A trăi conștient înseamnă a fi prezent în trupul, viața și relațiile tale și a realiza și a-ți asuma faptul că ești creator – tu îți creezi propria realitate prin gândurile și emoțiile pe care le hrănești în mintea ta, prin deciziile și acțiunile tale.
Atunci, când nu ești prezent în trupul tău și nu acorzi atenție felului în care te simți din punct de vedere fizic, ajungi să îți neglijezi nevoile – nu te hrănești atunci când organismul îți cere asta sau te hrănești în exces, nu te odihnești atunci când ai nevoie și pe acest fond apare oboseala cronică și, de asemenea, pot apărea tulburările de somn, te simți încordat în permanență, apar durerile, te îmbolnăvești, ai o stare psihică proastă, te poți simți anxios tocmai din cauza faptului că nu dormi suficient ori nu te hrănești corespunzător.
Atunci, când nu ești prezent în viața ta, funcționezi mai degrabă pe pilot automat – nu ai o direcție stabilită, nu știi ce îți dorești, nu ai obiective sau scopuri, ci mai degrabă te lași purtat de viață precum o corabie pe valurile oceanului sau faci ce face toată lumea, pentru că nu ți-ai acordat timpul de a-ți chestiona valorile și concepțiile pe care, vrând-nevrând, le-ai preluat de la cei din jurul tău.
Fugi de tine, de nevoile, dorințele și rănile tale. Fugi de ceea ce nu-ți place la tine, de ceea ce îți creează o stare de disconfort și trăiești „la suprafață”, acolo unde simți că deții controlul. Iar acest control se extinde și asupra persoanelor apropiate pentru că, în acest fel, îți poți întreține iluzoriul sentiment de siguranță. Dar când ordinea prestabilită este tulburată, simți că te prăbușești în gol și începi să-ți chestionezi propria valoare sau utilitate.
Atunci, când nu ești prezent în relațiile tale, interacționezi de la mască la mască ori în funcție de tiparele cognitive și atitudinale pe care le-ai urmat până acum, oricât de distructive ar fi ele. Interacționezi în funcție de așteptările și nevoile tale egoiste și nu în funcție de felul în care este persoana din fața ta. Adică, poți alege un partener de viață, nu pentru ceea ce este el, nu pentru dorința de a-l cunoaște și a-l descoperi, ci pentru a-l modela astfel încât să corespundă mai bine nevoilor și intereselor tale.
Când nu ești prezent în relațiile tale, nu-ți asumi responsabilitatea pentru ce aduci tu în relație, nu dorești să explorezi și să soluționezi problemele care apar, ci mai degrabă te aștepti ca ele să se rezolve de la sine. Te autoamăgești, negi realitatea, bagi capul în nisip ca struțul sau îți învinovățești partenerul pentru nefericirea ta.
A nu fi prezent înseamnă a nu accepta o realitate relațională cocreată.
A trăi conștient înseamnă a-ți asuma responsabilitatea pentru toate aspectele vieții tale și, de îndată ce îți asumi responsabilitatea, realizezi că ai puterea de a schimba acele aspecte care nu-ți mai sunt utile ori nu-ți mai plac, că ai puterea de a-ți creiona un nou destin, că ai puterea de a fi și de a trăi exact așa cum îți dorești.
A trăi conștient înseamnă a-ți asuma responsabilitatea pentru gândurile și emoțiile tale, a realiza că percepția asupra vieții îți este dată de credințele tale pe care le poți schimba dacă nu-ți mai sunt utile, de rănile tale, pe care le poți vindeca și integra, depășindu-ți astfel temerile sau mentalitatea de victimă.
A trăi conștient înseamnă a nu mai căuta scuze sau justificări, a nu mai da vina pe alții, pe destin sau pe trecutul tău, ci a căuta să realizezi tot ce este mai bun din „ce ți s-a dat” ori a-ți asuma nefericirea dacă nu vrei să faci nimic...
A trăi conștient înseamnă a-ți asculta și vocea interioară, deoarece această voce este precum o busolă care încearcă să ne arate calea în ciuda tuturor împotrivirilor noastre. Această voce exprimă năzuințele sinelui nostru autentic.
A trăi conștient înseamnă a-ți îndrepta atenția înspre interiorul tău și a observa cum acest interior se exprimă și se manifestă în exterior. De exemplu, dacă tu ai o stimă de sine scăzută ori ai o credință centrală care spune „nu merit să fiu iubit”, vei căuta inconștient exact acele relații ori situații care să îți confirme că nu meriți să fii iubit.
Trecerea de la o stare de pasivitate la asumarea capacităților noastre creatoare, adică la asumarea puterii noastre interioare, nu este întotdeauna lipsită de dificultăți sau obstacole, dar cu siguranță este posibilă și fezabilă.
Avem în interiorul nostru toate resursele necesare pentru a ne crea viața pe care ne-o dorim, trebuie doar să ne acordăm permisiunea de a începe „să luptăm” pentru noi înșine și să începem să avem încredere în noi înșine.
Felul în care ne trăim viața este alegerea noastră. Alege înțelept!
Dr. Ursula Sandner