Cuvintele si Faptele Tale: Calea spre Integritatea Personala (III)

Dincolo de cuvinte

In cele doua articole precedente am trecut in revista impactul limbajului asupra integritatii personale si acum hai sa vedem cum putem sa raspundem la intrebarea care simt ca se iveste acum: daca nu suntem integri in ceea ce priveste limbajul nostru, putem sa fim integri oriunde altundeva in vietile noastre? Gandeste-te la integritatea din relatia ta, de la serviciu sau la cea vis-a-vis corpul tau. Daca nu esti capabil sa vorbesti onest si binevoitor cu tine insuti, crezi ca poti sa vorbesti onest si binevoitor cu ceilalti? Daca nu poti sa-ti mentii promisiunile pe care ti le faci tie insuti, crezi ca vei putea sa respecti promisiunile pe care le faci altora?

Reflecteaza un moment la cat de credibil esti tu atunci cand faci o promisiune. Ceilalti se pot baza pe cuvantul tau? Cat de des spui „da”, dar de fapt in mintea ta este „nu” – si realizezi la un anumit nivel in interiorul tau ca de fapt nu ai nicio intentie ca sa faci ceea ce ai spus?  Cat de des iti promiti tie insuti ceva si apoi, cand vine momentul sa indeplinesti acel lucru, uiti pur si simplu ceea ce ai promis sau nu ai timpul necesar sau nu doresti sa aloci resursele de care ai avea nevoie ca sa te tii de promisiune? Toate aceste lucruri ne afecteaza abilitatea de a ne atinge scopurile.

Deci cum putem sa redevenim integri? Primul lucru pe care il avem de facut este sa ne examinam maniera de exprimare – limbajul si sa facem ajustarile necesare inspre a spune adevarul, chiar si in ceea ce priveste lucrurile marunte. Cand te suna un prieten si te invita sa iesiti la un cocktail vineri seara si nu esti sigur ca-ti doresti acest lucru, fii sincer. Spune-i: „Apreciez invitatia, dar am nevoie de timp sa ma decid. Am o saptamana grea si poate voi fi epuizat pana atunci”. Sau spune-i pur si simplu: „Nu, multumesc, mi-am luat angajamentul  sa petrec timp cu mine insumi vineri seara” .

Daca ti-e teama ca pe ceilalti ii va deranja sinceritatea ta, intreaba-te daca chiar vrei sa-ti petreci timpul cu persoane pe care trebuie sa le minti in mod constant. De fapt, ca sa poti sa-ti recastigi integritatea se prea poate sa fie nevoie sa faci putina curatenie in ceea ce priveste relatiile tale. Si sa nu-ti fie teama – daca unele relatii nu vor rezista testului integritatii tale, cu atat mai bine: vei avea mai mult loc pentru a construi relatii cu persoane cu care poti sa fii onest.

Revino pe Calea Integritatii

Aseaza-te si gandeste-te la momentele din viata ta in care se intampla cel mai des sa nu-ti indeplinesti promisiunile. Care sunt acele circumstante, acele relatii sau acele tipare din viata ta in care nu te-ai tinut de angajamentele tale si in care este cel mai probabil sa-ti diminuezi integritatea? Odata ce ai identificat acele momente in care cuvintele tale nu sunt „impecabile”, incepe incetul cu incetul sa te opresti din a-ti mai lua angajamente care nu te fac sa te simti mai plin de viata si de energie.

Repet, poti sa spui „ poate” unei persoane si sa-ti dai permisiunea sa decizi mai tarziu. Dar daca in mod constant iti incalci cuvantul, relatiile tale nu vor atinge niciodata satisfactia dupa care tanjeste inima ta. Daca a-ti tine cuvantul inseamna ca trebuie sa ti-l dai mai rar, atunci fa asta: da-ti-l mai rar. Cu cat mai rar iti dai cuvantul si nu ti-l incalci, cu atat devine el mai puternic. In timp, te vei simti mai dornic sa-ti iei angajamente si iti va fi mult mai clar ce tip de angajamente sunt ok pentru tine.

Urmatoarea intrebare pe care este bine sa ti-o pui ar putea fi: De ce imi incalc cuvantul? Am intalnit multe persoane care fac promisiuni pentru ca au o inima mare si ei chiar doresc sa faca X, Y, Z sau sa ajute cu X, Y, Z, insa atunci cand vine momentul actiunii sunt incapabili sa-si tina promisiunile. Pe termen lung, nimeni nu se mai bazeaza pe aceste persoane si acest lucru ii raneste cu adevarat.

In acest caz putem vorbi despre un ciclu al vinovatiei de care este bine sa ne ferim. De multe ori se intampla ca o persoana sa-si ia un angajament sa faca un anumit lucru, dar nu reuseste sa faca asta – partial sau total. Atunci acea persoana se simte vinovata si ca sa scape de acest sentiment isi ia un nou angajament ca sa compenseze faptul ca nu a putut sa se tina de primul. Insa, cine stie din ce motive, nu reuseste sa faca nici ceea ce a promis a doua oara si pentru ca iarasi se simte vinovata si rusinata, isi ia un alt angajament, poate chiar mai important. Acest lucru poate sa duca la un ciclu continuu de angajamente nerespectate, pana in momentul in care relatia se incheie intr-o maniera de multe ori exploziva. Fii atent la motivatia care te face sa-ti iei angajamente, mai ales atunci cand stii de la bun inceput ca nu vei putea sa le duci la indeplinire.

Daca ai obiceiul sa nu-ti respecti angajamentele pe care ti le faci tie insuti, poate ca este nevoie sa cauti mai adanc in tine, in profunzimile fiintei tale. De exemplu, poate sa fie o parte din tine care simte ca nu meriti sa-ti atingi scopul si de aceea iti va sabota planul de actiune pentru a te impiedica de la confruntarea cu acele emotii care-i stau la baza. Poate ca este o parte din tine careia ii este teama de succes datorita unui model imprimat in copilarie care spune ca succesul duce la critica sau la singuratate.

Pe de alta parte, se poate ca tu de fapt sa-ti iei angajamente cu „tine insuti”, dar pe care de fapt le iei ca sa le faci pe plac sau ca sa impresionezi alte persoane sau ca sa faci ceea ce-ti cer ei. Daca identifici aici un tipar al promisiunilor pe care le-ai incalcat, acest lucru poate sa-ti indice o divizare a prioritatilor tale, caz in care tu trebuie sa decizi daca vrei sa te identifici mai puternic cu partea din tine care face aceste promisiuni, sau cu partea care le incalca.

Alege-ti cuvintele

Vreau sa retii faptul ai nevoie de timp pentru orice lucru pe care vrei sa-l schimbi la tine. Renuntarea la tiparul de viata, in care accepti modelul cultural al minciunilor nevinovate, al promisiunilor incalcate si al limbajului care iti ia din puterea personala, este un proces si poate sa dureze ceva timp... insa rezultatul va merita cu siguranta. In cartea sa, „Jocul vietii si cum sa-l jucam”, autoarea Florence Scovel Shinn spune : „Dupa ce o persoana cunoaste adevarul, ea nu poate sa fie prea atenta cu cuvintele sale”. Ceea ce doreste autoarea sa spuna este ca, odata ce tu realizezi puterea pe care ti-o confera limbajul folosit cu integritate, devii dintr-o data incredibil de constient de cat de mult ne lipseste acest lucru din limbajul nostru cotidian. Iar toleranta ta pentru cuvintele aruncate la intamplare, pentru cele distructive sau pentru cele care devalorizeaza scade pe masura.

Shinn ofera acest exemplu: „Am o prietena care imi spune la telefon ‚Vino sa ma vizitezi sa mai stam de vorba ca pe vremuri’. Aceasta ‚discutie ca pe vremuri’ inseamna o ora de 500 – 1000 de cuvinte distructive, subiectele principale fiind pierderea, lipsa, boala sau esecul. Eu raspund: ‚Nu, multumesc. Am avut destule discutii ca pe vremuri in viata mea, si am tras concluzia ca ma costa prea mult... insa as fi mai mult decat bucuroasa sa purtam o discutie in prezent si sa vorbim despre ceea ce vrem, nu despre ceea ce nu dorim in viata noastra’ ”.

Vei fi o persoana mult mai fericita atunci cand cuvintele tale vor corespunde intentiilor tale, iae actiunile tale vor corespunde cuvintelor tale. Vei vedea ca si somnul tau se va imbunatati considerabil cand nu vor mai exista jumatati de adevar care sa te tina treaz toata noaptea.

Pe masura ce cuvantul tau va deveni din ce in ce mai puternic, realitatea ta va incepe sa reflecte acest lucru. Din momentul in care vorbesti de pe o pozitie de integritate si folosesti puterea limbajului pentru a-ti atinge cele mai inalte scopuri, vei incepe sa materializezi acele scopuri asa cum le-ai descris cu cuvintele tale. Cand asta se intampla, vei sti ca esti pe calea cea buna si ca te indrepti catre cea mai buna directie posibila – calea visurilor tale.

Ursula

Sursa imagini Adrian Barbu Photography

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *