Devino Persoana pe Care Ti-o Doresti Langa Tine (I)

Cauti acea persoana speciala cu care sa ai o relatie minunata? Iti doresti sa-l schimbi pe cea/cel de langa  tine? Ce-ar fi sa incepi prin a te privi pe tine mai intai...

Multe carti despre relatii te vor invata cum sa gasesti si sa patrezi langa tine persoana potrivita, cum sa-ti dezvolti abilitatile de comunicare si chiar cum sa dobandesti  un set de abilitati cu care sa atragi partenerul potrivit pentru tine. Insa, cu toate ca ofera sfaturi foarte bune si folositoare, aceste materiale uita sa mentioneze un fapt esential: cautarea partenerului ideal incepe invariabil cu o privire catre interiorul tau...

Poti sa-ti exersezi abilitatile de comunicare, poti sa faci liste interminabile cu acele caracteristici pe care le cauti la un partener si chiar poti sa devii mai intelegator si mai tolerant, insa pana cand nu esti dispus sa-ti oferi tie insuti atentia si dragostea pe care doresti sa le obtii de la altcineva si pana cand nu-ti oferi tie insuti acele  caracteristici pe care le cauti intr-un potential partener, sansele sunt destul de mari ca sa ramai nesatisfacut in practic orice relatie ai incepe.

Lista cu dorinte

Hai sa enumeram cateva lucruri care se regasesc de obicei  pe "lista cu dorinte" vis-a-vis de un partener:

  • Sa ma respecte
  • Sa ma inteleaga
  • Sa ma iubeasca neconditionat
  • Sa doreasca sa petreaca timp cu mine
  • Sa ma sprijine in ceea ce doresc sa fac

Suna minunat, nu-i asa? Dar cum ar fi daca ai putea sa-ti oferi tu aceste lucruri? Imagineaza-ti pentru un moment dinamica atractiei si a conexiunii care poate sa existe intre doi oameni care deja sunt constienti si capabili sa-si satisfaca propriile lor nevoi si stau bine la capitolul "intelegere si acceptare de sine". Ar fi o relatie uimitoare, nu-i asa?

Ideea este ca daca iti doresti un partener care sa te respecte, trebuie ca mai intai sa te respecti tu pe tine. Daca doresti sa ai langa tine pe cineva care sa te inteleaga, este necesar ca mai intai sa te intelegi tu pe tine.

In momentul in care esti ok cu tine insuti din punct de vedere emotional si al stimei de sine, scade drastic tentatia de a intra intro relatie romantica doar pentru a-ti umple aceste lipsuri emotionale.  Acest lucru iti  permit sa abordezi potentialele relatii de pe o pozitie de integritate si putere, mai degraba decat de pe o pozitie de "nevoie", singuratate sau disperare...

In mod cert, avand aceasta integritate si incredere in tine vei deveni mult mai atragator pentru acele persoane pe care doresti sa le atragi langa tine. Iti vei imbunatati si instinctele emotionale,  permitandu-ti sa te simti in siguranta atunci cand iti dai voie sa devii mai vulnerabil, mai accesibil si sa ai mai multa compasiune pentru cel de langa tine. De asemenea te va ajuta sa-ti dezvolti abilitatile, precum  si capacitatea de constientizare, care atat de sunt necesare pentru ca intr-adevar sa iubesti si sa apreciezi o alta persoana.

Ca si o concluzie, daca esti in cautarea unui partener, vei avea mult mai mult succes sa atragi langa tine un partener sanatos, echilibrat din punct de vedere emotional si integru  - mai exact pe cineva interesat sa construiasca alaturi de tine a relatie "reala", nu pe cineva care doreste (inconstient poate) sa jucati impreuna jocul relational patologic  "salveaza-ma si te salvez si eu pe tine" ...

Daca esti deja intro relatie, ar fi bine sa te focalizezi pe punctele ei/lui forte pentru ca in acest fel este mult mai probabil ca acelea sa devina lucrurile pe care ea/el sa doreasca sa le aduca in relatie si sa le impartaseasca cu tine - atunci cand ne focalizam atentia pe ceva, acel lucru tinde sa creasca.

Iubeste-ti Partenerul

Exista in fel de magnetism intre persoanele care impartasesc aceleasi valori, credinte si caracteristici. De multe ori se intampla ca sa ne dorim de la partenerul nostru anumite caracteristici si sa ne frustreze faptul ca el nu ni le ofera.  Un mod bun de a incepe sa aduci in relatie acele caracteristici pe care iti doresti sa le vezi in partenerul tau este sa incepi cu tine insuti. Acest lucru este foarte important deoarece, in mod inconstient, tindem sa cautam in celalalt acele caracteristici si atribute pe care este necesar sa le dezvoltam mai intai in noi insine.

Un alt mod de a-ti schimba perspectiva este sa-ti asumi intreaga responsabilitate pentru problemele tale.   Dca esti intro relatie in care problema este comunicarea, in loc sa intrebi "Cum ne putem intelege mai bine unul pe celalalt?", ai putea sa intrebi "Cum sa ma inteleg mai bine pe mine insumi, astfel incat sa-mi asum responsabilitatea pentru problemele mele de comunicare? " ; in loc sa gandesti "Cum am putea fi mai   sensibili unul la nevoile celuilalt?", ai putea sa gandesti "Cum as putea sa aflu care sunt nevoile mele si ce imi doresc eu cu adevarat? Pot sa-mi ofer eu mie insumi acele lucruri in loc sa le pretind de la partenerul meu?"

Poate parea ciudat sa cautam in interior ceea ce in mod evident ne dorim de la altcineva. Poti sa spui "Dar eu nu vreau sa ma iubesc pe mine insumi, vreau ca partenerul meu sa ma iubeasca. Vreau ca partenerul meu sa-mi satisfaca nevoile". Pana la un anumit nivel, majoritatea dintre noi ne dorim aceste lucruri. Datorita povestilor din copilarie,  a cantecelor de dragoste si  multumita educatiei media, am crescut dorindu-ne si hranindu-ne cu povesti despre "fericiti pana la adanci batraneti". Credem ca daca reusim sa gasim persoana potrivita, nu mai trebuie sa facem nimic - doar sa ne relaxam si  sa ne lasam adorati neconditionat.  Dar oare aceasta stare de spirit pasiva am gasi-o atragatoare la un potential partnener sau de ce nu, la un prieten? Probabil ca nu.  Bunul simt si experienta de viata ne arata ca acest lucru pur si simplu nu se intampla.

Cel mai mare avantaj in a deveni persoana pe care doresti sa o gasesti este acela ca, chiar daca pentru o perioada vei zbura de unul singur, vei detine in interiorul tau multe dintre componentele relatiei pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna. Si asta face ca solitudinea sa fie mult mai placuta.

Ursula

 

2 comentarii pentru “Devino Persoana pe Care Ti-o Doresti Langa Tine (I)

  1. Dupa parerea mea este unul din cele mai bune materiale care le-am citit in domeniu in ultimul timp…..Multumesc foarte mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.