Fii stăpânul gândurilor și emoțiilor tale!

De multe ori oamenii nu sunt cu adevărat conștienți de ceea ce gândesc și simt – își văd de treburile zilnice, își îndeplinesc sarcinile și obligațiile, în timp ce în fundalul minții lor rulează fel și fel de gânduri, ca un film sau o poveste, unele dintre ele având un „volum” mai ridicat, iar altele mai scăzut. Aceste gânduri, într-o manieră conștientă sau inconștientă, sunt cele care ne creează stările emoționale. De multe ori ne simțim într-un fel sau altul și nu ne dăm seama de ce, însă cauza este reprezentată chiar de propriile gânduri, de felul în care ne raportăm la anumiți stimuli, la anumite situații.

Aceste gânduri ale noastre pot veni de la „criticul interior”, de la „cel care se îngrijorează” sau cel anxios, de la „perfecționist”, de la „cel rănit” ș.a.m.d. Aceste instanțe sunt părți ale eului nostru care ne declanșează, în general, emoții negative, însă la fel de bine avem în interiorul nostru și „un consilier” sau „un prieten” din partea cărora vin gânduri și emoții pozitive.

Ce putem face pentru a ne lua gândurile și emoțiile în stăpânire?         

Primul pas pe care îl avem de făcut pentru a ne lua gândurile în stăpânire este să conștientizăm de unde vin acestea. De exemplu, criticul interior înglobează vocea celor care ne-au criticat sau ne-au devalorizat când eram copii (de obicei vocea părinților pe care am introiectat-o), gândurile prin care ne exprimăm lipsa de încredere în sine, autoînvinovățirea, blamarea: „sunt un prost”, „sunt un ratat”, „o să eșuez”, „o să mă fac de râs”, gândurile prin care ne poziționăm în inferioritate comparându-ne cu alții etc. „Cel rănit” se va activa de fiecare dată când se va confrunta cu o situație negativă similară cu cea trăită în trecut, situație care i-a cauzat o rană pe care încă nu a reușit să o vindece. Va reacționa impulsiv, emoțional, după aceleași tipare ca înainte. „Perfecționistul” ne spune că nu vom putea fi niciodată suficient de buni așa cum suntem, ne va îndemna să trăim într-o veșnică nemulțumire față de propria persoană sau ne va autosabota încercările – „de ce să încep un proiect dacă oricum nu voi obține rezultate perfecte?”. Astfel, dacă dialogul nostru interior este unul negativ, bineînțeles că și emoțiile noastre vor fi unele negative. Dacă ne criticăm în permanență sau suntem mult prea duri cu noi înșine, cum ne putem aștepta să ne simțim bine? Chiar și în privința anumitor aspecte pentru care ne criticăm, dacă reușim să ne schimbăm perspectiva, să le privim dintr-un alt punct de vedere, adică să ne recadrăm gândurile, automat starea noastră emoțională se va schimba. De exemplu, dacă ești o persoană foarte organizată, obsedată de cele mai mici detalii, lucru care îți dă de furcă uneori, poate că acest lucru te poate ajuta să-ți dezvolți o carieră într-un domeniu în care atenția la detalii este pe primul loc. Sau dacă ești o persoană căreia nu îi place prea mult să participe la fel și fel de evenimente, să fie mereu în centrul acțiunii, ci ești mai orientată spre interior, acest lucru te poate ajuta să îți dezvolți capacitatea de a observa cu mai multă acuratețe, de a a-ți dezvolta lumea interioară, de a-ți descoperi talentele și a le fructifica. Astfel, ceea ce-ți pare a fi un defect, privit dintr-o altă perspectivă se poate transforma într-o calitate.

Observă ce evenimente/conjuncturi îți declanșează gânduri și trăiri negative. Există un factor comun? Cu ce au legătură? Poate că există ceva în viața ta ce trebuie schimbat iar aceste gânduri și stări sunt un semnal de alarmă sau poate că trebuie să găsești noi strategii adaptative și funcționale în fața anumitor stimuli. Să presupunem că jobul tău este să vinzi pachete de vacanță la o agenție de turism. Problema cu care te confrunți este că te pierzi în fața clienților, devii nesigur și anxios, îți este teamă că vei greși, că vei face o gafă ori că șeful tău nu va fi mulțumit de felul în care interacționezi cu clienții. Poate că îți este teamă de autoritate, de a greși, de a fi mustrat, așa cum îți era în copilărie. Răspunzi din poziția eului de Copil, pentru că toate aceste situații îți activează niște frici pe care le aveai în copilărie și pe care nu ai reușit să le gestionezi într-o manieră funcțională. Dacă, în schimb, conștientizezi acest lucru și alegi să schimbi asta, data viitoare când vei fi pus în aceeași situație, te vei strădui să adopți și să rămâi cât mai mult timp în starea eului de Adult. Te vei gândi cum gândește și cum reacționează un adult în asemenea situații și vei adopta acele comportamente. De exemplu, un adult dacă greșește, își asumă responsabilitatea pentru acea greșeală, învață ceva din ea, își cere scuze sau încearcă să repare dacă se poate, însă își menține atitudinea fermă și demnă. Nu se pierde în sentimente de vinovăție, nu-și repetă cât de prost sau incapabil este, nu se judecă atât de aspru, nu îi este teamă că nu va mai fi plăcut de cei din jur – așa cum face un copil când greșește și este mustrat de părinți.

Observă ce simți și încearcă să-ți dai  seama de ce te simți astfel. Ce gânduri stau în spatele acelei emoții? Dacă ne simțim anxioși, să ne întrebăm ce ne declanșează aceste trăiri, ce gânduri hrănim în mintea noastră. De exemplu, putem să ne simțim așa pentru că urmează să participăm la un interviu de angajare, iar în trecut am avut anumite experiențe similare negative legate de asta pe care ni le reamintim și ne este teamă ca istoria să nu se repete. Putem așadar observa că în fundalul minții noastre începe deja să ruleze o poveste care ne spune ce și cum ar trebui să facem, cum să fim, ce putem, ce nu putem. Din păcate, majoritatea poveștilor pe care ni le spunem sunt negative și se bazează de obicei pe anumite credințe false, însă pe care noi am ajuns să le credem adevărate. Pentru că ne-am repetat ori ni s-a repetat de nenumărate ori că „nu putem”, că „nu vom reuși” ori că „nu suntem suficient de buni” am ajuns să credem că într-adevăr nu suntem.

Observăm așadar că focusul atenției noastre s-a îndreptat spre negativ (situații, stări, amintiri negative), pentru că oamenii, în general, sunt mult mai predispuși în a evita durerea decât în a căuta plăcerea. Adică, în loc de a ne imagina un scenariu pozitiv față de acel interviu, ne imaginăm unul negativ, sperând ca prin frământările și ruminațiile noastre să găsim o soluție prin care să evităm durerea, adică disconfortul cauzat de situația pe care simțim că nu o putem stăpâni. Însă ceea ce este important de reținut, este faptul că nu asupra situației trebuie să ne concentrăm, ci asupra felului în care ne raportăm la ea, asupra emoțiilor și gândurilor noastre, adică acele aspecte care într-adevăr sunt în controlul nostru.

Pentru a schimba gândul, este nevoie să-l confruntăm cu adevărul, să conștientizăm dacă este un gând rațional sau irațional. De exemplu, când ne spunem „nu vom reuși” să ne gândim la cel puțin trei lucruri pozitive despre noi care să contrabalanseze această credință – să ne amintim de obstacolele pe care am reușit să le depășim, de realizările noastre de până acum, oricât de mărunte ar părea ele, de calitățile noastre.

Și chiar dacă în trecut am avut și astfel de experiențe mai puțin plăcute care acum ne fac să ne îndoim de noi, ele au reprezentat oportunități de a învăța anumite lecții, de a descoperi anumite lucruri despre noi. Atunci ne-am comportat într-un fel anume pentru că aveam la dispoziție un anumit set de date, de cunoștințe, o anumită experiență de viață. Acum ne-am îmbogățit experiența și cunoașterea, avem la dispoziție alte informații. De ce am crede că lucrurile vor sta la fel? În plus, este posibil ca, totuși, lucrurile să nu fi fost atât de grave cum ni s-au părut nouă. Poate că le-am interpretrat astfel tocmai din cauza emoțiile de nesiguranță sau frică pe care le simțeam atunci.

Fii atent la stilul tău de viață – felul în care ne simțim din punct de vedere fizic, cât dormim, ce mâncăm, dacă trăim într-un mediu plăcut, dacă ne relaxăm, ne distrăm, avem relații sociale satisfăcătoare, ne influențează extrem de mult starea noastră psihică. Dacă nu ne odihnim suficient sau suntem prea stresați, avem tendința să percepem lucrurile într-o manieră distorsionată, să ni se pară mai grave decât sunt și, oricât ne vom strădui să ne controlăm gândurile, în aceste condiții ne va fi mult mai greu.

Observă-ți gândurile – detașează-te pentru câteva clipe și observă pur și simplu ceea ce gândești fără să judeci. Poți observa că un gând este negativ, unul irațional, poți observa că un gând este absurd sau chiar amuzant, însă nu te judeca pentru ceea ce gândești. Doar observă-ți gândurile și realizează că prin intermediul lor îți scrii propria poveste personală, poveste care poate fi schimbată în funcție de ceea ce alegi să gândești.

Așadar, după ce ți-ai observat gândurile și le-ai conștientizat, fă ceva pentru a produce o schimbare, acționează diferit – să presupunem că te îngrijorează faptul că ai prea mult de lucru și chiar și în timpul liber tot acolo te gândești, nereușind să te relaxezi ori să te odihnești. Fă-ți un plan prin care să poți delimita clar timpul tău liber de cel dedicat muncii – de exemplu, dupa ora 18 nu mai răspunzi la telefon, nu-ți mai verifici e-mail-ul; planifică-ți activități care îți fac plăcere și participă la ele etc. De multe ori se întâmplă să nu putem scăpa de gândurile noastre negative pentru că ne este teamă să acționăm. De exemplu, ne este teamă de a vorbi în public și de fiecare dată când suntem confruntați cu această posibilitate, începem să ne gândim la tot felul de scenarii catastrofale, însă dacă acționăm diferit și ne confruntăm frica, atât gândurile care ne îngrijorează cât și emoțiile negative se vor diminua semnificativ ori vor dispărea.

Uneori, nu trebuie decât să ne oprim și să respirăm -  spune-ți „stop” și focalizează-te asupra respirației. Acesta poate fi un exercițiu extrem de util prin faptul că astfel învățăm să ne disciplinăm mintea. La început, poate o să-ți fie greu să-ți menții atenția asupra respirației pentru că gândurile vin din urmă și par a te copleși, însă prin exercițiu repetat îți va fi mult mai ușor să oprești ori să încetinești șirul gândurilor în acele momente în care emoțiile escaladează  iar tu te simți copleșit și ai senzația că nu mai poți gândi limpede.

Scopul acestui articol este să te facă să realizezi faptul că, deși gândurile sau emoțiile tale par a apărea din senin, ele sunt de fapt în controlul tău – gândurile noastre ne cauzează emoțiile, iar dacă nu reușim întotdeauna să ne controlăm gândurile, să le oprim, să le schimbăm (pentru că au devenit deja automate), pentru a ne îmbunătăți starea emoțională, putem proceda chiar invers – conștientizăm ce simțim, de ce ne simțim așa (observăm gândurile din spate) și le confruntăm cu adevărul – sunt ele gânduri/credințe pe care le-am preluat de la alții, însă care nu ne reprezintă, mai sunt ele utile în contextul actual de viață, sunt raționale sau iraționale, ne limitează sau ne ajută să ne dezvoltăm ș.a.m.d.

În momentul în care înțelegem că felul în care ne simțim depinde de felul în care gândim și că de multe ori gândurile noastre nu sunt bazate pe adevăr, ci pe percepția noastră subiectivă care poate fi viciată de anumite experiențe mai puțin favorabile de viață, putem începe să lucrăm chiar asupra acestei percepției, să facem curat în mintea noastră, să discernem adevărul de iluzie, de autoamăgire, să învățăm să recadrăm, să acceptăm și să depășim anumite experiențe de viață peste care nu am putut trece și a căror rezonanță încă ne afectează.

Puterea este în mâinile noastre! Tu ai încredere în tine și în puterea ta interioară?

Dr. Ursula Sandner

 

 

9 comentarii pentru “Fii stăpânul gândurilor și emoțiilor tale!

  1. Foarte educativ.eu sunt obsedata de ideea ca ,,dacă mi se face rau” Și de aici emoția paralizata din stomac.

  2. Multumesc Ursula,
    tot ce redactezi este de a dreptul didactic si ispititor de a fi pus in practica.
    Starea de „observator” este magica !
    Totul este sa treci la actiune deindata ce intelegi aceasta informatie.
    Actiunea face diferenta si transforma informatia in cunoastere si adevar personal.
    Cu stima
    Ana

  3. Lucrând cu emoțiile mele în acest fel descris de tine am ajuns sa îmi asum ceea ce mi se întâmplă. Mulțumesc, funcționează perfect.

  4. Anxietatea este o stare extrem de complicata si genereaza un tsunami de ganduri negative !
    La mine se manifesta in rapport cu problemele de sanatate. In momentul cand exista o suspiciune de boala ……. fie la cei apropiati dar chiar si la patrupedele pe care le am , nu mai pot controla starea de ingrijorare/panica si gandurile si scenariile dramatice nu intai zie sa apara. Sincer , este groaznic sa te confrunti cu asa ceva .

    1. Draga Silvia. Daca doresti te pot ajuta sa-ti rezolvi problema anxietatii . Sunt elev al maestrului de qigong LIN KAI TING. Metoda si invataturile domniei sale te pot ajuta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *