Tulburarea de personalitate de tip schizoid

 

Dr. Ursula SandnerMi-am propus sa scriu o serie de articole care au ca și temă tulburările de personalitate. Până acum am scris despre tulburarea de personalitate de tip histrionic (AICI) si cea de tip dependent (AICI), și în acest articol doresc să continui această serie abordând tulburarea de personalitate de tip schizoid.

De ce este important să cunoaștem aceste tipologii? Deoarece în interacțiunile noastre personale, profesionale și sociale inevitabil vom întâlni persoane care au dezvoltate într-o măsură mai mică sau mai mare astfel de trăsături de personalitate. Cu cât aceste trăsături sunt mai pronunțate, cu atât relaționarea cu ei poate deveni mai dificilă. Însă dacă înțelegem cum funcționează, dacă știm ce atitudine să abordăm, multe din problemele relaționale cu care ne confruntăm se vor diminua cu siguranță. În plus, dacă noi înșine ne regăsim în aceste descrieri, este important să ne conștientizăm tiparele de gândire și comportament, să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce alegem să manifestăm în interacțiunile cu ceilalți și să conștientizăm că dacă este ceva ce ne deranjează la noi, ceva ce ne cauzează o anumită suferință, avem capacitatea de a schimba acele lucruri prin conștientizare, autocontrol și alegerea de a acționa diferit. Acest lucru nu înseamnă că vom deveni dintr-o dată altcineva, că ne vom schimba radical personalitatea, ci înseamnă că ne putem cizela unele trăsături astfel încât funcționalitatea și bunăstarea noastră personală să crească.

Înainte de a intra în subiectul acestui articol, doresc să fac o precizare și anume, schizoid nu înseamnă schizofren, chiar dacă termenii pot fi adesea confundați. Schizofrenia nu este un tip de personalitate, ci o boală psihică caracterizată prin idei delirante, halucinații și tulburări profunde de afectivitate care duc la dezorganizarea si disociația personalității.

Personalitatea schizoidă are ca și caracteristică principală lipsa de interes față de alte persoane și relații sociale. Schizoizii sunt în general introverți, singuratici, retrași, înclinați spre introspecție și visare, impasibili, greu de deslușit, în solitudine simțindu-se cel mai bine și încărcându-se de energie.

Așadar, nu au interes și nici nu își doresc să își facă noi cunoștințe, să socializeze, să mențină relații, să participe la activități sociale, să devină intimi cu cineva, toate acestea găsindu-le extrem de obositoare, consumatoare de energie și inutile. Au puțini prieteni apropiați, de regulă din cercul familiei, nu caută compania celorlalți și nici nu leagă prietenii cu usurință.

De regulă sunt destul de tăcuți și discreți și tocmai din acest motiv vor atrage în viața lor persoane dornice să se descarce ori să le povestească vrute și nevrute. Pot ajunge să fie priviți ca niște confidenți deși ei nu își doresc neapărat să își asume acest rol. Deoarece le este dificil să deslușească subtilitățile interacțiunilor sociale, să îi citească pe ceilalți, să le înțeleagă reacțiile și să se adapteze la ei, pot părea stângaci în comunicare și de multe ori inoportuni și ciudați.

Fiind absorbiți de o lume interioară bogată care le este suficientă, schizoizii nu găsesc satisfacție din a aparține vreunui grup social ori chiar familial. Pentru ei contează prea puțin părerea celorlalți și sunt indiferenți atât la laude cât și la critici, iar complimentele nu îi impresionează cu nimic.

Din punct de vedere afectiv par reci și distanți, non-emoționali și detașați și au un interes scăzut față de relațiile sexuale. Din acest motiv mulți dintre ei nici nu se vor căsători. Schizoizii sunt în general auto-suficienți iar pe ceilalți îi privesc ca fiind intruzivi. Însă, pot fi și sensibili și visători, au o imaginație bogată și o gândire originală. Plăcerea lor vine prea puțin din ceea ce experimentează la nivelul senzațiilor corporale sau din relaționările interumane, preferând chestiunile abstracte sau tehnice. Pe chipul lor cu greu poți citi vreo emoție, par liniștiți și „la locul lor”, nu fac gesturi prin care să iasă în evidență, cu ceilalți sunt amabili însă nu implicați sau interesați. Uneori par a fi niște „roboți” cufundați în propriile gânduri care și-au însușit regulile de bază ale comportamentului social, însă nimic mai mult. Le este greu să își exprime emoțiile și de multe ori în situații sociale problematice adoptă o atitudine pasivă, iar atunci când se confruntă cu evenimente majore de viață le este greu să adopte o atitudine adecvată circumstanțelor.

Preferă activitățile și profesiile solitare care presupun un anumit grad de izolare. Se dedică muncii lor și pot ajunge adevărați experți în domeniul în care activează. Pe plan profesional responsabilitățile manageriale ori sarcinile care implică interacțiunea, coordonarea, supravegherea sau colaborarea cu alți oameni nu sunt deloc pe placul lor, reprezentând o sursă mare de stres. Așadar, un schizoid care își dovedește competențele tehnice și este foarte priceput în ceea ce face, dacă va fi promovat ca team-lider, rezultatele pe care le va obține pe acest post pot fi unele destul de scăzute, din cauza abilităților sociale și manageriale scăzute, a lipsei interesului pentru relaționarea interumană și a faptului că aceste sarcini îl vor obosi peste măsură și nu îi vor aduce satisfacții.

Tulburarea de personalitate schizoidă se poate manifesta încă din copilărie sau adolescență prin izolarea de cei din anturaj, relații puține sau inexistente cu colegii și cei de aceeași seamă sau lipsa interesului de a desfășura activități specifice vârstei alături de ceilalți. De asemenea, este diagnosticată într-o măsură mai mare la bărbați decât la femei iar persoanele schizoide sunt mult mai predispuse la a dezvolta tulburări depresive majore.

Multor oameni, în special firilor extraverte, le este greu să înțeleagă nevoia și plăcerea introverților și a celor care au trăsături schizoide, de a petrece timp și a desfășura activități în solitudine. Cu toate acestea, ceea ce putem face, este să le respectăm aceste nevoi și să evităm a deveni intruzivi sau insistenți. Nu ne putem aștepta ca un schizoid să manifeste emoții puternice ori să dea dovadă de competențe oratorice, și de aceea este indicat să nu forțăm conversațiile, să nu îi presăm să se angajeze în discuții, să le respectăm ritmul, să fim atenți la ceea ce ne transmit prin limbajul nonverbal, să știm când să ne retragem și când să „plusăm”. Îi putem încuraja să vorbească arătându-le că îi ascultăm, manifestând curiozitate față de interesele și lumea lor interioară.

O persoană cu o orientare sau o tulburare de personalitate de tip schizoid poate cu ușurință să ajungă să se izoleze complet. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, ceea ce poate face este să își antreneze abilitățile de comunicare și pe cele sociale. Dacă, de exemplu, participarea la petreceri este prea obositoare, o cină pe săptămână cu cei apropiați poate fi o variantă mult mai ușor de acceptat.

Schizoizii sunt în general calmi și liniștiți și cu greu îi pot deranja pe ceilalți. Însă important pentru noi este să înțelegem că nu le putem pretinde ceea ce ei nu pot oferi, să le respectăm felul de a funcționa în lume și să ne adaptăm la realitate așteptările pe care le avem față de ei.

Dr. Ursula Sandner

 

 

 

44 comentarii pentru “Tulburarea de personalitate de tip schizoid

 1. Ursula să știi că de ceva vreme îmi place și mie după ce vin de la serviciu să stau în liniște până se întoarce și soțul de la serviciu , cu o carte interesantă în față sau să mă relaxez în jacuzzi fără să mă deranjeze nimeni, închid telefonul si calculatorul și consider că e super…

 2. buna din fiecare avem cate ceva de invatat ,e bine de stiut si invatam cate ceva ,multumesc frumoas pt incredere

 3. Multumesc. Foarte interesanta si utila ideea ta de a descrie diferitele tipologii psihologice. Asta ne ajuta sa ii cunoastem mai bine pe cei cu care interactionam si care par personalitati dificile.

  1. Schizoizii sunt tot oameni dar le lipsesc dorinta de a interactiona si de a forma relatii cu alti oameni si de a-si exprima emotiile.Tulburarea de personalitate schizoida are cauze genetice(o ruda sau parinte care sufera de schizofrenie sau tulburare de personalitate schizoida) si cauze de mediu(prezenta abuzului sau neglijarii in copilarie sau adolescenta).Persoanele schizoide nu sunt mai prosti decat ceilalti dovada fiind faptul ca au existat cateva mari personalitati care au prezentat trasaturi schizoide(ex:Franz Kafka,Karl Marx,Isaac Newton,Isaac Asimov,Charles Darwin,Sigmund Freud,Johannes Brahms).

 4. Buna! Da,sunt o astfel de persoana! Ai mei nu ma inteleg cum pot sa fiu chiar fericita ca pot sa petrec cate o data timp de una singura nederanjata chiar cu orele de nimic din exterior! Si nici lipsa de interes fara de relatii sociale si intime cu vreun barbat nu mi-a fost inteleasa!Sper insa ca a facut lumina articolul dvs! Va multumesc ca existati!!

 5. Ursula, eu unul trec acum printr-o astfel de etapa de semi izolare sa zicem ,datorita faptului ca tocmai s-a terminat o relatie in care imi pusesem mari sperante (am cumparat si casa noua…..) .O relatie care s-a dovedit toxica si ca urmare am avut puterea de a pune punct.Ce ma intriga e faptul ca eu unul eram o persoana extrem de sociabila. O relatie atat de toxica incat m-a facut sa renunt la mine insumi.De cand cu relatia asta pur si simplu usor ,usor am inceput sa ma izolez incercand sa rezolv probleme care nu erau ale mele,ci ale ei….Partea proasta e aceea ca au trecut trei luni de la ruptura efectiva si inca sunt in starea asta de semi-izolare.Si nu stiu cat va dura pana o sa incep sa am din nou deschiderea de a socializa si comunica la nivelul la care o faceam inainte….

 6. Gelu tu mu esti schizoid esti intr-o situatie mai delicata atata tot … Iesi cu prieteni … Cumpara-ti o pereche de pantaloni noi…fa-ti o gagica si se va rezolva de la sine in cel mai scurt timp

 7. Nu imi place parerea, ca toti trebuie sa fie sociabili, altfel esti cu defect!Cine vorbeste mult nu pre a are ce spune!Toate ideile bune le-au dat itrovertii! Si apoi trebuie cineva si sa asculte!Am niste descrieri de mai sus dar, ma plac asa cum sunt!Prefer mai mult linistea decit galagia!

 8. Din ce am citit, mulți dintre oamenii de știință sau scriitori, poeți, inventatori, chiar genii, prezintă în general o „tulburare” de personalitate. Și mi se pare că acest gen de personalitate schizoidă se potrivește cu profilul unui poet, de exemplu.

 9. Sotul meu s-a retras din orice activitate, a renuntat la familia de origine si la toti prietenii!Doarme toata ziua si injura tot si toate!

 10. Pot mărturisi că, pentru un schizoid, este dificil să se înțeleagă pe sine, cu atât mai puțin să îi înțeleagă pe ceilalți. De aceea, întrebarea Danei este, în mod straniu, legitimă. Pentru că există minime șanse să nu fi silit să socializezi. Și, de multe ori, politețea – singura ”armă” a unui schizoid funcționează extrem de prost. Pentru că este percepută ca o slăbiciune. Iar el, ca un ”ciudățel”.
  Fiind profesor, știu ce înseamnă să aștepți vacanța pentru a putea ca trei săptămâni/o săptămână/câteva săptămâni să nu trebuiască să ieși din casă. Sau, în timpul anului, într-o clasă pe care nu ai putea să o ții în mână, să ai răbufniri isterice. Sau să porți ”bobârnacele” directoriale.
  Este greu să devii altcineva. Așa cun, nu mă îndoiesc, este dificil pentru ceilalți să te înțeleagă. Mai cu seamă într-o lume a competiției și a aparențelor.
  Și totuși, fericirea unui schizoid, cu hobbyul său, cu cărțile și filmele și munca sa de acasă este atât de mare și de bogată și de odihnitoare încât mulți de ar înțelege-o ne-ar invidia.

 11. Se poate ca un schizoid sa fie chiar destept si nu prost, chiar cu comportament sociopat, cand incerci sa-i invadezi spatiul? Mai exact, poate exista o persoana schizoida-sociopata?

  1. Din mărunta-mi experiență , pot mărturisi că spațiul pentru o persoană cu tulburare de personalitate de tip schizoid este sacru. Și, în esență, acel spațiu este el însuși. Bănuiesc că fiecare dintre noi se simte agresat dacă este pisălogit, jignit, apostrofat, agresat fizic verbal, dacă cineva atentează la intimitatea sa . Și, vă asigur, mai toată lumea are obiceiul de a invada spațiul unei persoane cu tulburare de personalitate de tip schizoid. Presupun că răspunsul cel mai pertinent vi-l poate oferi un specialist, nu un ”schizoid”. Dar fiind în pielea unuia, vă pot spune doar că ”schizoizii” nu-și doresc nici să facă bună impresie, nici să se împrietenească, nici să seducă, nici să manipuleze, nici să escrocheze, nici să ucidă. Sunt persoane al căror prieten, pe viață, în cel mai concret mod, sunt ei înșiși. Dacă nu au motive să iasă din locuință , singuri fiind, nu au nici-o rezervă să petreacă o vreme, să spunem trei săptămâni, doar în compania lor. Nu sunt interesați să socializeze din simplul motiv că nu au abilități sociale și le este cumplit de greu să își înțeleagă semenii. Adaug că, așa cum știți, tulburările de personalitate nu sunt pure. Altfel spus, nu ești doar ”histrionic”, ”borderline”, ”bipolar” etc. Există doar ”cocteiluri”. Cât despre sociopați , destulă pildă ne sunt oamenii politici. ”Schizoizii” nu au asemenea ambiții. Desigur, bănuiesc că ați descoperit similitudini între descrierea unui sociopat și a unui ”schizoid”. Dar ele nu-i fac se confunde. Mai toți folosim poziția bipedă și limbajul articulat .Anatomic suntem, potrivit genului, aproape identici. Totuși, suntem diferiți. M-a amuzat formularea dumneavoastră ”Se poate ca un schizoid să fie chiar deștept și nu prost…” . ”Schizoizii” îi înțeleg , în general, pe ceilalți la fel de bine cum ceilalți îi înțeleg pe ei. Și le este imposibil să le ofere explicații. Oricum nu ar fi utile. Oricum nu îi intereseze să își creeze o ”imagine”.Toate cele bune !

 12. Nu trebuie sa va amuze formularea mea, pentru ca am citit despre schizoizi, ca au un nivel scazut de inteligenta si de multe ori un vicabular sarac. Din cauza asta am intrebat daca pot exista persoane cu o astfel de problema comportamentala si totusi sa fie foarte inteligenti si nu cum sunt descrisi in diferite articole, pe care le-am citit. Sunt interesata, pentru ca am doua cazuri in familie, ambii fiind masculi! Doar pentru simplul fapt ca le calci pragul casei, fara sa le adresezi un cuvant, adica nu ii deranjezi cu altceva, deja se agita, ajung sa fie foarte nevosi si in final, subtil sau mai pe fata, te dau afara pur si simplu, chiar daca nu i-ai deranjat cu absolut nimic. Nu le plac musafirii, nu au prieteni, nu merg la nimeni si nicaieri niciodata, dar culmea ca sunt si agresivi atat verbal cat si fizic din senin, adica repet fara sa le violezi intimitatea. Si chiar ii intereseaza ce crede lumea despre ei, din cauza asta spun ca nu stiu cum naiba sa interpretez starile lor si nici ei intre ei nu se inteleg, se cearta rau practic se urasc, pentru ca stau sub acelasi acoperis!

  1. În primul rând , așa cum am scris, nu cred în generalizări. ”Schizoid” sau nu, fiecare este o personalitate distinctă. Lipsa de inteligență este verdictul firesc pentru cineva care nu are abilități necesare socializării. Și care își este suficient.
   O persoană cu tulburare de personalitate schizoidă detestă vizitele. Să le facă. Sau să le primească. Așa încât , cât de ciudat sună, îi încălcați intimitatea din momentul în care ați apăsat pe sonerie. Sau ați anunțat că îl veți vizita. Sau l-ați invitat să vă facă o vizită. Vă va refuza, se va scuza , adesea improvizând , indiferent de îl credeți sau nu. Sau va accepta, din politețe, și atunci există șanse ca dumneavoastră să fiți în încurcătură.Fiindcă fie va vorbi mult prea mult, fie tăcerea sa va fi apăsătoare. Sunt mecanisme de apărare. Fiecare dintre ei are lumea sa. Doar a sa. În care se simte mai mult decât bine. În privința limbajului , adesea este laconic. Faptul că nu se înțeleg, mărturisesc,mi se pare firesc. Deoarece cunosc această irascibilitate. În privința interesului pentru ce crede lumea despre ei, nimic surprinzător. Sunt, de obicei, extrem de sensibili. Pentru un ”schizoid” este extrem de ușor să își imagineze ce cred ceilalți despre el. Fiindcă este sensibil. Dar mă îndoiesc că, în prea multe cazuri, se poate plia pe așteptările celuilalt. Și singurul lucru rezonabil , pe care îl poate realiza este să se lupte să ajungă a nu-i păsa. Fie și pentru că nu dispune de flexibilitatea adaptării la nevoile sociale. Dacă veți studia materialele despre ei, veți descoperi că aparțin categoriei de persoane cu tulburări excentrice. De aceea, sugestia mea este să nu vă străduiți prea mult să îi înțelegeți. Regret dacă amuzamentul la care mă refeream v-a deranjat. Oricum, umorul ”schizoizilor” este rareori împărtășit/înțeles/gustat de ceilalți. Am folosit pluralul sau persoana a treia referindu-mă la persoanele cu tulburare de personalitate de tip schizoid. Deși toate cele conținute de comentariile mele se bazează, pe trăirea acestei prezumtive tulburări la nivel strict individual. Nu cred că suntem o masă uniformă. Chiar daă dorința de a nu pune accent pe persoana mea pare o formă de generalizare. În comentariul anterior am explicat de ce . Și, indiferent de relația dumneavoastră cu cei doi membri ai familiei, nu cred că este chiar elegant să îi numiți ”masculi”. Nici lipsiți de inteligență . Ci, pur și simplu, diferiți. Toate cele bune !

 13. Foarte interesant domnule Armand, informativ si din pacate, extrem de adevarat ceea ce ati scris! Asa cum i-am numit, adica „masculi”, am spus-o in gluma, nu cu intentia de a jigni. M-ati mai putea lamuri cu cateva lucruri, de ce apare aceasta tulburare si cum de-si pot gasi partenere, din moment ce ei nu se pot adapta la nevoile sociale, pentru ca a avea o relatie, presupune multa atentie, empatie, chiar socializare si dragoste, care e cea mai importanta. Sau ei de regula, isi gasesc cate una care sa le semene, ori cate una supusa care nu le iese din cuvant, fie ca o iubesc sau nu si se
  inchid in casa impreuna, pana la adanci batraneti!? Cel mai fain chinui un schizoid, scotandu-l undeva unde e super aglomerat si sa-l obligi sa socializeze, cred ca lesina intr-un final?! Acum stiu ce tulburare aveau persoanele, pe care le vedeam la stiri, ca au decedat si chemau vecinii politia, din cauza mirosului insuportabil! Era bine sa ne fi fost toti autosuficienti, probabil nu mai suferea nimeni de depresie din cauza singuratatii, dar Dumnezeu nu a facut omul sa fie singur, depindem unii de altii, ne ajutam unii cu altii, asa ca la schizoizi, le-as recomanda sa mai treaca pe la biserica, poate le vine „socializarea” la cap!?

  1. Nu vă înţeleg sadismul. De ce ar trebui chinuit ? Oricum, în circumstanţele la care vă referiţi, reacţia ar fi cu totul alta.

 14. Cum apare „boala” , bănuiesc, vă poate informa un specialist. Ei sunt aşa dintotdeauna. Cel mai adesea nu simt nevoia unui partener. Iar de îl află, bănuiesc, acea persoană este fie extrem de răbdătoare , fie se retrage. Oricum, puţine sunt persoanele cu care au relaţii strânse . Cel mai adesea este vorba despre „ghizi”.
  Oricât mi-aş dori , ca biet schizoid, nu vă înţeleg maliţiozitatea . Presupun că este vorba de invidie. Pentru că esenţa a ceea ce ironizaţi se reduce la o viaţă interioară extrem de bogată şi la una exterioară adesea superficială. Foarte puţini pot trăi în afara societăţii . Este drept, unii sunt siliţi să trăiască la periferia sa. Şi, contrar părerii dumneavoastră, socializează. Doar că , frecvent, deloc profund . Ceea ce se poate numi discreţie. Vă ascultă confesiunile fără să fie interesat de nimic, să vă ceară detalii . Preferă scrisoarea sau SMS-ul sau emailul unei discuţii faţă către faţă. Şi este firesc. Face conversaţie pentru că aşa este politicos. Desigur , făcând parte din „tagma” lor, m-aş bucura ca întreaga lume să fie asemenea mie. Cât despre ironia dumneavoastră faţă de persoanele, aflate în apartament, decedate, amuzamentul dumneavoastră este vulgar. În primul rând , am mari îndoieli că mulţi dintre ei ar fi schizoizi. Bănuiesc că sunt bătrâni părăsiţi de copii şi de rude, oameni demni , aflaţi în situaţii materiale delicate, văduvi sau văduve. Schizoizii sunt prezenţi mai curând în literatură decât depistabili în realitate. Cât despre Dumnezeu, pe fiecare dintre noi ne-a creat unic. Aşa încât ideea socializării ca regulă de fier este discutabilă. Desigur, avem nevoie unii de alţii, ne ajutăm iar schizoizii, din păcate, nu îşi permit luxul izolării desăvârşite. Merg la serviciu, poartă conversaţii, uneori sunt oameni politici, medici, profesori, avocaţi ( deşi şi-ar dori să fie proiecţionişti la un cinematograf ). Cât despre Biserică, gândiţi-vă la pustnici . Sau la cazul Sfintei Maria Egipteanca, care a trăit în singurătate 47 de ani. Sau la sfinţii zăvorăţi. Sau la stâlpnici. Relaţia unui schizoid cu Dumnezeu poate fi admirabilă. Scriu poate fi pentru că nu suntem copii ale unei imprimante. Şi pentru că tulburările de personalitate nu sunt „pure”. Pe scurt , vă fac o mărturisire. Dacă cineva mi-ar propune „vindecarea”, l-aş refuza. Pentru că , ce poate fi mai preţios decât să fii exterior lumii ce te înconjoară ? Şi să dispui de o lume interioară extrem de bogată ? Sau prietenul cel mai bun să nu te părăsească vreodată ?
  Toate cele de folos ! Şi olecuţă mai multă empatie !

  1. Ce treaba are empatia cu socializarea imsistenta a unora ca tine? Dar ma întreb dumneata ai empatie fata de oameni fiindcă de indicatii ești foarte bun. Iar din comentarii nu reiese ca ai vreo empatie chiar înțelegere fata de un seamăn care nu deranjează cu nimic cum esti schizoidul.

 15. Domnule Armand, aveti toata admiratia mea. Cred ca pe tovarasa Ina ati socat-o cand ati intrat in detalii religioase din moment ce ne acuza exact de contrariu, nu i-a trecut prin cap ca putem suferi chiar de virtuti intr-o lume imorala. Nu e altceva decat una dintre multele posedate de dusul la biserica doar ca „sa fie in rand cu lumea”, fara sa inteleaga ceva din rolul ei de om posesor de spirit in Universul Lui Dumnezeu, si care in fapt spurca tot ce apuca, inclusiv biserica. Pe cand schizoidul, cum impresionabil ati remarcat, e capabil sa isi faca si din locuinta personala ceva sacru. Probabil ati auzit vorba sinistra ca in ziua de azi si Iisus ar fi fost diagnosticat cu schizofrenie. Noi, schizoizii, nu suntem altceva decat consecinta ricosanta a unei lumi rautacioase, nule din punct de vedere educational, cultural, spiritual, emotional (cum corect ati diagnostical lipsa de empatie), necivilizata, bolnava de submediocritate, lipsita de respect fata de aproape si mai ales fata de ceea ce nu intelege, incapabila sa socializeze fara sa abordeze subiecte submediocre, malitioasa, iscoditoare. Incapabila sa inteleaga notiuni ca respect, spatiu personal, intimitate sau viata privata. In timp ce schizoizii se intalnesc si creeaza ceva impreuna, acesti „sociabili adaptati” se aduna si barfesc si pangaresc/spurca tot ce cuprind cu ochii sau le vine la gura, mai ales ce nu inteleg, si mor de ciuda cand nu inteleg. Se duc la seviciu asteptand sa se faca ora inchiderii, fara sa aduca o contributie notabila, un improvement. Ce nu inteleg ei, e ca nu ai cum sa vezi ce e la etajul 10 daca tu esti la demisol. Daca ar mai lasa socializarea si ar pune mana pe carti si cultura, s-ar speria sa vada ca in interiorul fiecarui schizoid nu e un gol pe care incearca sa-l umple cu falsuri existentiale mediocre. Noi chiar traim pentru cel putin un ideal, si chiar avem un sens in viata, altul decat sa iesim la beri nesfarsite, presarate de bancuri vulgare de prost gust, barfe despre sex, sefi, soti, politicieni, in general despre altii, altul decat sa turnam la norma copii nedoriti doar pentru ca trebuie sa fim in rand cu lumea, ca apoi sa ne stricam capul personal si pe cel al copiilor, vecinilor, familiei si prietenilor cu bad parentingul. Cred ca fiecare schizoid e un imens univers intr-o lume care se straduieste sa-l inghesuie in niste capete mici si patrate.

  1. And, se vede ca nu ai citit Biblia si ma refer la cea ortodoxa, nu la una dintre cele ale sectelor de pocaiti. Daca nu stii nimic despre Mântuitor, nu mai fa nici o referire si nu te lua dupa ce spun defaimatorii, ca ei nici atat nu cunosc ADEVARUL! Iar despre mine, critica-ma cat vrei, ca nici despre mine nu stii nimic, vad ca e usor sa pui o eticheta, unei persoane despre care nu ai habar! De ce te-a deranjat atat de tare comentariul meu? Imi pare rau sa te dezamagesc, dar eu NU consider un schizoid, ca fiind un om atat de inteligent, incat este capabil sa se detaseze de lume, o lume stricata asa cum ai descris-o, ci un om bolnav psihic, narcisist, misogin, vanitos, anti social, all inclusive! Toate cele bune.

 16. Tovarasa Ina, chiar asa cine sunt eu absolventa de Facultate de Psihologie si Studii Teologice la o Facultate Ortodoxa sa studiez si diagnostichez aberatiile si deviatiile altora de judecata si comportamentale? Ca n-am nici o pregatire profesionala in acest sens, nu-i asa? Cuvintele ne arata tuturor ce sunteti, nu am nevoie sa va mai stiu si viata. Din punctul meu de vedere nu aveti nici educatia socializarii cu aproapele si nici respect fata de aproape, asa ca orice dogma cade in fata acestor lipsuri umane si sociale. Nu va mai ascundeti dupa Biblie ca nu de-aia a fost scrisa. Daca sunt deranjata este pentru ca ma deranjeaza intotdeauna nedreptatea si oamenii care strica demnitatea si reputatia altor oameni pe motiv ca nu ii inteleg, cand pot foarte bine sa isi vada de treburile lor. Am o personalitate tip schizoid, si nu-s nici pe departe proasta, dimportiva unii spun ca-s chiar geniala pe alocuri, lucrez in cercetare, iar pentru munca mea am nevoie de foarte multa retragere si interiorizare, rugaciuni si meditatiee etc, nu sa fiu deranjata mereu de socialii curiosi fara viata personala si profesionala, sau cu una de care se plang mereu fara sa faca ceva inovativ in sensul asta. I-ati intrebat vreodata pe schizoii de care va plangeti ce anume ii deranjeaza la dvs.?

  1. Atunci din studiile tale femeie, ca ai scris studenta, nu ai inteles nimic. Daca ai studiat teologia asa cum precizezi, ai stii ca toate starile negative ale oamenilor, sunt de fapt posesii ale demonilor, din cauza pacatelor lor! Oameni bolnav psihic pe care ii recunoaste si Biblia, sunt cei care au retard mintal, insa schizoizii nu sunt bolnavi psihic, ci posedati de demonii vanitatii si ai iubirii de sine, din cauza asta nu am ce sa inteleg la schizoizi, pentru ca nu vreau sa incerc sa ii iteleg pe demoni, ca nu este nimic de inteles! Nu am studii teologice, dar si eu citesc din Filocalie, combinat cu Biblia ( ortodoxa )! Nu ma ascund dupa Biblie, o citesc ca sa cunosc Adevarul, ca sa cunosc Cuvantul Lui Dumnezeu!

 17. Ina madam fanatica religioasa, din cauza indivizilor ca tine fug oameni de si din biserica, si dau romani in Institutia bisericii, motiv pentru care prefer Biserica, ma indoiesc ca cunosti diferenta intre cele 2, comunitatea oamenilor care se straduiesc sa traiasca in valori, indiferent daca se duc sau nu la biserica sa se raneasca in unii ca tine.
  Trecand peste tipurile de personalitate diferite pe care nu avem voie sa le avem diferite de tine „Heil Hitler!”, nu iti detaliez ce simptome dau din punct de vedere psihiatric lipsa de vitamine B1, B3, D3, E etc, tumorile pe creier, poluarea cu metalele grele, care DOAR DAU simptome asemanatoare posedarii, si nici diferenta intre emotii negative justificate si cele asa-zis „nejustificate”, ca oricum n-ai intelege si nu vreau sa-ti dau consultanta gratis. Pana la urma s-ar putea sa ai dreptate, ca, nu-i asa, ce sa facem cu stiinta in tara care se afla pe locul intai in lume la magie neagra?! Tu care intelegi prea putin din alte stiinte, din natura umana, si din reactii umane biologice de protectie si conservare a speciei, daca-mi dai o lovitura in genunchi, o sa-mi numesti reactia negativa a piciorului, in tine, posedata? Nu meriti din partea mea o recomandare, ca eu refuz sa ajut infractorii, dar nu ti-ar strica niste analize de sange pe vitamine, pe metale grele (in firul de par), pe radiatii electromagnetice, un RMN, si 1 pana la 5 an de zile de rugaciune in munti ca pustnicii, singura, nu in biserica cu alte babe ca tine sa prinzi curaj in ignoranta si rautate, acolo in natura Lui Dumnezeu nepervertita, cu carti din mai multe domenii umane, sau nici o carte ca oricum n-ai discernamanat (talking about sins) si le citesti degeaba. Filocalia – care by the way inseamna , pe care nu il ai, ma mir ca nu ia foc spontan in mainile tale, macar de nervi -, nu ti-a zis ca discernamantul e cea mai inalta virtute? si ca cei mai grozavi calugari, de care noi din pacate am inceput sa ducem lipsa, nu doar noi, ci si la Athos, poate mai sunt in Rusia, sunt cei care fac diferenta intre bolile psihice de natura biologica si cele de natura demonica? Ba ti-a zis, Sfantul Antonie dragul de el care uite ca vorbeste degeaba pentru unii, ca si mine de altfel, despre care a scris clar in Filocalie Parintele Staniloae, ca induhovnicitul, omul rational, nu e doar cel care citeaza din intelepti si cartile sfinte, ci cel care face diferenta intre bine si rau, cel care toata grija o are spre cele bune si folositoare sufletului. L-ai ratat? N-ai avut cum ca e in in primul volum, primul capitol. Iti spun eu: nu l-ai inteles!
  Really? Chiar vrei sa te iei la tranta cu cineva sportiv-extrem activ in munca spirituala practica, si care studiaza la nivel profesionist Pshihoterapia ortodoxa de cativa ani si care lucreaza in domeniu? Din cauza unora ca tine pleaca ortodocsi la pocaiti, ca faceti Ortodoxia harcea-parcea la nivel practic teoreticienilor dogmatici.
  Si tot n-ai raspuns la intrebarea de ce te evita schizoizii, pe care incep sa ii plac tot mai mult, fa-mi te rog cunostinta cu ei sa aud si varianta lor. Imi pare rau sa te dezamagesc dar sa cunosti Adevarul insemna sa TRAIESTI IN ADEVAR, adica in REAL, sa nu te minti singura, sa nu traiesti in dogma lipita ca nuca in perete unde iti convine sa o presari cu forta sau formal, sa te ascunzi dupa ea si sa o fluturi ca un stindard. Dar asta e treaba grea de purificare, nu e pentru oricine caruia ii lipseste luciditatea. Vezi unde te duce prea multa spovedanie formala de Paste si de Craciun? La purificare tot de forma. Singurul lucru pe care pare ca l-a crescut, in loc de purificarea, au fost orgoliile, mandria si rautatea. Dupa comportament pari genul fariseilor care ii cautau nod in papura lui Iisus. E plina lumea de genul, care isi falfaie cartile biblice si-s negri pe dinauntru. Ramai in intunericul tau si sa dea Dumnezeu sa nu il mai proiectezi pe nimeni cate zile ai, ca s-a umplut romania de otravitori de-astia care cred ca le stiu pe toate si-s tot pe langa diagnoza corecta, nu mai apuca un profesionist sa vorbeasca de un diletant, de li s-ar bloca degetele si gura de cate ori abereaza, am putea si noi gasi normalitatea si sanatatea mentala si sufleteasca ca neam, ca nimic nu-i mai periculos ca „credinciosul” care habar nu are ce inseamna relatia cu Dumnezeu, semenul si viata, posedatul care se crede induhovnicit, si ignorantul care se crede destept, si nu ii poti scoate din ale lor, ca nu e un pacat sa nu sti, pacat e sa nu ii permiti mintii sa se largeasca mai mult decat permit fitzele personale.

 18. *Filocalia – care by the way inseamna „dragoste de frumos duhovnicesc”. Ceva s-a intamplat din punct de vedere tehnic trecand aceasta traducere intre 2 simboluri a disparut de tot la publicare.
  „daca-mi dai o lovitura in genunchi, o sa-mi numesti reactia negativa a piciorului, in tine, posedata” ma refeream la reflex.

 19. Oare m-a lovit blestemul de a suferi de o astfel de boala? Anul trecut, in vara, partenera m-a parasit dupa 12 ani de relatie, in principal pe motiv ca sunt rece si ca nu-i mai acord suficienta atentie. La momentul respectiv am suferit un soc, urmat de o depresie majora. La cateva luni dupa despartire, cand am inceput cat de cat sa imi mai revin, in viata mea a aparut o alta persoana cu care nu am reusit sa formez niciun fel de conexiune din aceleasi motive…nu exprim nimic, nu ma exteriorizez, lipsa de afectiune, DE INTERES, de empatie, lipsa de comunicare, lipsa de iluzie, de chef de viata, etc. Ne cunoasteam doar de cateva zile, o fata mai frumoasa decat fosta care s-a aratat foarte interesata fata de mine si eu deja imi pierdusem interesul fata de ea cu toate ca ma atragea si imi doream o relatie cu ea. Pur si simplu nu am putut sa ma deschid emotional si sa formam o conexiune. Eforturile depuse din partea mea au fost minime spre 0 si am renuntat foarte usor la tot. Nu stiu daca e vorba de o personalitate de tip schizoid sau de depresie si anxietate. Ma aflu intr-o tara straina de 3 ani, nu am reusit sa imi formez un cerc social aici dar nici nu am incercat/incerc sa o fac. Jobul pe care il am nu ma implineste deloc. Prietenii putini pe care ii am, daca nu ma conteacteaza ei sa ma invite pe undeva sau sa ma intrebe ce mai fac, eu nici atat nu o fac. Nu ma mai motiveaza nimic, nu ma mai bucura nimic, nu ma mai bucura frumusetea oamenilor, a locurilor (traiesc pe o insula frumoasa pe care o adoram inainte iar acum aproape ca nu o mai suport), nu mai am iluzii, nu mai am dorinte intime, parca sunt un zombie pe pamant. Totul e alb-negru. Sunt un tip foarte introvertit, tacut, discret, imi e aproape imposibil sa ma enerveze ceva sau sa ma contrazic cu cineva. Cand ies nu comunic cu ceilalti decat fraze scurte si la obiect, nu imi place sa vorbesc, sa socializez, sunt mereu apatic…nici nu mai tin minte cand mi-am facut ultima oara un prieten. Renunt foarte usor la lucruri, la oportunitati, la persoane aproapiate (ceea ce mi se pare cel mai grav, cand m-a parasit iubita nu am facut aproape nimic ca sa incerc sa indrept situatia constient fiind ca motivele ei erau reale si ca e posibil ca eu sa am o problema), la joburi…nu ma intereseaza ce cred ceilalti despre mine…Cand sunt invitat la cate un eveniment sau la vreo cina ceva fortez ca sa ma duc, de cele mai multe ori din rusine sa refuz. Nu imi place deloc situatia in care sunt. Nu imi place sa fiu singur. Nu imi e bine deloc asa. Nu suport singuratatea, sa stau singur in apartament si sa dorm singur in pat. Imi doresc sa am prieteni, o relatie, sa reusesc sa imi intemeiez o familie, dar pur si simplu nu pot sa actionez in niciun fel. Tot ce incerc sa fac ca sa imi imbunatatesc viata sociala sau intima sunt lucruri fortate, care nu imi vin natural. Nu inteleg de ce!

  1. Traim intr-o lume care considera mai important sa isi hraneasca stomacul si conturile bancare decat emotiile pozitive, mai mult, cu pretul sacrificarii lor. Bani bani bani bani indiferent ce se calca in picioare in cautarea lor. Nu vad pe nimeni in jurul meu sa se focuseze pe construirea unor emotii pozitive, ci dimportiva pe construirea celor negative. Cum am putea fi bine inre acesti oameni? Cand nu mai avem emotii pozitive in noi apare lipsa de control, caderea, haosul, ramane negativul. Poate fata era frumoasa dar ce folos daca nu aducea o implinire ca emotie. Poate prietenii sunt dar cand se intalnesc se distrug cu alcool si vorbe „neduhovnicesti”, sau distrug cu barfa si batjocura alti oameni, pur si simplu nu construiesc vieti si relatii sanatoase. si ex pot continua. Prefer oricand sa stau cu o carte buna din care sa invat ceva decat cu un anturaj care nu ma defineste, nu gandeste ca mine, nu simte ca mine, mai mult ma distruge. La fel despre barbat: mai bine singura, decat cu cineva care nu gandeste ca mine, nu simte ca mine, ma trage in jos, ma face sa am o parere proasta despre mine, nu ma ajuta sa evoluez ca om. In goana oarba dupa bani, din cauza razboaielor, globalizarii, politicilor nu intotdeauna in interesul omului de rand, si poluarii neurotoxice viata se pare ca a devenit un iad peste tot. Eu incerc sa ma mut de ani si nu gasesc un petic de loc curat. In Japonia a aparut un sindrom al oamenilor care nu mai ies deloc din case de peste 1 an din cauza anxietatii si depresiei. Who can blame them? I can’t. Verificati-va si nivelul B-urilor din organism, mai ales B3 dupa simptomele enumerate, si nivelul metalelor grele (dar asta nu stiu cum pentru ca stau in grasimi, organe, par, nu in sange, prin urmare analizele de sange pot fi inselatoare, poate aveti variante pe insula aia), si ele dau apatie, depresie, anxietate, tulburari comportamentale si foarte multe altele. Mai ales daca e insula probabil se mananca mult peste, posibil contaminat cu mercur. Problema intervine la solutii. Daca o vitamina mai poti lua, o decontaminare intr-un mediu contaminat e ca si cum ai scoate apa din ocean cu galetuta. Si atentie daca aveti oameni invidiosi in jur. Acel „evil eye” (la noi se numeste deochi, dar nu are nici o legatura cu admiratia cum gresit se crede la romani, este tocmai opusul admiratiei: ganduri rele, bolnave si invidioase la adresa cuiva) te rupe de sursa divina, iti face viata sumbra si iti aduce ghinioane. Poate multi se confrunta cu asta cand incep sa aiba realizari in viata indiferent ca sunt de natura financiara sau sentimentala, iar cei din jur nu incap de ele. Nu exclud posibilitatea unui blestem de familie, sau de neam, mie mi se pare ca toata romania sufera de asa ceva. Sunt rugacuni specifice, dar mie personal mi se pare ca nu functioneaza nimic in Romania, pentru ca problemele Romaniei sunt prea complexe si toata lumea trebuie sa faca ce trebuie si sa nu mai faca ce nu trebuie, nu 1 -2 oameni pe ici pe colo. Poate acolo departe aveti totusi mai multe sanse de dezlegare, purificare si rezolvare. Sa va lumineze Dumnezeu calea si sa va aduca diagnozele exacte si solutiile potrivite.

 20. Va salut pe toti , schizoizi si schizoide
  In insingurarea mea ma bag si eu in seama ca-mi place ce citesc mai ales la…
  And – aprioric nu fac bascalie -, intreb si eu, esti la fel de frumoasa pe cat esti de desteapta? Citindu-te, aproape ca mi-ai provocat modificarea in convex a unei anumite parti anatomice a trupului, tine tot de creier sa stii…crede-ma e un compliment. Cred ca esti Wonder women si in jurul tau sunt numai ignoranti care nu te apreciaza! Ce mai, citita esti, oare esti si blonda ?! , reactiva si schizoida asisderea(astea se cam contrazic), ma inciti…Iar atunci cand vorbesti de vitamina B3 te referi la continutul de vitamine din 3 beri, nu-i asa? Cred ca si eu am lipsa de asa ceva pe timpul asta mai rece cand nu mai beau bere ci doar tuica fiarta… doar vitamina T…
  Hai sa vedem esti o schizoida care stie de gluma ?!…sunteti cam incrancenati, n-ar strica un zambet .
  Altfel, chiar apreciez contributia ta pe-aici, citindu-ti postarile am mai aflat cate ceva ce nu stiam. Ai sa-ti zic si eu altceva – ma rog, nu numai tie – la schimb, asa, stii si tu cum fac ortodocsii de la tara care la anumite sarbatori isi impart reciproc, cu strachina .
  Inaintea oricarei demonstratii, pornind de la faptul ca un schizoid este un cerebral constient ca are o tulburare de comportament (adica este asa si pentru ca asa vrea el sa fie, asa se simte el bine) sistemul de valori al fiecarui om cerebral, fie el erudit sau necitit, este determinat de conditia sa biologica. Cred ca stii ca mai ales la batranete e ceva mai rau ca boala – singuratatea. Printre altele, numitorul comun al celor ce au postat pe aici este insingurarea… si poate nu insingurarea intr-o familie ci intr-un celibat…E si la tine asa? Daca acum conditia de oameni inca tineri va permite confortul psihic individualist in turnul vostru de fildes, lucrurile se vor schimba dupa 50 de ani. Incet, incet te va imbraca haina rece a disperarii mute, ca de, schizoidul nu se poate exterioriza, nu-i asa? Dupa care vine, la fel de muta, resemnarea si mai tarziu, cand o fi sa fie …neantul…si vei fi ONLY YOU sau BY YOUR SELF.
  Si crede-ma nici cel mai cronic dintre schizoizi n-ar vrea sa imbatraneasca singur, acum este asa si pentru ca are lipsa crasa de TOLERANTA. Ia verificati-va toti cu aceasta problema TOLERANTA – nota bene, in anumite limite. Si la fel este si cu a fi prea pretios …
  Draga And, ai fi fost perfecta daca nu te-ai fi apucat sa te contrezi cu saraca (intr-o oarecare masura cu duhul) de Ina…asa ai inceput usor usor o erijare in detinatoare de adevar absolut. Si femeile destepte inhiba barbatii si mai destepti( p-aia prosti nu dar ce folos) si le oftica pe femeile de orice fel, intelegi…

  Pe de alta parte este evident ca schizoidul sef de pe-aici este Armand care, cum v-a vazut intepandu-va reciproc a disparut din peisaj…sau a terminat ce a avut de zis

  1. Si eu care am crezut ca prin tot ce am scris aveam si umor :/ Sau era sarcasm ala?
   Dna vezi ca din 10 ianuarie am mai crescut mai mare si mai tare si dupa ultimele analize si insight-uri cu diploma am constatat ca: 1. culmea (gand la gand) tocmai lipsa de umor bun ma deranjeaza in oameni cel mai mult, si 2. la toleranta vad ca imi lucreaza Dumnezeu in ultima vreme cand eu ma focusez pe altele, ma ia prin invaluire altfel spus, dar ma tem sa nu dau in „complicitate cu raul” (vezi pe You Tube o emisiune de pe Trinitas) si ma mai tem ca toleranta cu raul ne-a adus in halul in care suntem ca neam si umanitate.
   Nici eu nu le stiu pe toate – si ma enerveaza ca nu le stiu, dar Ina prea nu stia nimic! Parafrazandu-te cu strachina, calca de-a dreptul in ea.
   Cat despre Vitamina B3 ma iau de ea pentru ca (printre altii cu lipsa de B-uri neidentificate si nerezolvate) si eu o am in lipsa si o asimilez foarte greu. Apropo daca luati, sa luati Nicina no flush sa nu faceti reactii alergice la cealalta. Ironic se numeste fix Vitamina Fericirii. Poate ca intalnirea cu un care nici nu se inhiba, dar nici nu ataca, blonde care abereaza cu-de-toate de-a valma – incuiate in turnul de fildes, disperate de prostie si grobianism cand devin coplesitoare, frunzarind prin carti unde naiba e fericirea, la care pagina, in loc sa, vorba unei prietene la vazul a 2 fete intr-un Mall „de ce naiba nu putem si noi in loc sa avem intrebari existentiale, sa sarim asa ca proastele in pat ca ne-am luat pantofi?” – sa determine o brusca absorbtie a pacatoasei si posedatei incapatanate malabsorbtii de B3, detoxifiere de bancuri cu blonde, incarcare de duhul tolerantei, aviditate de social, decontaminare de metale grele, deblestemare de neam, si vindecare de schizowhatever.
   Pot sa va propun un cantec pentru vindecare si emotii pozitive sa nu ziceti ca fac numai diagoze si nu dau destule solutii? https://www.youtube.com/watch?v=Co8oJpMHvbg
   Acum nu dorm ca ma gandesc… Dna de la inversul meu? Sau de la DNA organele de control? Par ambele.

 21. Buna ziua am o intrebare daca imi puteti răspunde vas ruga.O persoană care a săvârșit infracțiunea de tentativă de omor ,a înjunghiat pe cineva .. poate fi condamnată la închisoare sau in spital psihiatric persoană respectivă a fost diagnosticat cu Tulburare de personalitate de tip schizoidă. Multumesc frumos

  1. Tulburarea de personalitate nu reprezintă o boală psihică . Deci, se presupune, că persoana agresoare are discernământ. În ciuda aparenţelor, nici tulburarea de personalitate de tip schizoid, nici cea de tip schizotipal nu sunt sinonime cu schizofrenia. Dar, desigur, este firesc să apelaţi la opinia unei persoane de specialitate.

 22. SPER CA PUBLICAREA COMENTARIILOR NU ESTE SUPUSA UNEI CENZURI , SPER DAT FIIND SUBIECTUL …CITIM COMENTARII STUPIDE POSTATE TOTUSI !!!? ….
  SPER CA LECTURAREA ARTICOLELOR URSULEI SANDNER SA PERMITA LIBERTATEA EXPRIMARII …ALTFEL…
  Mda.. sa intelegem ca si concluzie ca oamenii pot fi fixati in sabloane desi psihologia ca stiinta este relativ noua fiind stupid inteleasa ca o linie trasa cu rigla intre ”tipologii psihologice” !!!?! Desi INDUBITABIL nu exista individ aidoma altuia ,nici macar clonele nu pot asigura asta…nici la specia umana nici in cazul alteia… Oamenii cel mult ca si mutatii genetice in sensul rau, pot fi actualmente impartiti in TURMA MAJORITARA ,ASTA TINAND SI DE EDUCATIE CEEA CE LIPSESTE CRAS INTR-O SOCIETATE CONSUMATOARE LA CARE PRIMEAZA INSTINCTELE PRIMARE SI ATAT si SINGURATICII …; pe romaneste adunatura ce confunda socializarea cu atmosfera cluburilor si in partea opusa, cei iubitori de viata in tinna ..Spre deosebire de primii care nu exceleaza in mai nimic, traindu-si viata intr-o rutina evidenta,ceilalati sunt etichetati drept ”ciudati” stand departe de turma ..
  In toata istoria omenirii nu turma a propulsat omenirea ,evolutia umana a stat si sta pe umerii genialitatii unor indivizi ce au trait si traiesc in solitudine…Paradoxal prostii intreaba despre inteligenta lor,dintotdeauna ,percepandu-se drept umani, sociali,prietenosi chiar daca socializarea lor este pentru un IQ redus, turma lor izoleaza exceptiile de la regula,exceptii ce confirma regula declasarii umane ,ce razbate grav si pe acest forum(Dana,Ina..etc)
  Interesante comentariile aferente ce subliniaza inca odata in plus cu–arasia umana a unor femeiusti ce din pacate se percep a tot si toate stiutoare ,amestecand si religia ,biblia!? , indivizi,de ce iubesc a insirui vorbe goale tot intru demonstratii ce au ca efect, fix opusul a ceea ce vor sa obtina CA SI INTERVENTIE , IN COMENTARII PENIBILE…!!!!!
  Specia umana este indubitabil copia unei inteligente artificiale scapata de sub controlul creatorului….

 23. „Femeiustile” care aduc alte perspective si va deranjeaza neuronii – pe un om inteligent in mod normal il incita alte perspective – se intampla sa fi studiat la Master de Cercetare, Acreditat, GREU, ceea ce se numeste Psihoterapie Ortodoxa, dezvoltata de Psihologii rusi si greci. Pe langa Master am alte studii si alte cercetari care ating nise in zona de vindecare nebatatorite de orice dispensar medical sau cabinet psihologic, fara sa le anuleze. Este un pacat sa fii diferit, cu multiskills, si cultivat in romania? Nu ai voie sa existi decat daca esti in serie, de masa? Restul ii trecem le „freaks”? Mai ales cand vine reprosul de la un inginer mecanic de exemplu? Nu pot intelege nicicum, cum vine unul din alt domeniu sa se ia de domeniul meu? Intr-o vreme erau limitele sociale profesionale, acele linii invizibile de bun-simt cara arata ca esti un om educat, nu un derbedeu dupa 2 pahare de palinca la birtul din colt care nu nimereste wc-ul, peste care stiai ca nu iti permiti sa treci, daca nu (te) pricepi -> nu emiti pareri in necunostinta de cauza. Poti cel mult intra in dialog, daca te ajuta mintea.
  Este interesant ca desi nu ma percep ca si atotstiutoare – dimpotriva tocmai asta motivandu-ma sa aflu restul pana … e treaba mea unde ma voi opri, a nici unui trecator coltos si plictisit in viata lui care n-are altceva de facut decat sa agite vietile celor cu care se intersecteaza, si sa le mazgaleasca demnitatea ca o maimuta care arunca cu rahat la zoo – sunt adesea ectichetata asa. Incep sa ma gandesc serios sa o iau ca pe un compliment. Dar stiu ca deranjeaza, stiti ce? Invidiosii. D.p.d.v. religios invidia e patima, iar Sfintii Parinti acuzau invidiosul de posedare demonica. In romania invidia si calomnia nejustificata sunt boli de neam si in masa deci nu sunt surprinsa. Insa asa intelegem incapacitatea tarii de a evolua, si degenerarea meritata pana la urma, daca se da in cap celor care pot duce tara inainte, nedreptatind.
  In privinta cuvintelor percepute ca si goale: eu pot explica oamenilor niste lucuri, dar nu pot intelege in locul lor.

 24. Dna ce interesant sa ai un like si un dislike ca vrei sa se scriem in privat :)) Cineva zice „get a room”, altcineva ne vrea in vazul tuturor :)) Am incercat dar nu stiu cum sa fac, ai mana libera de la mine daca poti sa dai de mine in privat, pentru ca acum mai mult ca niciodata imi place mesajul tau ce zbiera TOLERANTA, si multiskills-ul meu variat si stufos se pare ca deranjeaza.

 25. P.S. „intru demonstratii ce au ca efect, fix opusul a ceea ce vor sa obtina” . Invidiosul intelege pe dos. (p.130 in „Stiinta raului – degenerarea indivizilor si a pooarelor”)

 26. @AND – Nu inteleg ce v-a deranjat la comentariul meu ce era fix in asentimentul dvs. dar acum este mult prea evident ca aveti un procent de narcisism mult peste medie drept pentru care imi repugna a intra intr-o polemica cu dvs. in conditiile in care daca citeati atent comentariul meu, ce nu va viza pe dvs. pe acest forum, nu va contraziceam, dimpotriva… Va citez va si raspund ”Este un pacat sa fii diferit, cu multiskills, si cultivat in romania? Nu ai voie sa existi decat daca esti in serie, de masa? Restul ii trecem le „freaks”?” Exact asta am transmis in comentariul meu daca aveati disponibilitatea de a citi atent, inainte de a sari cu un raspuns ce va eticheteaza brand de aroganta gratuita… Va raspund;nu numai ca nu este un pacat este normal,firesc absolut ! Cu asta am terminat ,nu continui ,nu-mi plac polemicile gratuite ce duc doar la o stare inconfortabila ,nu stiu de ce-ati tinut,ce v-a determinat sa-mi dati o replica daca va impartasesc gandurile..!!!? Cei vizati de mine ca si comentarii nu mi-au dat o replica! Acum recitind mesajele realizez ca ii ”corectati” pe toti , percepandu-va penibil teacher in insiruirea de studii ca si pregatire in domeniu … Imi cer scuze dar nu va pot da feedback-uri bune doar din etalarea lor intr-o demonstratie EVIDENTA …Nu sunt inginer mecanic.cat despre studii , sincer imi repugna incomensurabil a le reliefa cu emfaza,inca un atribut al speciei ce se vrea superioara…Credeati ca etalarea de mai sus poate avea alt efect decat stanjenitor ca si prezentare personala !? NU ….

 27. @AND – Nu inteleg ce v-a deranjat la comentariul meu ce era fix in asentimentul dvs. dar acum este mult prea evident ca aveti un procent de narcisism mult peste medie drept pentru care imi repugna a intra intr-o polemica cu dvs. in conditiile in care daca citeati atent comentariul meu, ce nu va viza pe dvs. pe acest forum, nu va contraziceam dimpotriva… Va citez va si raspund ”Este un pacat sa fii diferit, cu multiskills, si cultivat in romania? Nu ai voie sa existi decat daca esti in serie, de masa? Restul ii trecem le „freaks”?” Exact asta am transmis in comentariul meu daca aveati disponibilitatea a citi atent, inainte de a sari cu un raspuns ce va eticheteaza brand de aroganta gratuita… Va raspund;nu numai ca nu este un pacat este normal,firesc absolut ! Cu asta am terminat ,nu continui ,nu-mi plac polemicile gratuite ce duc doar la o stare incofortabila ,nu stiu de ce-ati tinutmce v-a determinat sa-mi dati o replica daca va impartasesc gandurile..!!!? Cei vizati de mine ca si comentarii nu mi-au dat o replica, acum recitind mesajele realizez ca ii ”corectati” pe toti , perceptandu-va penibil teacher in insiruirea de studii ca si pregatire in domeniu … Imi cer scuze dar nu va pot da feedback-uri bune doar din etalarea lor intr-o demonstratie EVIDENTA …Nu sunt inginer mecanic.cat despre studii , sincer imi repugna incomensurabil a le reliefa cu emfaza,inca un atribut al speciei ce se vrea superioara…Credeati ca etalarea de mai sus poate avea alt efect decat stanjenitor ca si prezentare personala !? NU ….

 28. Aha, interesant (sarcasm), dar pe cine jigneati aici?: „Interesante comentariile aferente ce subliniaza inca odata in plus cu–arasia umana a unor femeiusti ce din pacate se percep a tot si toate stiutoare ,amestecand si religia ,biblia!? , indivizi,de ce iubesc a insirui vorbe goale tot intru demonstratii ce au ca efect, fix opusul a ceea ce vor sa obtina CA SI INTERVENTIE , IN COMENTARII PENIBILE…!!!!!”
  Eu zic ca daca ati fi fost de partea mea as fi priceput clar din prima.
  Nu intelegeti ce scrieti sau negati vehement evidentul negru pe alb? Negati si faptul ca si cu urmatorul comment n-ati facut decat sa repetati si sustineti acelasi atac la adresa mea? Nu vi se pare mai normal sa imi fi aratat unde am gresit daca am gresit in loc sa imi aratati ca am avut dreptate?
  In prima postare sustineati dreptul la diversitate si genialitate, mai putin dreptul meu de a fi diversa si complexa. Credeti ca eu nu m-am intrebat ce aveti cu mine cand de fapt sustineati exact ideile mele?
  Ma doare capul. Comment-urile dvs au prea multe erori de judecata sa le pot descalci, dar ma incumet.
  In primul rand nu puteti purta o dezbatere fara insulte. D.p.d.v. juridic cred ca ar trebui reintrodusa legea calomniei. Daca exista legea asta nu exista postarea Inei, oricum nu exprimata asa, nici eu nu ma luam de ea, nici Dna de mine, si (poate) nici dvs de mine. Asa… legea junglei: ne aparam care cum stim si cum putem cand suntem atacati, dar mai ales cum cere cealalta persoana, pe limba ei, sa priceapa.
  Nu am inteles cum puteti in aceeasi postare sa admirati diversitatea si cunoasterea pentru ca 2 cm mai jos sa le dati cu capul de pereti? Nu e asta definitia oximoronului? Asa am ajuns fara sa vreau si eu un oximoron, am laudat acelasi subiect, dar m-am aparat de cel care l-a sustinut dar m-a atacat pe mine. Haideti sa stabilim ca ne contram pe momentul in care m-ati atacat pe mine nu pe cel in care laudati diversitatea si cunoasterea, ca altfel nu o mai scoatem la capat niciodata.
  Nu stiu ce ati vrut sa spuneti, era greu printre majuscule, ocari si insulte, si probabil nici ceilalti, poate de-aia nu au comentat. Daca ceilalti nu s-au aparat (inca) nu denota ca eu am gresit facand-o.
  In afara de mine nu a vorbit nimeni de religie. Sunt obisnuita sa fie atacata religia (de nestiutori), dar eu iubesc religia care vorbeste de valori, morala, partea pe care o are in comun cu psihologia si sanatatea mentala si emotionala. D.p.d.v. psihologic s-a ajuns la concluzia ca respectarea unui set de valori morale de catre toata lumea este vital pentru sanatatea mentala si emotionala a societatii.
  Nu am inteles nici cine sunt ceilalti „etc” in afara de Ina care a tacut de mult de cand mai multi ne-am luat de ea, poate mai bantuie prin like-urile si dislike-urile la postarile noastre dupa cum ii e favorabil. Tot in afara de Ina nu imi amintesc sa ma fi deranjat cineva, pe cand dvs ati venit urland ca ne sunt comentariile stupide. Omanii au dreptul sa isi spuna intrebarile. Capul de lista la lucurile pe care nu le suport e rautatea. Pe cine anume am corectat? Il vedeti pe Dna atacandu-se la comentariul meu si atacandu-ma? La Dna i-am provocat inteligenta pentru ca am simtit ca are de unde. Nu a fost insa perioada potrivita pentru mine sa discut cu el orice mai departe pentru ca am o viata care ma trage in alte directii.
  De ce considerati ca aveti voie sa ma insultati si eu n-am voie sa ma apar? Am fost denumita curajoasa in N contexte in care altii nu indrazneau sa isi ridice privirea si mocneau in ei pana erau la limita infarctului, eu vorbeam. In ziua de azi si curajul e un viciu? Un pacat? Pe scara constiintei umane a lui Hawkins e in prima zona a constiintei, https://www.garbo.ro/articol/Social/17245/piramida-constiintei-umane.html E adevarat ca nu cunosc decat foarte putine persoane sa fi evadat din zona rosie asa ca nu ma astept la prea multa intelegere (nivelul 400) sau curaj (nivelul 200) din partea oamenilor. ce sa mai vorbesc de recunostinta fata de aportul adus, care e la nivelul 510? De aici va vad blocat la nivelul furiei si mandriei, de care daca ati scapa altfel ati colabora.
  Si acum curg inchipuirile si etichetarile gresite:
  Daca nu imi insir studiile sunt o femeiusca care crede ca se pricepe la toate. Daca mi le insir sunt penibila si o fac cu emfaza.
  Mai faceti o confuzie intre specia care se vrea superioara si aia care e superioara. Ca de-aia se numesc studii universitare SUPERIOARE sa nu le consideram superioare ca nu cumva sa ii jignim pe cei care nu le au, nici 10 nu ii este superior lui 4 sau 9 sa nu se simta notele inferioare jignite si nedreptatite. Sa nu tinem cont ca asta e esenta studiului sa te faca un om MAI stiutor fata de cum ai fost ieri. Pracatic cu fiecare carte buna pe care o citesti iti esti superior tie insuti celui care ai fost inaintea ei. Trebuie sa am grija sa imi aduc o cunoastere suplimentara si superioara fara sa il deranjez pe cel care nu o are, sa ignoram de fapt adevarata problema: cel deranjat de cunoasterea mea. Si cum adica, pentru mine e mai convenabil sa ma considerati inferioara sau sa ma dau inferioara ca sa ma tratati cu respect? Sa stiti ca nu confund modestia cu inferioritatea, si nici umilinta cu smerenia.
  Nu am spus ca un inginer mi-e inferior, ci ca nu se pricepe la domeniul meu.
  Folositi si termenul „narcisist” eronat, ceea ce denota ca nu il intelegeti, pe cand eu va spun ca negarea este unul din simptome, proiectiile sunt alt simptom, nu stiu cu cine va certati dar in mod sigur nu cu mine. Si iar, repet, in fara de Ina nu vad nici altii demni de cearta pe aici. Deci cine e narcisistul aici? Ma oboseste cuvantul asta ca acum e la moda si imediat cum unul are respect de sine e facut narcisist, desi 90% din acesti oameni habar nu au de definitia narcisismului.
  Per ansamblu cum puteti spune in aceeasi postare ca sunteti in asentimentul omului retras (care poate fi un mistic) si genial, dar apoi sa acuzati dispretuitor pe „stiutorul de de toate” , ii luati in deradere abordarea religioasa, si il acuzati de comentarii penibile, pentru ca apoi sa va suciti inapoi in urmatoarea postare ca de fapt sunteti in asentimentul persoanei in timp ce iar o insultati? Ce tulburare psihica e asta? Ca la topicul nostru nu cred ca va incadrati.
  Aveti probleme in a intelege legatura intre insulta si demnitatea personala lezata, daca eram acum cateva secole va provocam la duel si nu ma acuza nimeni atunci de aroganta.
  Mi-am petrecut mai mult de jumatate din viata in scoli si cursuri, fara ca macar sa am o singura intentie sa umilesc pe cineva cu cunoasterea mea, pentru care niciodata nu o sa imi cer scuze, chiar daca cineva se simt prost, nu stiu de ce, ca eu cand n-am stiut ceva, daca m-am simtit inferioara, m-am dus si am pus mana pe carte, nu m-am apucat sa ma dau inferioara si sa il acuz pe celalalt de superioritate, e o mentalitate necunoscuta tipologiei mele. E o mare diferenta intre realitate si perceptie, nu are nici o legatura cu aroganta mea, ci cu know-how-ul celuilalt, lungul nasului, valorile si setarile lui mentale, tulburarile lui, si poate nu in ultimul rand onoarea lui ca om si morala, care nu sunt in mainile mele, sunt toate in mainile lui. Am muncit mult pentru ce stiu si nu permit nimanui sa ma denigreze si insulte fara motiv, nici sa ma eticheteze gresit. Sunt mai buna la lucrul cu victimele, intotdeauna am fost de partea celor nedreptatiti, si a celor care nu se pot apara, care nu stiu aduce argumente, a celor care nu pot vorbi pentru ca se barfesc in lipsa cum a fost si cazul Ina, pentru ca stiu cum e. De compasiunea fata de agresori sa se ocupe altii.

  Va vad cu multe erori de rationament. Prefer sa nu alunecam in alte tulburari de personalitate, ci sa cred ca sunteti asa de la stres si nu s-a cronicizat ceva rau, dar poate sunt optimista https://goe.ac/stress_free_relationships.htm?pk_campaign=GoE-Hoot&pk_kwd=stress_free_relationships Orice ar fi si va streseaza, sper sa reusiti sa rezolvati.

  Practic nu reusiti decat sa scoateti in evidenta de ce se izoleaza schizoizii. Cat vor exista agresori, si ignoranta, vor exista bolnavi de toate felurile, si izolati – ceea ce ati asteptat si de la mine. Doar ca eu sunt adepta: cine nu se stie comporta in societate sa fie izolat, nu invers.

  Nu va cunosc, nu v-am vazut nici o contributie notabila, decat cea in care va contraziceati si prin urmare ati anulat-o, si nici o plangere personala, in acest moment nu pricep ce doreati de fapt?
  Folositi des cuvantul penibil, dar asa etichetez eu in situatia asta. N-am creat-o eu, eu aveam alte lucururi mai bune de facut pe lume decat sa ma apar de atacuri venite din senin, fara nici o noima, si fara reusita de corectie reala.

 29. https://ro.wikipedia.org/wiki/Bullying
  Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.[2] Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.
  Cyberbullying-ul este o formă de bullying care se manifestă prin mijlocirea tehnologiei digitale.[21][22] La rândul său, bullying-ul, încadrat între comportamentele agresive, are caracteristici proprii care îl definesc și diferențiază de alte tipuri de agresivitate. Astfel bullying-ul este 1. comportamentul agresiv; 2. repetat în timp; 3. făcut de un individ sau un grup de oameni împotriva unui individ sau grup; 4. cu intenția de a răni;
  Cazurile de bullying implică cel puțin un agresor și o victimă, iar, în unele cazuri, există și martori. Agresorul vrea să fie cel mai cool rănindu-i, intimidându-i sau jignindu-i pe cei din jurul său. Este temperamental, inflexibil, încrezător și nu îi place să accepte regulile.[7] De cele mai multe ori nu are empatie și chiar se bucură că produce durere celorlalți. Dorește să domine și să-i controleze pe ceilalți, exagerează în situații obișnuite. Agresorul abuzează de putere pentru a-i răni pe ceilalți, deliberat și în mod repetat. Unii (…) sunt predispuși să fie abuzați din cauză că sunt „diferiți”. De cele mai multe ori, victimele agresorilor (…) au următoarele caracteristici:[7]

  supraponderali sau subponderali,
  au abilități sociale scăzute,
  au puțini prieteni sau nu au prieteni,
  sunt săraci sau bogați,
  au religie sau rasă diferită,
  sunt scunzi sau prea înalți,
  au slabe abilități sportive,
  sunt inteligenți, talentați,
  au dizabilități fizice,
  sunt persoane noi din grup,
  au părinți divorțați sau
  sunt pur și simplu „diferiți” de ceilalți.
  ………………………………………………………..
  Nu sunteti prima persoana cu apucaturi de bullying de care ma lovesc. Problema este ca a devenit o boala cronica de neam. La o categorie de varsta suntem pe locul 1 in Europa. Bravo noua, ce sa zic, nu stiu cum se face ca suntem pe primele locuri in Europa tot la ce e rau. Batausii conduc romania, nu inteligentii. Batausii sociabili vs inteligentii schizoizi, clar raport inegal de forte fizice. Orice om pe care il cunosc si a trecut cel putin o data granita in Ungaria a simtit ce inseamna sa iasa din energia asta agresiva pana la criminala, stupida, rautacioasa si incoerenta, fara nici o noima si fara o tinta precisa, parca am iesi dintr-un bar in care toata lumea se incaiera si se iau pumni din greseala. Oameni orbi si negri pe dinauntru care scot ochii alor oameni straduindu-se sa ii faca si pe ei negri pe dinauntru, daca nu pot, macar sa-i murdareasca pe dinafara.

  Omiteti un element subtil dar de ne-neglijat: vederea, justitia si puterea Divina. Prevad un viitor „fericit” atacatorilor.

 30. Parerea mea este ca unele discutii se iau la modul prea personal si nu este cazul din moment ce reprezinta niste opinii care au la baza anumite perspective personale si nu adevarul absolut. O persoana introvertita isi aduna energia din singuratate, pe cand extrovertitul din social. Persoanele sociabile mi se par superficiale, manipulatoare folosind oarecum limbajul in scop unei programari mentale. Imi place sa fiu obiectiva in discutii, sa vorbesc putin si concis. Parerea altora prea putin ma intereseaza daca nu aduce ceva constructiv. Cand vrei sa pari pari prea destept intr-o lume plina de alti destepti, iti dai seama ca normalul se ascunde in simplitatea ciobanului care desi nu vorbeste mult e destul de curajos sa puna mana pe toiag si sa alunge lupii ce traiesc in haite si ii prada turma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *