Cum îți poți îmbunătăți dispoziția emoțională?

Fiecare persoană își dorește să se simtă bine, să fie fericită, să gestioneze cu eficacitate situațiile de viață sau problemele cu care se confruntă, însă de multe ori oamenii se lasă pradă gândurilor și emoțiilor negative iar dispoziția lor afectivă ajunge să se deterioreze pe zi ce trece.

Pentru perioadele mai scurte sau mai lungi de timp când te simți ca și cum un nor cenușiu ar plana deasupra ta, îți ofer următoarele sugestii:

1.Fă-ți un obicei din a accesa emoții pozitive:

Pe termen scurt:

-           Fă o listă cu toate lucrurile care îți plac și pe care ai putea să le faci acum, în conjunctura de viață prezentă;

-           Alege să faci în fiecare zi câte un lucru de pe acea listă pentru a crește frecvența emoțiilor pozitive;

-           Acționează diferit față de cum ai acționat până acum – de exemplu, în loc de a evita acel lucru care îți provoacă teamă, înfruntă-l ori de câte ori este nevoie până când teama dispare. Dacă ești furios, în loc de a reacționa impulsiv, ia-ți un timp, respiră, plimbă-te, schimbă-ți postura corporală. Dacă simți gelozie și ai impulsul de a spiona, urmări, controla, trage la răspundere, încetează să mai faci asta măcar o singură dată și acționează diferit. Vezi ce se întâmplă. Dacă te simți trist, în loc de a te izola și a-ți plânge de milă, ieși, fă activități care te fac să te simți competent și încrezător în tine, fă sport pentru a-ți schimba tonusul psihic. Dacă te simți rușinat de ceva, în loc de a ascunde asta, recunoaște unei persoane apropiate sau chiar public. Rușinea dispare când vorbim despre acele lucruri pentru care ne simțim rușinați. A ține secret este ceea ce ne face să credem că am făcut un lucru îngrozitor și de cele mai multe ori numai nouă ni se pare atât de grav din cauza percepțiilor distorsionate. Dacă într-adevăr am greșit, ne asumăm consecințele, căutăm modalități de a repara situația dacă se poate, învățăm din greșelile noastre și avem grijă să nu le mai repetăm;

-           Fii prezent în clipa de față, bucură-te de momentele frumoase atunci când se întâmplă- observă când îți fuge mintea înspre gânduri negative și adu-ți în mod conștient atenția în clipa prezentă în loc de a te gândi dacă meriți sau nu să fii fericit și să te bucuri de viață, sau ce „catastrofă” se va mai întâmpla după.

Pe termen lung:

-           Începe din acest moment să faci acele schimbări care te vor ajuta să ai viața pe care ți-o dorești;

-           Identifică ce este cu adevărat important pentru tine, valorile tale (un exercițiu de recunoaștere și prioritizare a valorilor găsești în cursul online de life coaching „Arborele Vieții”);

-           Alege unul dintre aceste lucruri care în momentul de față este mai important decât altele și stabilește-ți un obiectiv prin care să produci schimbările dorite. De exemplu, să fii mai productiv, să îți îmbunătățești abilitățile sociale, să călătorești, să mănânci mai sănătos etc.;

-           Trasează-ți un plan de acțiune pe pași prin care poți să atingi acel obiectiv;

-           Fă primul pas, apoi pe al doilea, apoi pe al treilea până când îți atingi obiectivul.

2Fă lucruri care te fac să te simți competent și eficient pentru a diminua sentimentul de neajutorare și a-ți crește încrederea în tine. Poți începe cu lucruri mai simple și pe parcurs să le crești gradul de dificultate. Înainte de a trece la acțiune, setează-te mental că vei reuși, nu că vei eșua.

3. Atunci când știi că urmează să te confrunți cu o situație stresantă sau care are potențialul de a te destabiliza emoțional – în loc de a reacționa automat, gândește-te de dinainte care este cea mai potrivită abordare și imaginează-ți ce vei gândi, cum te vei simți și cum te vei comporta în acea situație. Stabilește-ți de dinainte un plan în care abordarea ta este una rațională și constructivă astfel încât să te iei mai bine în stăpânire și să gestionezi situația.

4. Acordă-ți suficient timp pentru odihnă, relaxare și distracție – de multe ori ne lăsăm prinși în ritmul alert al vieții, avem de îndeplinit sarcini, de rezolvat probleme, de respectat termene limită, iar stresul devine deja parte din cotidian. Timpul trece și la un moment dat ajungem să ne simțim din ce în ce mai rău, poate că începem să ne îmbolnăvim frecvent, avem insomnii, stări de oboseală inexplicabile sau devenim irascibili din senin. Și nu este de mirare. Avem nevoie să ne acordăm timp și pentru noi, să ne încărcăm bateriile, să ne deconectăm, să ne distrăm. Iar acestea nu sunt un lux, ci o necesitate. Altfel, vom ajunge să ne epuizăm iar randamentul și productivitatea noastră se vor deteriora semnificativ. Și ce vom rezolva astfel? Un efort susținut, echilibrat și constant este ceea ce ne ajută în a ne atinge obiectivele, fie ele personale sau profesionale. Excesele repetate nu fac bine nimănui.

5. Îndepărtează-te de oamenii toxici, adică acei oameni care încearcă să te manipuleze, care te judecă și te critică în permanență, care te fac să te simți vinovat pentru trăirile și problemele lor, care nu îți respectă limitele și granițele personale, care se plâng tot timpul de orice și găsesc o problemă la orice soluție sau care direct sau indirect încearcă să îți diminueze realizările și să te facă să te îndoiești de tine.

Ceea ce am scris mai sus sunt doar câteva exemple prin care putem să ne aducem contribuția la bunăstarea noastră emoțională. Lista rămâne deschisă pentru că, pe cât de multe probleme ar fi, pe atât există mai multe soluții la fiecare problemă. Ce crezi că te-ar ajuta pe tine să te simți mai bine cu tine însuți, cu viața ta?

Dr. Ursula Sandner 

 

 

 

 

8 comentarii pentru “Cum îți poți îmbunătăți dispoziția emoțională?

 1. Mulțumesc..deja sint mai atenta la ce simt..ce gândesc..ce vreau eu!! Mă ajutați cu sfaturile d.v..cu respectMioara

 2. Chiar daca spun cu intarziere,multumesc mult pentru toate temele pe care le-ai dezbatut si ai facut in asa fel incat,sa ajunga si la mine!
  Sunt intr-o perioada nu prea buna,care m- a dus spre un singur inteles,acela ca e important sa ma iubesc si sa ma respect pe mine.Daca nu fac eu asta,nimeni nu o va face vreodata.Culmea este ca in interiorul meu stiam asta,dar a iesit la iveala abia acum.
  Pentru mine, simt ca in momentul de fata, asta este mai important-sa ma iubesc si sa ma respect pe mine insami.Apoi,toate celelalte vor veni de la sine.

 3. Multumesc pentru sfaturi….am sa incerc sa le aplic dar…..la mine sunt mai mult pe probleme financiare…”ai promis si nu ai bani!!!”

 4. Multumesc pentru daruire.
  A fost chiar didactic si foarte clar, motiv pt care mi am luat notite, am facut o schita pe 2 pagini ( termen scurt si termen lung/ de fond) pe care mi le am afisat la vedere sa mi aduca aminte ce am de facut cand imi vine o minge la fileu.
  Schimb constient compotamentul pas cu pas.
  Multumesc

 5. Da lucrez cat pot sunt bine gandesc altfel ,schimb gandul ,activitatea cand mai cad in schimb fata mea care are 32 ani este la pamant in toate domeniile nu asculta nu vrea sa faca nimic bun este introtatala contrazicere cu tot si cu toate ce sa fac sa o ajut cu toate ca stiu ca cal mai bine este sa o las in pace si sa ma detasez . Si totusi sunt mama ….

 6. Ce sa facem daca lucram cu oamenii toxici, nu putem renunta la servici din cauza lor. Rezistam in preajma lor greu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.