Devino Constient/a…

Sa devii constient/a de tine insuti/insati poate fi un proces dureros, insa acesta este primul si cel mai important pas pe care il ai de facut pentru a putea sa FII cine esti tu cu adevarat.

Inainte de a obtine pacea si/sau fericirea in viata ta trebuie sa devii constient de tine insuti/insati si de eventualele greseli pe care le-ai facut in viata ta. Aceast pas nu esti niciodata un pas usor, pentru ca este mult mai simplu sa recunosti greselile altora decat sa-ti asumi responsabilitatea pentru propriile tale erori. Partea buna este ca, odata ce iti dai voie sa-ti recunosti greselile, acestea vor deveni oportunitati de a invata si de a evolua (una dintre axiomele NLP spune ca "Nu exista greseli, exista doar feedback - adica oportunitati de a invata"!)

Devino constient de ceea ce spui si de felul in care vorbesti - cuvintele pe care le alegi, tonul vocii tale, expresia de pe chipul tau si ceea ce transmiti cu privirea ta. Pentru ca lucrurile pe care tu le comunici sa fie receptionate asa cum iti doresti de catre interlocutorii tai, este bine sa iti aduci aminte faptul ca 7% din comunicarea interpersonala este reprezentata de cuvintele pe care le spui, iar restul de 93% din mesaj este transmis nonverbal: 38% tonul vocii si 55% expresia faciala. Devenind constient de felul in care comunici si apoi focalizandu-ti atentia pe acest aspect al interactiunii tale sociale, vei observa cu siguranta ca oamenii raspund, ca intr-o oglinda, la mesajele tale verbale si nonverbale.

Devino constient de ceea ce faci si cum anume faci acele lucruri.  Intotdeauna acorda atentie detaliilor pentru ca aceste lucruri mici vor face o mare diferenta. Constientizeaza care este implicarea ta in sarcinile de la serviciu, de acasa, din timpul liber...

Onoreaza-ti cuvantul dat si promisiunile pe care le faci, respectandu-le intotdeauna.  Fii punctual pentru ca asta arata cat de mult ii respecti pe ceilalti si in acelasi timp acest lucru arata si cat te respecti pe tine insuti (punctualitate nu inseamna doar sa nu intarzii, ci nici sa nu ajungi mai devreme, pentru ca, astfel, poti sa-i rapesti din timp persoanei cu care urmeaza sa te intalnesti). Invata bunele maniere pentru ca ele sunt parti importante ale unei societati civilizate.

In acelasi timp, fii asertiv si congruent cu tine insuti: spune "da" atunci cand vrei  sa spui "da" si spune "nu" atunci cand vrei sa spui "nu". Nu apleca niciodata urechea la barfe pentru ca acest tip de discutie te duce foarte departe de pacea pe care o cauti in viata ta.

Onoreaza-ti fiinta in fiecare zi, acordandu-ti timp pentru tine - fie ca petreci timp meditand in liniste, fie ca faci o plimbare,  citesti, faci sport, alergi, te duci la un masaj, manichiura, faci o baie cu spuma sau asculti muzica. Alege si fa orice iti face placere ca sa petreci timp cu tine insuti.

Devino constient de motivatiile, judecatile, presupunerile si temerile tale.  Pune fiecare actiune de-a ta sub semnul intrebarii si gandeste ce motiv ai ca sa actionezi in acel mod. Fa lucruri pentru altii doar pentru ca este bine sa faci asta si pentru ca vrei sa le faci. Cand judeci o alta persoana, de fapt te judeci  pe tine insutiNouazeci si noua la suta din toate presupunerile pe care le faci sunt false si fricile tale vor trece atunci cand le vei permite sa vina si sa plece - astfel vei avea de invatat de la ele.

Devino constient de lucrurile si gandurile pe care te focalizezi pentru ca "pe ceea ce te focusezi va creste si gandurile tale vor deveni realitate"!  Vizualizeaza-ti viata asa cum iti doresti sa fie si nu asa cum NU iti doresti sa fie si focalizeaza-ti toate gandurile si energiile pentru a avea viata pe care ti-o doresti.

Ca sa-ti castigi existenta, fa ceea ce-ti place sa faci! Astfel banii vor fi ca o recompensa fireasca pentru tine, pentru ca astfel, prin ceea ce faci, iti imparti dragostea cu lumea.

Devino constient de toate alegerile pe care le faci in viata.  Viata ta reflecta toate deciziile si alegerile pe care le-ai facut pana in acel moment, asa ca inceteaza in a-ti mai gasi scuze pentru faptul ca nu ai viata pe care ti-o doresti si ia acum decizia de a obtine de la viata rezultatele pe care ti le doresti.

Singurul lucru care-l diferentiaza pe om de alte specii, este tocmai abilitatea de a alege. Daca decidem sa nu alegem in niciun fel, sa lasam viata sa aleaga pentru noi,  cu siguranta ca vom beneficia de un mod facil prin care putem scapa de asumarea responsabilitatii pentru aceste alegeri... insa si rezultatul este pe masura implicarii noastre. Sa nu alegi reprezinta tot o alegere!

Decide sa devii constient si sa faci acele alegeri care iti vor transforma viata ta din acest moment in viata pe care ti-o doresti. Ai fost inzestrat cu abilitatea de a alege. Foloseste-ti aceasta abilitate cu intelepciune si invata-i si pe copiii tai sa faca la fel.

Si cred ca cel mai important lucru este sa devii constient de pasiunea ta, de cantecul care este in inima ta! Fiecare dintre noi are cate o melodie proprie, asa ca gaseste-o pe a ta! Traieste dupa acea melodie si fa lumea un loc mai bun!

Ursula

 

 

Un comentariu pentru “Devino Constient/a…

  1. Constienta de sine, din pacate, a devenit o utopie in aceasta socitetate modularizata in care s-au creat sabloane de comportament si aspect. Indivizii sunt incurajati sa adere la ceva exterior lor, la aceste sabloane de imagine si sa se indeparteze de propriile lor valori individual spirituale. Se produce astfel o alienare, un disconfort incat individul devine usor de controlat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *