Am fost invitata sa sustin un workshop despre "Managementul stresului" la o conferinta a unei multinationale din Timisoara. Pentru a putea adapta trainingul la nevoile angajatilor, am incercat sa ma pun in pielea lor si mi-am imaginat cum arata viata lor: se trezesc dimineata, uneori nu suficient de odihniti, pleaca in graba catre serviciu, pe drum se streseaza datorita traficului, ajung la locul de munca si acolo apare presiunea unui dead-line sau a altor evenimente neprevazute, eventual mai au si diferite neintelegeri cu colegii sau cu seful. Nivelul de stres este destul de ridicat in acest moment. Dupa serviciu pleaca acasa, unde poate ca au divergente cu partenerul sau cu familia, iar seara, extenuati, adorm cu toate grijile in gand. Nu mai pun la socoteala problemele financiare care de multe ori ii impiedica sa-si permita sa fie asertivi (si sa-si spuna punctul de vedere) la locul de munca.
Imi imaginez ca viata lor se repeta asa in fiecare zi, de luni pana vineri, iar in weekend nu reusesc sa se deconecteze suficient ca sa poata sa-si gaseasca echilibrul si pozitivismul. Imi imaginez de asemenea ca intr-o astfel de viata, ca in scenariul meu de mai sus, stresul este prezent la tot pasul, iar bucuria de trai nu este simtita decat rar si eventual in concediu.
Nu voi intra acum in detalii despre ce se petrece in organismul nostru, la nivel psihic si fiziologic, atunci cand suntem supusi la stres. Probabil ca stii si tu deja toate acestea, insa tin sa-ti reamintesc ca stresul poate duce la diferite boli psihice si psihosomatice, unele dintre ele chiar foarte serioase.
Insa, sa vedem ce se poate face...spuneam ca am vorbit astazi despre managementul stresului, adica despre cum anume putem sa gestionam ceea ce ni se intampla.
Primul lucru pe care este bine sa-l retinem este ca stresul provine intotdeauna din interiorul nostru, din felul in care alegem sa ne raportam la ceea ce ni se intampla. Nu ceilalti sau evenimentele ne produc stres, ci felul in care gandim despre ceea ce se petrece in vietile noastre. Atunci cand suntem supusi unor factori stresori, avem mai multe modalitati de a-i gestiona.
1. Prima metoda este ACTIUNEA. Actiune inseamna sa evaluam situatia, sa ramanem calmi si sa ne focalizam pe solutiile de rezolvare a ei sau sa impartim problema in pasi, pe care sa-i rezolvam rand pe rand. Ar fi ideal ca atunci cand intalnim o problema, sa ne focusam pe ce avem de facut ca sa rezolvam problema si nu pe cum ne face sa ne simtim problema respectiva. Adu-ti aminte ca orice problema are cel putin 3 solutii prin care poate fi rezolvata si tot ce ai de facut este sa te focusezi pe a gasi acele solutii si a le pune in practica.
2. A doua metoda este GESTIONAREA EMOTIILOR. Atunci cand o situatie nu este sub controlul nostru, nu avem altceva de facut decat sa ne gestionam felul in care simtim. Fiind un popor latin, avem tendinta sa exacerbam, prin gandurile noastre, emotiile pe care le avem fata de situatiile din viata noastra. Daca vom avea o gandire de tip "catastrofic" - adica "este groaznic sa mi se intample asa ceva", "ce ma fac eu acum", "sunt distrus", "numai mie mi se intampla astfel de lucruri", s.a.m.d., evident ca si emotiile noastre vor fi in consecinta: disperare, neajutorare, furie, personalizarea experientei, etc. Intotdeauna emotiile noastre sunt rezultatul procesarilor constiente (si inconstiente) ale informatiilor cu care venim in contact, asa ca putem oricand sa ne raportam la experientele noastre in alti termeni, ca de exemplu: "este neplacut ca s-a intamplat asta", "voi gasi o solutie", "mai apar si obstacole in viata, insa le pot rezolva"...
Pe scurt, ceea ce-ti propun eu este sa ai o abordare RATIONALA si POZITIVA in viata. Ai rezolvat intotdeauna problemele cu care te-ai confruntat si asta ar trebui sa-ti dea incredere ca vei face la fel si in viitor. Sa fii rational inseamna sa evaluezi situatia asa cum este ea, fara inflorituri si adaugiri emotionale inutile (si distructive), si sa stii ca orice problema are cel putin o rezolvare, daca nu mai multe.
Cantitatea de stres pe care o resimti este data de felul in care te raportezi la evenimentele din viata ta si uneori datorita conjuncturii in care te fortezi sa traiesti. Ai intotdeauna si optiunea sa-ti schimbi viata, sa alegi alt job, alte persoane in anturajul tau, sa o iei pe alta cale. Insa daca doresti sa ramai in situatia ta actuala, asuma-ti alegerea ta si consecintele care decurg de aici si aplica cele doua metode de mai sus pentru a gestiona ceea ce ti se intampla.
Orice ai alege, aminteste-ti mereu ca ai OBLIGATIA sa te bucuri de viata ta. Alterneaza momentele de munca cu cele de relaxare, cauta sa-ti faci bucurii zilnic sau cat de des este posibil, si, cel mai important, alege sa fii RATIONAL si POZITIV.
Viata nu este o povara pe care trebuie sa o ducem, ci o bucurie pe care sa o celebram!
Ursula
Foarte frumos spus, si Atat de Adevarat…:) Trebuie sa avem mereu atitudinea prin care sa ne vedem pe noi depasindu-ne problemele, ele vin de fiecare data ca sa ne arate ca le putem depasi, si putem trece in acest fel de si prin Noi Insine… :)
:)