Devino Persoana pe Care O Doresti Langa Tine (II)

Priveste in interiorul tau!

Cum poti sa devii persoana pe care doresti sa o gasesti? Iti voi descrie doua procese care te vor ajuta sa-ti dezvolti abilitatea de a privi in interiorul tau, sa inveti sa accepti ceea ce vezi si apoi sa te privesti cu drag si cu compasiune. Fiecare dintre cele doua procese te ajuta sa-ti estimezi si sa-ti imbunatatesti modul in care functionezi in toate aspectele vietii tale, nu doar in relatiile tale romantice. Dar, de asemenea, fiecare te va ajuta sa percepi si sa apreciezi aspectele cele mai pozitive din partenerul tau.

1. Examineaza-ti gandurile si credintele inconstiente. Pentru majoritatea dintre noi, relatia pe care au avut-o parintii nostri este paradigma care o aplicam inconstient tuturor relatiilor noastre. Nu conteaza daca acea relatie a fost buna sau a fost rea (sau undeva intre cele doua); a fost cea care ne-a servit drept model si este ceea ce am invatat (preluat) despre relatii.

Poate ca nu-ti vine sa crezi ca modelul unei relatii, intiparit acum zeci de ani  in mintea ta inconstienta, poate sa-ti afecteze relatiile prezente, dar exact asta se intampla. Felul in care te raportezi la tine insuti si, in consecinta, felul in care relationezi cu ceilalti, sunt ambele puternic influentate de acel standard care ti-a fost imprimat initial. Pana cand nu-l constientizezi si nu te te indepartezi de el, este putin probabil sa-ti dezvolti propriul tau potential relational.

De exemplu, daca ai credinta ca a te iubi si accepta neconditionat pe tine insuti este o dovada de egoism sau de orgoliu, nu vei fi niciodata deschis ca sa accepti iubirea neconditionata de la o alta persoana. Daca nu esti deschis fata de tine insuti, esti inchis si fata de ceilalti – punct.

Aseaza-te si scrie intr-un jurnal sau du-te si fa o plimbare lunga si analizeaza-ti credintele si ideile pe care le ai despre acest concept denumit „relatii”. Gandeste-te cum anume modele despre relatii, pe care le-ai invatat in copilarie, te impiedica sa ai relatii fericite in acest moment. Odata ce vei intelege cum opereaza acele idei inradacinate despre relatii la nivelul inconstientului tau, efortul tau constient de a face lucrurile in mod diferit va fi, cu siguranta, incununat de mai mult succes.

2. Fii constient de proiectiile tale. In aceeasi maniera in care suntem tentati sa devenim atrasi la ceilalti de acele atribute sau abilitati pe care dorim sa le dezvoltam in noi insine, in acelasi fel proiectam asupra altora, in mod constant, propriile noastre idei, trairi si motivatii. Recunoscand aceasta tendinta atunci cand ea apare, si observand-o cu compasiune (aceasta insemnand aici opusul auto-criticii), acest lucru te poate ajuta sa faci pasi giganti inspre acceptare si constientizare de sine.

Una dintre cele mai putenice convingeri pe care le au oamenii este ca ei cred ca pot sa cunoasca cu certitudine motivatia care sta la baza comportamentului altor persoane. De exemplu, sa spunem ca partenerul tau petrece mai mult timp ocupandu-se de hobby-urile lui, decat sa petreaca timp cu tine si asta face ca tu sa „proiectezi” faptul ca acest lucru inseamna ca el nu pretuieste prea mult relatia dintre voi. Probabil ca te simti ranit, ignorat, furios si abandonat. Dar se poate ca tu sa proiectezi un inteles gresit asupra comportamentului partenerului tau, care nu are nimic de-a face cu trairile si motivatiile lui adevarate.

Iti este intr-adevar teama ca el pretuieste hobby-ul lui mai mult decat pe tine (sau relatia voastra)? Insa TU pretuiesti anumite aspecte ale vietii tale mai mult decat pretuiesti aceasta relatie? Sau poate ca ti-ai DORI sa ai si tu o pasiune care sa te preocupe atat de mult? Raspunsul tau emotional poate sa aiba mai mult de-a face cu reactia la propria ta proiectie decat cu realitatea in sine. Cand apare aceasta noua constientizare, apare si posibilitatea examinarii situatiei intr-o maniera sincera, in care nimeni nu este invinovatit.

Nu uita faptul ca relatiile, prin insasi natura lor, sunt ca si o oglinda pentru tine. Suntem aici, si intr-o relatie unul cu celalalt, pentru ca sa ne ajutam sa invatam si sa ne dezvoltam. Poate sa ne ajute mult perceptia faptului ca fiecare persoana pe care o avem in jurul nostru este, intr-o masura mai mica sau mai mare, reflectarea unui aspect din noi insine. Orice lucru pe care-l invidiem, il ravnim, il dorim sau il detestam in celalalt este poate un semn care doreste sa ne arate ca aici, acasa, in noi insine, exista ceva are nevoie de atentia noastra...

Ursula

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.