Cum îmi pot accesa puterea interioară?

Dr. Ursula SandnerCum îmi pot accesa puterea interioară? – o întrebare care mi-a fost adresată de foarte multe ori, sub diverse forme, în diferite conjuncturi, o întrebare care ascunde în spatele ei dorința de evoluție și schimbare. Nu aș dori să trec peste ea, alegând în schimb să abordez alte subiecte, deoarece știu cât de importantă este. Și eu m-am confruntat cu această întrebare iar răspunsurile mi s-au arătat în timp, în urma experiențelor de viață și în urma experienței profesionale. Dacă eu îmi pot aduce contribuția în viața ta, într-un fel sau altul, nu voi ezita să fac asta. Deși experiența proprie este definitorie, și pe mine m-a ajutat ceea ce am învățat de la alții, iar uneori anumite cuvinte m-au făcut să privesc viața altfel, înțelegând că deschiderea mentală este cea care te ajută să discerni ceea ce este potrivit pentru tine.

În primul rând, ce este această putere interioară?

Puterea interioară este energia care susține Viața, care te susține pe tine.

Dacă aș avea o abordare spirituală, aș putea spune că iubirea, ca și energie, este cea care susține viața, deoarece ea este însăși esența Vieții. Însă, înainte de a fi spirituali, suntem profund umani și este necesar să înțelegem cum funcționăm noi ca oameni, să înțelegem și să ne stăpânim psihicul, să fim structurați și„limpezi”, dacă dorim să evoluăm înspre treptele superioare ale Ființei noastre și să intrăm în contact cu această iubire necondiționată atât de mult discutată pe care toți ne-o dorim.

Așadar, aleg o abordare mai pragmatică și spun că Viața curge, este susținută și dinamizată tocmai de această putere personală care se află în interiorul fiecăruia dintre noi –„puterea noastră interioară”.

Ea stă la baza capacității de a-ți autordirecționa viața, de a face față obstacolelor și problemelor, de a face schimbări, de a crea, de a te dezvolta și evolua, de a fi și de a face (sau a nu face) ceea ce îți dorești (sau nu îți dorești).

În primul rând, puterea personală nu poate fi accesată sau amplificată dacă persoana se află într-o stare de dependență (de orice fel), deoarece atunci când cineva depinde de altcineva sau de altceva, își predă puterea în exterior. De aceea, cel mai important lucru este să devii un om independent, autonom și de sine stătător- tocmai pentru a intra în contact cu puterea ta interioară.

Atunci când ne agățăm de alții, când căutăm ancore în exteriorul nostru, când acțiunile noastre sunt sponsorizate de frică, limitându-ne astfel explorarea și experimentarea, sau când acționăm numai atunci când avem o plasă de siguranță sub noi, nu facem altceva decât să cântăm un frumos cântec de leagăn prin care să ne adormim puterea interioară. Adormiți fiind, ajungem să credem, astfel, că suntem slabi și că nu ne-am putea descurca singuri, când tot ceea ce trebuie să facem este să ne trezim și să devenim mai conștienți de noi înșine.

Gradul în care cineva este conștient de propria lui putere personală și accesarea ei depinde foarte mult de gradul în care își asumă responsabilitatea pentru propria viață. Atunci când conștientizezi că de tine depinde viața ta, felul în care gândești și simți, felul în care te comporți, genul relațiilor pe care le ai, puterea interioară ți se relevă automat, ca și cum ai avea un „moment aha”. Te trezești deoarece realizezi că dacă felul în care te simți (nemulțumit, frustrat, trist, anxios etc) depinde de tine, tot de tine depinde și să te simți bine. Astfel, energia, atenția și puterea pe care le investești în a-ți crea sau menține nefericirea din propria viață pot fi la fel de bine investite în a-ți crea și menține o stare de fericire – depinde ce pol al puterii alegi să hrănești.

Atunci când un om predă armele și se declară învins în fața vieții, de fapt, întoarce armele împotriva propriului sine. Viața îl va privi și îi va respecta decizia pentru că nu Viața este de vină pentru alegerile personale ale acelui om.

Astfel, el își va folosi puterea interioară pentru a se autodistruge. Așa cum puterea interioară poate susține Viața, le fel de bine o poate distruge, deoarece are doi poli: unul pozitiv și unul negativ. Astfel, acțiunile tale pot fi unele funcționale și constructive sau disfuncționale și distructive în funcție de cât de aproape ești de unul dintre acești doi poli ai puterii.

Atunci când ești mai aproape de polul negativ, întorci puterea împotriva ta. Cum? O sa îți exemplific.

În primul rând pornim de la premisa că un om care se simte lipsit de putere, de fapt, nu conștientizează că își folosește puterea împotriva sa, ceea ce îl vlăguiește de viață și de energie, iar un om fără energie se simte slab. Cum își poate folosi puterea împotriva sa?

Puterea interioară este în parte parte voință, în parte motivație, în parte iubire și respect de sine, în parte minte limpede și structurată, în parte emoții funcționale ș.a.m.d.

Tu îți echilibrezi voința? Sau te încăpățânezi să îți investești toată energia în a obține ACUM un lucru, cu orice preț, indiferent de costuri și prejudicii? Cât de înțelept îți folosești puterea interioară?

Îți echilibrezi emoțiile? Sau te simți copleșit până în momentul în care fie paralizezi de frică, fie explodezi de furie și îți faci, astfel, singur rău? Cât de înțelept îți folosești puterea interioară?

Investești timp, energie și sentimente într-o relație toxică, care nu duce niciunde și care te face să te simți mai rău decât atunci când erai singur/ă? Cât de înțelept îți folosești puterea interioară?

De pildă, dacă o persoană se află într-o relație toxică, însă datorită credințelor limitative pe care le-a preluat de la cei din jur (divorțul este un păcat/ce o să zică lumea, am deja o vârstă și trebuie să mă așez la casa mea, mă sacrific pentru copii, nu m-aș putea descurca singur/ă) alege să rămână în acea relație, în speranța că poate va fi mai bine la un moment dat, luptându-se în fiecare zi cu nemulțumirea, frustrarea, tristețea, deznădejdea etc., își investește resursele energetice și volitive în a face față unei realități cenușii (resurse pe care le-ar putea investi la fel de bine în a produce schimbările după care tânjește atât de mult), își folosește, practic, puterea interioară împotriva sa. Cantitatea de energie și voință este aceeași, ceea ce diferă este scopul în care investim. Fie că fugim de ceva (de realitate, de vocea noastra interioară, de fricile noastre) fie că ne îndreptăm înspre ceva (înspre dorințele și scopurile noastre reale), aceeași cantitate de energie sau de putere o consumăm.

Atunci când ești mai aproape de polul pozitiv al puterii, acțiunile tale sunt menite a-ți amplifica bunăstarea psihică, fizică, emoțională și, de ce nu, spirituală.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că ai conștientizat cu adevărat că:

 • Tu ești regizorul, secenaristul și actorul propriei tale vieți
 • A te pune pe tine pe primul loc în viața ta nu este dovadă de egoism ci o condiție sine-qua-non pentru propria sănătate psihică, fizică și emoțională. De aici începe iubirea de sine. Renunțarea la propria ființă și viață nu va ridica un alt om, ci te va diminua pe tine. Nu avem cum să îi salvam pe alții de ei înșiși și nu avem cum să fim salvați, însă putem să ne aducem contribuția in viețile lor oferind din prea-plinul nostru și nu prin sacrificiu (ceea ce implică o renunțare la sine, o diminuare a Sinelui și implicit a puterii personale). Așadar, cultivarea iubirii de sine, despre care am mai scris aici amplifică puterea interioară, pe când o viață în compromisuri și sacrificii o diminuează.
 • Atunci când te pui pe tine pe primul loc, ai grijă de nevoile și dorințele tale și nu mai aștepti o salvare din exterior
 • Atunci când nu mai aștepți o salvare din exterior nu vei mai recurge la jocuri psihologice, manipulare sau șantaj emoțional pentru a-i determina pe alții să îți facă pe plac
 • Atunci când nu trebuie să îți mai investești energia în aceste „strategii de supreviețuire” (ale Eului), ești focalizat pe „a crea” si „a trăi”, te simți un om liber deoarece fericirea ta nu mai depinde de nimeni altcineva decât de tine, însă dacă alții doresc să îți ofere din prea-plinul lor primești cu brațele deschise pentru că știi că nu va trebui să te sacrifici ori să faci ceva din ce nu ți-ai dori pentru a compensa „darurile”, ești încrezător si sigur pe tine, și cel mai important, nu te mai simți condiționat
 • Ai încredere că orice ți s-ar întâmpla vei reuși să faci față și „vei ateriza în picioare”
 • Nu îți va mai fi frică să îți urmezi visurile și obiectivele
 • Nu ți se va mai părea greu sau imposibil să renunți la relații toxice din teama de singurătate deoarece nu vei mai percepe solitudinea ca pe ceva imposibil de suportat (teama va dispărea)

Și te las pe tine să continui lista…

Eu mi-aș dori ca tu să înțelegi că acestea nu sunt utopii, ci doar un alt aspect al realității. Aș vrea să înțelegi că realitatea ta poate să fie și așa, însă misiunea mea nu este să îți transform eu ție realitatea ori să te conving de ceva, blocându-ți astfel liberul arbitru, ci doar să vin înspre tine până la jumătate de drum.

În interiorul tău există o putere nebănuită. Poate că nu ai conștientizat acest lucru până acum deoarece ți-ai folosit-o împotriva ta, urmând căi trasate de alții, comportându-te în acord cu credințe pe care le-ai preluat din exterior prin educație (însă care nu mai rezonează cu tine), lăsându-te copleșit de vinovății închipuite, făcând presupoziții și amplificându-ți fricile.

Fii conștient de ceea ce simți, de ce simți ceea ce simți, de gândurile și credințele tale, fă diferența între esențial și neesențial și realizează că nimic din exterior nu te poate condiționa dacă tu nu te lași condiționat!

Folosește-ți puterea interioară alegând înțelept și ascultând de vocea conștiinței si a conștienței tale!

Dr. Ursula Sandner

 

13 comentarii pentru “Cum îmi pot accesa puterea interioară?

  1. Felicitari, Elena! Asa e, esti acolo unde trebuie sa fii, ca sa-ti fie bine, in si cu puterea ta interioara! Unii nu sunt atat de in clar ca tine si cauta ceva ce ei intuiesc, dar nu reusesc sa concretizeze in actiunile lor zilnice. Imi permit o analogie cu copilul pentru a ilustra ceea ce vreau sa spun: copilul invata in prima copilarie, mai mult decat cum sa FIE; cum SA EXPRIME, ceea ce ESTE, in mod benefic pentru el si nu impotriva celorlalti. Asa cum spui tu, el ESTE puterea. Educatia – sa-i spunem, ghidare/acompaniere – nu are alt rol decat de a oferi instrumentele si metodele prin care inveti sa exprimi cat mai echilibrat, repet, in mod benefic pentru tine si nu impotriva celuilalt, ceea ce ESTE in tine. Aceasta invatare nu se incheie ineaparat cu copilaria si are fatete diverse, dar sensul invatarii este acelasi. Intelegand asta, este bine sa cauti constient dupa cei mai buni „ghizi” sau mentori. Pentru mine, un criteriu de selectare este sa aleg o persoana care intelege din experienta ce inseamna munca stiintifica, dar si practica, are indelunga practica directa in aria de expertiza cu rezultate remarcabile, are experienta in mai multe arii ale vietii si are recunoasterea altor specialisti care au dovedit calitate. Dr. Ursula Sandner implineste toate astea. O saptamana minunata!

 1. Sunteți cel mai tare autor de psihologie și dezvoltare personală pe care l.am citit până acum de la noi.Și citesc de vreo 5 ani…

 2. Bine punctat! Schimbarea modului de a percepe situatiile si a le gestiona , e problema de exercitiu. Trebuie mult lucrat cu noi.
  Felicitari autoarei!

 3. Iti multumesc pentru acest articol.
  Este foarte important sa constientizam ca in noi exista aceasta putere si doar de noi depinde viata noastra.
  Asa cum ai scris, merita sa investim energia, atentia si puterea noastra in a ne crea si mentine o stare de fericire.

 4. Aveti dreptate in tot ce ati scris si este frt.adevarat modul si felul cum v-ati exprimat in toate punctele de vedere pe care le-ati scris in comentariul d-stra.

 5. Articolul asta este exact ceea ce aveam nevoie in momentul de fata. De cele mai multe ori imi foloseam aceasta putere interioara impotriva mea in „scopuri distructive”. Aveti vreun sfat pentru cei care au anumite dependente? Multumesc!

 6. Multumesc Ursula, este minunat si de un real ajutor ceea ce am redescoperit in acest articol. Am uitat timp de un an de mine concentrand toata energia mea spre altcineva, mai mult, incarcandu-ma cu toate problemele acesteia.

 7. Ce tare imi place articolul! Atat de fain ai scris ce se intampla cand o persoana isi asuma responsabilitatea personala. Big Like!

 8. M ar ajuta un psihoterapeut sa mi găsesc puterea interioara? Trebuie sa plec de undeva și nu știu de unde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.