Cum îți poți construi o minte puternică?

“Tu ai control asupra minții tale, nu asupra evenimentelor din exterior. Dacă conștientizezi acest lucru, vei dobândi toată puterea de care ai nevoie.” Marcus Aurelius

Puterea mentală este o abilitate care poate fi dezvoltată în timp. Avem nevoie de un psihic puternic pentru a face față provocărilor vieții, pentru a ne adapta schimbărilor inerente existenței noastre, pentru a provoca noi înșine acele schimbări și pentru a ne urma visurile și obiectivele. Oamenii care renunță cu ușurință la visurile lor, care trăiesc în situații nefericite de compromis pentru că le este frică să ia decizia schimbării din teama că nu se vor descurca pe cont propriu, cei care acceptă să fie tratați cu lipsă de respect și considerație de apropiații lor, cei care își plâng de milă dând vina pe alții sau pe soartă, cei care spun „nu pot”, „ușor de zis, greu de făcut”, „e prea târziu pentru mine”, sunt acei oameni care nu sunt conștienți de propria putere interioară  și nu au încredere că își pot autodetermina destinul.

Fiecare persoană poate alege să fie regizorul, scenaristul și actorul principal în propria viață sau poate alege să își asume un rol secundar, în care comportamentele și deciziile să-i fie ghidate de așteptările și nevoile altora.

Atunci când devenim conștienți de faptul că responsabilitatea asupra propriei vieți ne aparține în totalitate și începem să facem schimbări pentru a ne îndeplini visurile, ne putem confrunta în drumul nostru cu diverse obstacole, teamă, insecuritate, îndoieli, pierderea încrederii. Dacă nu vom avea puterea să depășim toate aceste lucruri, nu vom reuși să ne atingem cu adevărat potențialul. Dacă nu ne întărim mintea, îi vom permite să ne controleze prin credințe limitative, gânduri disfuncționale care ne răpesc din putere, emoții necontrolate și frici iraționale. Aceste elemente sunt de fapt cele care ne opun rezistență însă odată ce înfrângem acea rezistență și ne luăm în stăpânire, devenim mai puternici. Puterea mentală ne ajută să continuăm chiar și atunci când toți și toate par să fie împotriva noastră.

De fapt, puterea mentală presupune a crea un echilibru între latura emoțională și cea rațională – să devenim conștienți de gândurile și emoțiile noastre și să le facem să lucreze în favoarea noastră. Astfel, acțiunile și comportamentele pe care alegem să le manifestăm să nu fie simple reacții la stimulii din mediu, ci alese conștient în acord cu ceea ce dorim să exprimăm, să manifestăm și să transmitem.

Oamenii puternici mental și-au dezvoltat această abilitate prin formarea anumitor obiceiuri care să îi ajute în această direcție. Este mai degrabă vorba despre felul în care ești obișnuit să gândești și să te raportezi la tine însuți, la ceilalți și la viață, despre felul în care ești obișnuit să răspunzi în fața evenimentelor și circumstanțelor, despre felul în care obișnuiești să trăiești în fiecare zi. Relațiile tale, activitățile pe care le practici, slujba ta, felul în care gândești, emoțiile pe care le accesezi frecvent, te fac acestea să te simți mai puternic, mai încrezător? Te ajută în evoluția ta personală sau profesională ori dimpotrivă, îți răpesc din bucuria de a trăi și te secătuiesc de vlagă? Pentru a-ți dezvolta puterea mentală este important să schimbi ori să eviți acele obiceiuri care te conduc la negativitate și comportamente distructive și să îți faci un obicei din a gândi și a avea un dialog interior pozitiv.

Însă, care sunt caracteristicile oamenilor puternici?

Oamenii puternici sunt perseverenți în atingerea obiectivelor pentru care muncesc în fiecare zi și nu renunță după primul eșec, înțelegând că eșecul este de fapt o oportunitate de a învăța și a te îmbunătăți. Își cunosc valorile și prioritățile, au încredere în drumul lor și atunci nu le mai este teamă că “se vor rătăci”. Își dezvoltă toleranța la frustrare, nu cedează plăcerilor sau slăbiciunilor de moment care le-ar putea periclita atingerea scopurilor, își țin promisiunile pe care și le-au făcut și continuă atunci când ar prefera să aleagă confortul în locul efortului. Se dedică obiectivelor pe care și le stabilesc, însă nu se așteaptă să obțină rezultate peste noapte. Înțeleg că este nevoie de timp și efort pentru ca rezultatele să se vadă. De asemenea își calculează riscurile și iau în calcul posibilele obstacole care ar putea să apară pe parcurs.

Oamenii puternici nu le permit altora să îi controleze și știu că felul în care se simt depinde numai de ei. Ei își aleg reacțiile emoționale și nu dau vina pe ceilalți pentru ce simt. Cei care au un slab control emoțional se supără și se pierd atunci când lucrurile nu ies așa cum se așteptau, când intervin situații neprevăzute care interferează cu planurile lor ș.a.m.d. și se comportă deseori într-o manieră infantilă. Oamenii puternici înțeleg că de multe ori pot apărea lucruri pe care nu le pot controla, însă acest lucru nu îi demoralizează, ci îi determină să își schimbe strategia, continuându-și planurile pe care și le-au făcut de la început. Nu își consumă energia încercând să controleze acele lucruri care nu depind de ei, în schimb se focalizează pe ce pot controla în viața lor și știu că de cele mai multe ori singurul lucru pe care îl pot controla este atitudinea.

Oamenii puternici au încredere în capacitatea lor de a se adapta noului și schimbării. Nu se agață de zona de confort și nici nu evită schimbarea deoarece știu că aceasta oricum este inevitabilă, de aceea încearcă să își dezvolte flexibilitatea și adaptabilitatea.

Oamenii puternici nu se victimizează și nu își pierd timpul dând vina pe alții, ci mai degrabă își asumă responsabilitatea pentru rolul pe care îl au în propria viață. Atunci când iei lucrurile la modul personal și îți plângi de milă întrebându-te “De ce eu?” „De ce mi s-a întâmplat tocmai mie una ca asta?” îți diminuezi singur puterea prin poziționarea într-un rol de victimă nedreptățită. Mai util este, în schimb, să te detașezi, să începi să cauți soluții pentru rezolvarea problemelor și să te focalizezi pe acele aspecte care depind de tine și pe care le poți schimba.

Oamenii puternici nu se tem să își spună opiniile, să spună lucrurilor pe nume ori să spună “Nu”. Viața lor nu se învârte în jurul celorlalți, încercându-le să le facă mereu pe plac, pentru a obține aprecierea sau validarea lor ori pentru a evita o confruntare.

Oamenii puternici nu trăiesc în trecut și nu rămân blocați în regrete dorindu-și ca lucrurile să fie altfel decât sunt. Învață din greșelile lor pentru a nu le mai repeta și pentru a alege mai înțelept pe viitor, însă nu rememorează la nesfârșit experiențele negative și nici le nu ridică în slăvi pe cele pozitive. Își acceptă trecutul așa cum a fost însă trăiesc în prezent și își fac planuri de viitor.

Oamenii puternici se bucură de timpul pe care îl petrec în solitudine. Nu le este teamă să rămână doar ei cu gândurile lor, se bucură de propria companie și nu depind de alții pentru a se simți bine sau a-și umple timpul.

Oamenii puternici nu se așteaptă ca ceilalți să le poarte de grijă și nici nu se simt îndreptățiți ca lumea să le dea, ci caută să se descurce pe cont propriu și să își creeze oportunități bazându-se pe meritele și forțele lor.

Oamenii puternici nu îi invidiază pe cei care au success, ci încearcă să învețe de la ei, fiind dispuși să muncească pentru a evolua. Sunt de asemenea recunoscători și mândri de propriile realizări și se gândesc ce și cum ar putea îmbunătăți având exemplul celor care deja au reușit să ajungă acolo unde își doresc și ei.

Oamenii puternici nu sunt aceia care poartă lupte cu ceilalți sau cei pe care îi vedem în permanență gata de atac, ci aceia ale căror lupte nu le vedem, însă din care au ieșit învingători.

În concluzie, puterea mentală te ajută să reușești în ceea ce-ți propui mai mult decât orice altceva. Te ajută să faci față oricăror situații îți apar în cale, să gestionezi mult mai eficient stresul cotidian dar și momentele de criză, să fii mai încrezător și mai liniștit, să îți fructifici potențialul, de multe ori blocat de credințe negative care te limitează, temeri, lipsă de încredere și îndoială. Un om mai puțin talentat însă puternic mental poate ajunge mult mai departe decât un om cu multe abilități sau talente însă căruia îi lipsește această putere. Și, după cum am scris mai sus, pentru dezvoltarea acestei abilități este nevoie de practică și o prezență conștientă în tot ceea ce gândești, simți și faci.

Dr. Ursula Sandner

 

20 comentarii pentru “Cum îți poți construi o minte puternică?

  1. Apreciez foarte mult tot ceea ce scrieți, și ne dăruiți mai departe. Dar acest din urmă subiect, privind „puterea minții”, m-a impresionat enorm pentru că mi- am recunoscut propriile gânduri, trăiri. Ca să nu mai zic că e exhaustiv tratat. Greu, îți poate veni vreo idee, cât de cât pertinentă, în completare. Mulțam.

    1. Mulțumesc mult!
      Sunteți o fină cunoscătoare a spiritului omenesc, ceea ce mă face să mă simt în siguranță când vă citesc materialele și trăiesc un”confort” emoțional de parcă aș vorbi cu mine însămi!
      Vă mulțumesc!

  2. Chiar daca sunt la vârstă a3 a,si nu mai pot repara trecutul,încerc sa fructific sfaturile dvstra ,sa trăiesc in prezent ,chiar daca este f.f.greu să-mi modific modul negativ de a gândi si care m-a adus in starea de anxietate de care sufăr!Mulțumesc !

  3. Mulțumesc foarte mult!Am descărcat mai demult eBook-ul,m-a impresionat,mi-a atins cele mai sensibile corzi ale sufletului,zone demult închise,vreau să-ti spun că am un caiet in care am scris de mână toată cartea,mi s-a părut că așa o simt mai mult, mă ajută mai bine să pătrund în zonele vulnerabile,sunt la inceput de drum și nu vreau să renunț.Sunt fericită că exiști în viața mea,te urmăresc îți mulțumesc pentru susținere!

  4. Eu din pacate ,gandesc doar negativ….sant disperata nustiu cum sa fac ,sa nu imi mai vine automat gandurile negative…

  5. Frumos articol, adica interesant. Nu dunt psiholog, sunt inginer. Cand privesti mereu in urma nu ai timp sa mergi inainte. Cand analizezi doar greselile din trecut ale partenerului si le legi de neiminiri nu ai responsabilitate. Viata e un lung sir de provocari prin care trebuie sa treci, dar modul in cre vei trece prin provocarile vietii depinde, in primul rand de tine. Daca stai doar sa asisti si sa critici actiunile persoanelor din viata ta fara a avea curaj in a ti asuma riscul propriilor decizii nu vei trece usor peste provocari. Si sunt mai multe de discutat dar le rezum intr o fraza: cu cat vei cauta mai mult scuze pentru nerealizari si oameni vinovati ptr neimplinirile tale fara a privi totul perpendivula, adca drept in fata asumandu ti greselile,vinovatiile, neimplinirile la fel cum iti asumi implinirile nu vei fi niviodata linistit, satisfacut, implinit si niciodata fericit. Se spune ca atunci cand ti se intama ceva „de bine” sa plangi ptr ca orice inceput are si un sfarsit si dupa ceva bun poate veni ceva rau iar cand vine ceva „de rau” sa te veselesti ptr ca raul se va sfarsi si sigur va veni ceva bun.

  6. Ma regasesc in tot ce scrieti. Cand citesc simt ca prind puteri, care mai apoi ma parasesc dar pe moment ma simt extraordinar, am putere sa mut muntii din loc. Va multumesc.

  7. Doamna va multumesc pentru lectiile pe care mi-leati dat si care m-iau fost de mare ajutor. Desigur toti avem probleme dar nu toti stim cum sa trecem peste ele . va multumesc inca odata si osa incerc sa imi schimb atitudinea dupa sfaturile date deD-voastra.

  8. Psihic puternic. Aici trebuie sa lucrez.
    Nu ma simt bine cand sunt tratata cu lipsa de respect si consideratie, chiar de sot, de colegi, de cunostinte, insa aici nu stiam cum sa-i pun la „punct”. Acuma am inteles ca trebuie sa lucrez pt. mine. Cum ? Trebuie sa ma gandesc mai mult la mine, sa-mi traiesc viata pt.mine, sa-mi ingrijesc trupul si sufletul, care sunt cam ” firave” .
    Am inceput, de anul trecut (citind cartile tale) , – putina miscare, zi de zi, o mancare mai usoara, o viata mai simpla, zi de zi mai „aranjata”, mi-au mai deschis mintea, – stau un pic mai la distanta, pt. ca sa analizez, nu mai dau frau emotiilor, incerc sa ma detasez de situatiile stresante, incerc sa spun starilor de rau pe nume – chiar daca pare ca nu aude ( ma simt ca o fetita neajutorata) recunosc, am fost cam debusolata, dar, chiar cred ca se va face lumina. Trebuie sa fiu perseverenta. Si tu ai spus dar si eu simt. Iti multumesc. Doamne ajuta !

  9. Multumesc din suflet, pentru tot materialul pe care-l postati cu atata generozitate.Un OM frumos,asa cum am putea sa fim cu totii,daca am fi constienti de potentialul nostru.

  10. Îmi plac foarte mult articolele dvs.le urmăresc,mă interesează,eu gândesc pozitiv.Viaţa nu mi a fost uşoară,vreau să scap de traumele din trecut.Vreau să scap de emoţiile negative.

  11. Foarte interesant articolul dvs. Cred ca este nevoie in primul rand de o motivatie puternica pentru a produce schimbarea. Si mai ales, de vointa, de disciplina. O minte puternica se „creeaza” in timp, eu personal nu cred ca poti face schimbari peste noapte.

  12. Eram distrusa zilele trecute,deoarece la 58 de ani am schimbat slujba.pt un mediu mai linistit,bani,evolutie si schimbare!este greu sa invat f multe lucruri noi,efortul fizic este mare,frigul este prezent.toate le am suportat cu stoicism!dar cand m am izbit de colegi grandomani cu tipete,m am prabusit!am infruntat ostilitatea dar ma astept la consecinte!numai cu increderea ca pot face orice la 58 ani,pot infrunta rautatea.articol excelent!

  13. Chiar daca stiu ,ca numai de mine depinde cum”vad” si „simt” sau traiesc ” realitatea „,
    care este de fapt realitatea mea, recunosc ca de multe ori mi-as dori ca si cei din jur „sa ma ajute” in demersurile mele spre o viata bine traita.Aici este problema,deci o minte putenica acepta ca acest lucru nu se poate ,totul depinde de mine

  14. Imi plac mult articolele dv.le citesc cu placere si ma incarca pozitiv,desi viata mea nu a fost usoara si nu este,cred ca pt. nimeni viata nu este usoara, este o adevarata provocare pe care trebuie sa o castigam zi cu zi.Uneori ma lupt cu greselile trecutului,dar imi impun sa nu ma marcheze ci sa le iau ca pe niste lectii din care am invatat ceva si sa nu le mai repet.Am mult de lucrat la propria persoana,dar sper ca voi reusi.Va multumesc ca existati si ne ajutati.

  15. Imi place mult articolul,eu lucrez cu o persoana cu dementia senil ,24 din 24 poate imi dati unele sfaturi,eu fac sa fiu calma si inteleg va ea este bolnava,dar ai ore cand nu rezisti ,caut sa fiu singura cu mine sa ma repun ,este cand zic gata.Stiu ca o solutie este sa schimb locul de munca,eu vreau prin asta sa ma educ pe mine.Multumesc.

  16. Mulțumesc mult!
    Trăiesc momente de siguranță când vă citesc materialele! Ajung într-o zonă de confort emoțional, unde, evident mi-e bine,
    mă simt înțeleasă și totul devine cu mult mai simplu!
    Mulțumesc mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *