Inventarul integritatii

Andenes Lighthouse C Roy Samuelsen
Andenes Lighthouse C. Roy Samuelsen

Ce inseamna sa fii un om integru? Care sunt componentele integritatii? Cum te raportezi tu la propria integritate?

Caracterul integru al unui om este compus din cinste, demnitate, incoruptibilitate, constiinciozitate, insusirea de a fi sau de a ramane intact, intreg. Acestea sunt sinonimele integritatii, asa cum sunt ele prezentate in dictionare.

Din punctul meu de vedere, a fi un om integru inseamna sa existe o aliniere, o congruenta, intre ceea ce gandesti, spui si faci.

Acum hai sa vedem in ce masura aplicam componentele integritatii in viata noastra.

Cat de des iti iei angajamente cu tine insuti si cat de des le respecti?

Ai stat de vorba cu tine si ai hotarat ca „de maine” vei incepe sa faci un lucru sau altul sau vei renunta sa mai faci ceva. Si vine acel moment si te trezesti ca nu-ti tii cuvantul, ca mai amani sau renunti la hotararea pe care tocmai ai luat-o. E normal, suntem oameni si uneori anumite placeri sau obisnuinte au o putere foarte mare asupra noastra si este greu sa le depasim daca motivatia nu este una corespunzatoare.

Impactul pe care il are asupra ta faptul ca te-ai gandit, ai luat o decizie si apoi te-ai razgandit este ca tu iti pierzi increderea in tine... ajungi sa te indoiesti de propria-ti putere, de calitatea vointei tale.

Solutia pentru ca tu sa ajungi sa ai incredere in tine este sa iei decizii doar atunci cand motivatia este suficient de puternica pentru a le si respecta. Nu lua decizii sub impulsul momentului sau atunci cand tu nu esti convins/a ca vrei sa faci acea schimbare. Nu incerca sa bravezi pentru ca s-ar putea ca propria minte sa te invinga si apoi sa ajungi sa crezi ca esti o persoana slaba, fara vointa.

Ai incredere in tine ca te tii de cuvant? Ceilalti pot sa se bazeze pe cuvantul tau?

Atunci cand iti promiti tie ceva sau altcuiva, te tii de cuvant? Sau de fapt faci promisiuni „la cald”, iar mai apoi gasesti diferite scuze si nu mai respecti ceea ce tu insuti ai spus?

Daca raspunsul este „nu” (sau „nu intotdeauna”), intreaba-te daca tie iti place sa ai de-a face cu astfel de oameni, daca te simti in siguranta cu ei sau daca ai putea sa ai incredere in ei. De fapt este mai mult o intrebare retorica, pentru ca imi imaginez ca raspunsul nu are cum sa fie altul decat „nu”.

Relationarea interumana si conexiunea autentica au ca fundament increderea. Increderea ca celalalt va face ceea ce a spus ca va face. Daca nu intervine vreun caz de forta majora, este important sa ne tinem cuvantul pe care ni l-am dat pentru ca, astfel, ne putem simti bine cu noi insine, ne simtim integri, iar ceilalti pot sa se simta in largul lor si in siguranta in relationarea cu noi. Un alt aspect important este faptul ca ceilalti ne respecta atunci cand noi ne respectam pe noi insine – iar simplul fapt de a te tine de cuvant este un precursor esential pentru acest lucru.

Atunci cand spui „da”, asta si gandesti?

Nu este nevoie sa spui „da” , daca in interiorul tau de fapt spui „nu” sau poate inca nu ai o parere formata despre un anumit subiect. Incongruenta dintre ceea ce gandesti si ceea ce spui este un motiv de tensiune intrapsihica, iar aceasta nu este intotdeauna usor de gestionat.

Spunem „da” atunci cand dorim sa ne asiguram poate bunavointa celuilalt, sa „dam bine” in fata cuiva, cand dorim sa evitam un conflict sau sa scapam dintr-o situatie care ne pare fara iesire.

Acel „da” pe care il spunem intr-un astfel de moment este posibila programare a unor conflicte viitoare – atat in interiorul nostru cat si cu celalalt.

Comunicarea asertiva (cu respect ridicat atat pentru sine cat si pentru celalalt) este cheia relatiilor umane sanatoase. Atunci cand cedam la presiuni, la santaj emotional sau cand prin acordul nostru de fapt incercam sa-l manipulam pe celalalt, nu punem bazele unei interactiuni autentice cu cel de langa noi. Acel „da” este de fapt o minciuna – iar minciuna nu este apanajul oamenilor integri.

Esti usor pentru tine sa spui „nu” si spui acest cuvant atunci cand simti sa-l spui?

A spune „nu” inseamna sa fii capabil sa-ti respecti propriile granite si limite si sa le faci cunoscute si altora. Oamenii iti respecta teritoriul atunci cand tu ti-l cunosti si il semnalizezi si lor. Gandeste-te ca tu esti ca un stat cu granite si este necesar sa-ti delimitezi clar teritoriul pentru ca ceilalti sa stie ca iti apartine.

Pasivitatea, evitarea oricarui conflict, lipsa de comunicare asertiva genereaza frustrare, furie si resentimente fata de ceilalti, iar tu, in interiorul tau, te vei simti nerespectat/a. Cu siguranta toate acestea iti afecteaza integritatea.

Nu-i lasa pe ceilalti sa calce peste drepturile tale, sa-ti faca program fara sa te consulte sau sa ia decizii in numele tau. Invata sa spui „nu” atunci cand simti asta, respecta-ti libertatea pe care o ai ca fiinta si vei fi respectat de catre cei din jur.

Care sunt acele situatii in care esti tentat sa nascocesti, sa ascunzi sau sa denaturezi adevarul?

De obicei, oamenii nascocesc, ascund sau denatureaza adevarul atunci cand vor sa proiecteze o imagine de sine altfel decat realitatea, nu au curajul sa-si asume anumite lucruri si poate nu indraznesc sa faca mai multe cu viata lor si atunci doar creeaza o imagine falsa – un scurt-metraj de privit celorlalti, cu aplauze de final care nu fac decat sa creeze un fals confort.

Adevarul iese la iveala mai devreme sau mai tarziu, insa tu te-ai „descalificat” uneori definitiv in ochii celorlalti.

Atunci cand tu nu esti ok cu tine, aprecierea celuilalt, chiar daca este bazata pe neadevaruri, iti poate crea iluzia ca esti ok... Insa un om integru nu apeleaza la astfel de strategii ca sa poata sa traiasca bine cu sine.

Traieste in asa fel, incat sa nu fii nevoit sa minti si, astfel, iti vei pastra cu siguranta integritatea.

Esti tentat sa barfesti ?

Barfa inseamna sa spui pe la spatele unui om ceea ce nu ai curajul sa-i spui in fata. Inseamna de obicei rautate, desconsiderarea unei alte fiinte si, in timp ce vorbesti, spui de fapt ce fel de caracter dual ai tu.

Spuneam ca integritatea inseamna o aliniere intre ceea ce gandesti, spui si faci. Daca nu-ti place o alta persoana, nu relationa cu ea. Iar daca „trebuie” sa relationezi cu ea, abtine-te sa fie o diferenta prea mare intre ceea ce gandesti si felul in care te comporti cu ea. Aplica si in acest caz asertivitatea.

Gandeste-te ca si cei cu care barfesti vor sti automat ca poate faci aceleasi lucru si cu ei. Deci nu au cum sa aiba incredere in tine sau sa te respecte. In plus, vor sti ca esti o persoana lipsita de curaj si eventual o persoana care nu-si asuma ceea ce simte si gandeste si ii loveste pe ceilalti cand nu sunt de fata.

Poate fi vorba aici despre integritate? Cu siguranta nu!

Nu spune niciodata despre un om lucruri pe care nu poti sa i le spui si in fata. Fii rezervat atunci cand nu-ti place cineva si abtine-te sa-ti esapezi frustrarile cu alte persoane lipsite de integritate.

Daca te afli intr-un cerc in care se barfeste, pleaca din acel loc sau invita-l pe cel care vorbeste despre cineva care nu este prezent sa-i spuna si in fata ceea ce are de spus.

Faci ceea ce spui sau de fapt nici tu nu-ti urmezi propria cale?

Da, aici este vorba despre ipocrizie, despre dubla masura. Spui unele lucruri, poate chiar ii judeci pe ceilalti ca fac sau nu fac anumite lucruri, insa atunci cand tu crezi ca nimeni nu stie sau nu te vede, nu-ti respecti propriile ganduri sau cuvinte.

Un om poate fi respectat doar atunci cand el isi aplica, isi insuseste acele lucruri pe care le sustine si le pretinde de la cei din jurul sau.

In incheiere, te invit sa reflectezi la urmatoarele intrebari si apoi, poate, sa faci acele schimbari in gandirea, cuvintele sau actiunile tale care sa te faca o persoana de calitate – un om integru.

Unde (lucru, relatii, prioritati, bani etc) esti integru sau din contra?

Cum  poti sa-ti imbunatatesti integritatea si cum ar fi (cum te-ai simti) daca ti-ai restabili integritatea in toate ariile vietii tale?

Ce scuze sau ce sistem de credinte gresit folosesti in prezent ca sa stai in afara integritatii? Cu ce costuri pentru tine sau pentru ceilalti?

Ursula

 

2 comentarii pentru “Inventarul integritatii

  1. te-am descoperit doar de cateva zile draga mea ursula….citind aceste randuri, nu pot sa nu-ti spun un multumesc din inima. ai intrat in viata mea in varful picioarelor si-mi esti de mare, mare ajutor.
    te imbratisez cu drag…cami

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *