Let’s talk about sex

Ursula SandnerSexul... un subiect inca tabu uneori, desi este un lucru atat de normal si de firesc.

Sexul, alaturi de nevoia de aer, apa, hrana, somn, reprezinta o nevoie fiziologica umana. Lipsa de sex, de descarcare a pulsiunii sexuale - adica satisfactie sexuala, poate duce atat la tulburari psihice cat la diferite tulburari fizice, atat la femei cat si la barbati.

Desi la nivel teoretic stim cu totii cat de importanta este o viata sexuala implinita in viata unui om, discutiile despre sex sunt inca considerate un subiect tabu. Cu toate acestea, toata lumea face sex, asa ai venit si tu pe lume. Actul sexual dintre parintii tai a facut ca tu sa existi astazi.

De ce este un subiect tabu?

In primul rand pentru ca suntem inca tributari unei educatii punitive de tip religios, care contravine naturii si firii umane. Sexul, daca este inafara casatoriei, este considerat un pacat, de care ar trebui sa te rusinezi si pentru care vei arde in iad. Mi se pare extrem de interesant cum dogmele religioase ataca direct placerile umane si mereu m-am intrebat, retoric evident, oare in ce scop fac asta? Ok, inteleg partea in care ni se induce o anumita forma de morala care sa ne diferentieze de animale, insa un om rational poate sa-si stapaneasca si singur pulsiunile exagerate, cele care contravin bunului simt. Doar ca religia (atentie, exista o diferentiere clara intre religie si spiritualitate) isi doreste sa-i mentina pe oameni intr-o stare de supunere, de dependenta si de imaturitate mentala si emotionala deoarece astfel pot fi mult mai usor de manipulat.

Ma bucur ca exista din ce in ce mai multi oameni care se trezesc si isi cauta singuri adevarul propriu, fara sa se mai lase influentati de toate credintele si dogmele stabilite candva, in negura timpului, de alti oameni, care aveau dorinta de a detine puterea prin manipularea celorlalti.

Cum poti sa-l supui pe un om? Ii iei toate placerile, ii spui ca trebuie sa sufere deoarece s-a nascut si este un pacatos, il faci sa simta frica,  insa tu ai pentru el solutia - dupa moarte. Aici ii servesti povestea cu Raiul si Iadul, adica recompensa si pedeapsa. Mi se pare de asemenea interesant cum putem sa credem pur si simplu povestile care ni se spun, fara sa fi reprezentat macar experienta de viata a cuiva pe care l-am cunoscut personal, fara sa fi fost verificate in vreun fel. Credinta oarba, pur si simplu. Crede si nu cerceta. Iar oamenii cred asta, se lasa influentati - pentru ca implementarea acestor idei incepe de cand s-a nascut, de catre cei care-i iubesc, astfel ca din loialitate si iubire, vor crede tot ce li se spune, fara sa mai treaca prin filtrul gandirii proprii.

Este dreptul fiecaruia sa creada ce doreste, insa problemele intervin atunci cand, din cauza credintelor disfunctionale, ne imbolnavim psihic sau fizic.

Sa revenim insa la sex. Am avut in terapie atat de multe persoane (in special femei) care au diferite tulburari psihice sau comportamentale, din cauza credintelor care le impiedica sa-si traiasca viata si sa se bucure de ea.

Sa iti dau cateva exemple: sotii care nu fac sex cu sotul decat in scopul reproducerii - altfel este pacat; femei care nu isi dau voie sa aiba orgasm ca sa nu se simta vinovate ca simt placere in urma actului sexual - considerat tot pacat; fete de peste 20 de ani care nu isi incep viata sexuala de teama ca ar fi pedepsite de parinti sau ca este pacat si astfel sunt parasite de baietii pe care-i iubesc; femei de peste 30 de ani care sunt virgine; femei frigide care considera o corvoada actul sexual, iar barbatii lor au relatii cu alte femei care isi asuma in mod natural sexualitatea lor; barbati care isi pierd masculinitatea pentru ca nu fac sex cu femeia pe care o iubesc, s.a.m.d.

Pe langa tulburarile psihice, aceste persoane dezvolta si diferite tulburari la nivel organic: noduli la san, probleme hormonale, chisturi ovariene, cancer de col uterin, cancer de prostata, etc. Toate aceste probleme fizice au o componenta psihica majora, asa cum demonstreaza in prezent medicina psihosomatica.

"Vina sexuala" este un subiect atat de prezent in cabinetele de psihoterapie, incat psihoterapeutii sunt pregatiti special in acest domeniu.

Fetele sunt crescute de parintii lor cu diferite temeri, in care li induce ideea ca sexul este ceva murdar, ca baietii profita de ele, ca ele ii "cedeaza" unui barbat daca fac sex cu el, sunt considerate "curve", "tarfe" si alte asemenea apelative care doresc sa le faca sa se retina si sa se simta prost daca isi asuma pulsiunile sexuale. Insa, insasi ideea de a fi virgina pana la casatorie mi se pare o degradare a acelei fete - valoarea ei consta doar in himenul ei?

De fapt, stii de unde a pornit aceasta idee cu virginitatea fetei? Acum multe mii de ani, oameni erau nomazi si traiau doar din roadele pamantului peste care treceau. Apoi, la un moment dat, au descoperit ca pot sa-si cultive singuri pamanturile si nu mai trebuie sa se plimbe mereu in cautarea hranei. Astfel a aparut si notiunea de proprietate. Odata ce detinem o proprietate, vrem sa ne asiguram ca o putem lasa mai departe mostenitorilor nostri si nu ai altora. Astfel ca, femeia trebuia sa fie virgina, iar daca era prinsa ca isi inseala barbatul, era repudiata sau chiar putea fi omorata de barbatul ei - ceea ce se mai intampla si astazi in anumite parti ale globului. Si toate acestea doar ca sa fim siguri ca ceea ce este al nostru, ramane progeniturilor noastre si nu altora. Odata constituita, biserica si religia au adoptat aceste credinte si acest mod de viata "pagan" si le-au transformat in "pacate". Multe dintre simbolurile si credintele prezente in religie sunt de fapt adaptari ale cutumelor formate de-a lungul timpului, chiar si din perioada in care se credea in mai multe zeitati. Dar despre toate acestea vom vorbi intr-un articol viitor.

Ideea pe care vreau sa ti-o impartasesc este destul de simpla si in acord cu natura umana.

Atat barbatii cat si femeile isi doresc sa faca sex, la fel cum isi doresc sa manance, sa doarma, sa respire sau sa bea apa. Sexul este o nevoie fiziologica, naturala si fireasca. Nu este nimic murdar, mai ales ca se presupune ca faci dragoste cu persoana pe care o doresti si o iubesti. Nu incurajez sexul ocazional, deoarece pe langa descarcarea fiziologica, fiinta umana are nevoie si sa se simta conectata emotional la persoana cu care are o interactiune sexuala - mai mult femeile decat barbatii, insa si ei prefera sa faca dragoste cu o persoana pe care o pretuiesc si o iubesc.

O viata sexuala regulata si satisfacatoare reprezinta un deziderat pentru orice fiinta umana si este precursorul unui echilibru psihic, emotional, hormonal si fizic normal.

Atat femeile cat si barbatii ar trebui sa-si asume sexualitatea lor, sa o accepte si sa o imbratiseze ca fiind o nevoie umana fundamentala. Nu este nimic rusinos in a face sex, mai ales atunci cand o faci cu persoana pe care o doresti si o iubesti.

A-ti inhiba si nega pulsiunile sexuale reprezinta un mare deserviciu pe care ti-l faci tie, ca si fiinta biologica. Si, pana la urma, asta suntem cu totii - fiinte biologice, pe langa fiinte rationale, sociale, etc.

Trebuie sa mentionez ca exista insa o categorie speciala de oameni care reusesc sa-si sublimeze energia sexuala si sa o transforme in acte de creatie: este vorba de artisti, pictori, scriitori, de oamenii care prin operele lor imbogatesc umanitatea.

Dar noi, ceilalti oameni care traim vieti normale, este bine sa ne ascultam corpul si sa dam Cezarului ce este al Cezarului.

Sexul este un act natural si firesc, asa ca te invit sa te raportezi la el ca atare. Fara inhibitii, fara rusine, fara false pudori, ci natural si firesc.

 

Ursula

 

14 comentarii pentru “Let’s talk about sex

  1. Din punct de vedere energetic, risipa energiei sexuale cu persoane nepotrivite (de ex. legate energetic de altcineva- casatorite, sau parteneri multipli) produce mai mult rau decat bine, la nivel energetic, spiritual, emotional, psihic, fizic. Este deci nevoie de o reglementare a modului in care ar fi bine sa gestionam energia sexuala. Asa cum a manca prea mult sau prea putin creeaza dezechilibre, asa si sexul facut fara a stii ce implicatii energetice produce poate fi daunator. Cine stabileste aceste reglemantari? Asta este subiectul care ar trebui dezbatut. Care principii, din ce cultura, din ce epoca ori din ce religie sau curent sunt cele mai aproape de adevar? Este la libera alegere a fiecaruia sa experimenteze pe propria piele. Sincer, cu siguranta individul ne-evoluat, ne-citit si ne-implicat emotional/spiritual nu ar trebui sa isi stabileasca singur doza de sexualitate. Asa ca pentru cei mai putin intuitivi, intotdeauna se va gasi cineva/ ceva care sa ii tina in frau, cu costurile aferente.

    A se citi TAO- sanatate, sex, longevitate.

  2. Excelent. În special fraza asta îmi place mult:
    „Am avut in terapie atat de multe persoane (in special femei) care au diferite tulburari psihice sau comportamentale, din cauza credintelor care le impiedica sa-si traiasca viata si sa se bucure de ea.”
    Eu o spun de mult: religia poate duce la sminteală. Mă bucur că și specialistul are aceeași părere.

  3. Interesanta ideea de baza a articolului… Din pacate nu este decat o introducere – sper… Altfel este unul foarte slab, de fapt nu ne-ai spus nimic.

    1. Buna Denis,
      cu mare drag voi dezvolta ideea acestui articol si chiar te invit sa-mi sugerezi ce idei ti-ar placea sa expun mai pe larg.
      Multumesc frumos,
      Ursula

  4. Ai pus punctul pe „i” in acest articol, in anumite privinte. Recent o psiholoaga zicea ca romanii inca au o rusine extrema in a discuta acestea. Chiar la doctor, pentru probleme sexuale, chiar si unii barbati sunt stanjeniti la a raspunde intrebari simple dar necesare gen- cat de des faci sex, cat dureaza, sau cate partenere ai? Cat despre teoria ca unele femei sunt invatate din familie ca sunt vizate de baieti pentru sex, si ca daca cedeaza, devin niste victime decadente, ca pierd respectul, am fost si eu victima unor asemenea moduri de gandire din partea femeilor, spre dezavantajul lor, pentru ca sunt un tip fin si galant. Si am constatat ca tocmai acele femei care gandesc eronat, ajung uneori victime ale unor seduceri manipulatoare din partea acelora care chiar sunt profilati pe sex, fara a respecta femeia, dar care sunt versati in psihologia punctelor vulnerabile a femeii. Si mai e o categorie de femei: care cedeaza la sex cu cine nu trebuie, si apoi se inraiesc si incep sa gandeasca, nu de la mama, ci de la ele insele, ca baietii le vor doar sexul, si ca toti sunt niste porci.

  5. In legatura cu virginitatea – cum se simte sotul cand se gandeste cum i-au tavalit altii sotia inainte ? Poate simti altfel decat ca viata e de caca, azi esti cu una, maine esti cu alta, nimeni nu e pentru tine, ci doar ceva bun si pentru altii ?

    1. Dar femeia cum se simte cand se gandeste ca sotul a fost cu 100 inainte de ea :)) Schimbati-va mentalitatea asta!

  6. Buna Ursula,
    Ma bucur ca ai abordat acest subiect. Sunt mama a doua fetite si ma intereseaza la ce varsta ar trebui abordat subiectul sexului, relatiilor cu baietii (sau in ce faza a dezvoltarii lor, ca in prezent varsta nu mai e chiar un reper) si in ce maniera.
    Multumesc mult!

  7. Frumos spus însă educația precară şi fanatismul religios distrug viețile multor femei si bărbați. Despre viața sexuală ar trebui discutat liber fără constrangeri: Adolescentii ar fii bine să beneficieze de ore în care să învețe ce înseamnă sexul în viaţa lor(dupa modelul orelor de religie ).

  8. A pune inhibițiile și problemele legate de sexualitate doar pe seama unor dogme religioase greșit înțelese e un punct de vedere destul de incomplet. Cum ramane cu acei oameni care traiesc in abstinenta fizica fara a fi afectati de nedescarcarea pulsiunilor sexuale? Ma tem ca psihologia nu numai ca nu are toate raspunsurile, dar aduce si raspunsuri gresite formuland intrebarile in mod manipulator. Cu siguranta exista si un mod mai bun de a face psihologie, daca ai o viziune cu adevarat neintunecata de prejudecati comune. A spune ca religia impiedica oamenii sa ajunga la placere si implinire este o prejudecata.

  9. Sexualitatea este un subiect tabu pentru ca lumea prefera mai mult faptele decat discutiile pe aceasta tema.
    Felul in care un om percepe sexualitatea este in functie de educatia primita in familie si de mediul social din care provine acel om. Eu m-am nascut si am crescut la sat unde toti oamenii din comunitate se cunosc intre ei si orice fapta pe care o face un om din sat a doua zi o stie toata lumea . Acum douazeci de ani era rusinos ca o fata sa isi piarda virginitatea dar acum e cat se poate de firesc ca fetele sa aiba copii cu mai multi barbati si sa nu fie casatorite, sau familii care apartin unui anumit cult religios sa aibe foarte multi copii pe care sa nu aiba cu ce sa-i intretina.
    Eu consider ca oamenii trebuie educati in aceasta directie ca nu totul se rezuma doar la placeri si distractii sexuale ci si la copii adusi pe lume si care devin muritori de foame.

  10. Sunt in totalitate de acord ,ca activitatea sexuala este o necesitate fiziologica ,dar putini inteleg ca tine de sanatatea lor mentala si trupeasca. Le-au bagat in cap tot felul de prostii acesti preoti care sunt niste farisei si ei fac tot felul de orgii sexuale peste tot.

  11. Completare:
    Cuvantul pagan vine din latinescul paganus si inseamna taran. Personal cred ca a fost introdus in religie pentru a introduce o mima negativa in mentalul colectiv. Marea majoritate a populatiei Europei era formata din tarani.
    Intrebari:
    Convertirea energiei sexuale in act de creatie este un act reflex conditionat?
    Intreb, deoarece e suficient sa stau de vorba cu o femeie pe care o consider frumoasa si imi vin idei. De la idei practice, inventica si chiar versuri. Ma tot intreb de unde imi vin. Pentru ca unele par a fi de pe alta planeta.
    Si daca este un reflex conditionat, se poate invata asta? Am deveni oare mai creativi, mai inteligenti, mai …?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *