva se folosește de aceleași tipare, de același comportament, doar ca acum am curajul sa riposteze și să îmi spun părerea, lucru care, bineînțeles nu este pe placul ei. Felicitări și aștept cu nerăbdare următorul articol. Mulțumesc!

  2. Pot exista si barbati cu un asemenea comportament??? Eu as putea transpune 1:1 comportamentul unui fost partener!!!
    Este absolut tot valabil , fiecare comportament descris aici pentru femeile manipulatoare a manifestat acest barbat vis a vis de mine iar eu m-am simtit exact ca barbatul manipulat descris in articol.
    Este acesta un comportament narcisic ?
    Multumesc pentru aceste articol !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *