În ce stadiu al schimbării ești?

Schimbarea este inerentă vieții. Nu se poate ca lucrurile să rămână exact la fel pentru totdeauna. Nu putem să rămânem neschimbați o viață întreagă. Nu mai suntem cei care am fost acum cinci ani și, cu siguranță, peste zece ani nu vom mai fi cum suntem astăzi. Însă, de multe ori, dacă nu suntem noi cei care inițiem, planificăm și facem schimbări, acestea ne vor lua prin surprindere și vom simți că „ni se întâmplă lucruri” împotriva voinței noastre.

Psihoterapia are ca și scop general producerea unei schimbări la nivel psihologic celui care solicită acest sprijin. Oamenii vin la psihoterapie pentru că se simt nefericiți, pentru că nu mai reușesc să gestioneze situațiile de viață curente, pentru că se simt anxioși, deprimați sau au alte manifestări care le tulbură funcționalitatea, pentru că sunt nemulțumiți de anumite aspecte ale vieții lor (relații, job), pentru că vor să își depășească anumite frici ori pentru că vor să se dezvolte personal, să își îmbunătățească diferite atribute ale personalității.  Însă mulți oameni, când vin în terapie, se așteaptă ca schimbarea să vină din exterior - ceilalți să se schimbe, conjunctura să se schimbe, dacă se poate printr-o minune. Își doresc ca toate problemele lor să dispară, însă nimic nu se schimbă dacă tu nu te schimbi. Așadar, făcând schimbări la tine, deseori schimbi lucrurile din jurul tău - este suficient ca o singură componentă a unui sistem să se schimbe, pentru ca întreg sistemul să se transforme.

De ce este greu să facem schimbări? Pentru că suntem nevoiți să renunțăm la zona de confort, pentru că trebuie să depunem efort să învățăm și să deprindem lucruri noi (inclusiv tiparele de gândire și felul în care reacționăm se schimbă printr-un efort conștient), pentru că ne este teamă de necunoscut, pentru că nu avem încredere că ne vom descurca ș.a.m.d.  În psihoterapie, pentru ca schimbarea să se producă, este necesar ca persoana să fie suficient de motivată și de încrezătoare în capacitatea sa de schimbare (și să își asume responsabilitatea pentru acest lucru) pentru a începe să își înfrângă fricile și a face pași în direcția dorită. Este necesar să conștientizeze și să accepte situația sa actuală pentru a ști unde se află și încotro se îndreaptă.

Înainte de toate, trebuie precizat că schimbarea nu se produce dintr-o dată, ci există anumite etape pe care cineva le parcurge, iar pe parcursul acestor etape pot apărea fluctuații la nivelul recunoașterii problemei, răzgândirea în ceea ce privește schimbarea și luarea unei decizii.

Astfel, în prima etapă, cea de precontemplare, persoana nu conștientizează ca are o problemă și nici nu dorește să schimbe ceva în viitorul apropiat. Cu toate că nu se simte bine, nu poate să își dea seama exact ce se întâmplă cu ea. Deși cei din jur își dau seama și îi atrag atenția asupra problemei, persoana opune rezistență la identificarea și recunoașterea acelei probleme. În astfel de situații persoana se poate prezenta în cabinetul unui psihoterapeut pentru că a fost obligat sau convins de cei din jur să ceară ajutor. Odată cu creșterea gradului de conștientizare, persoana se îndreaptă spre cel de-al doilea stadiu al schimbării, contemplarea.

În etapa de contemplare persoana este prinsă între dorința de schimbare și lipsa de acțiune. Ceea ce înseamnă că începe să se gândească la a face schimbări, însă, în același timp, rămâne în aceeași stare. Apare conștientizarea că există o problemă dar nu există angajament de a acționa. Pentru a putea trece în următoarea etapă, și anume pregătirea, persoana trebuie să găsească mai multe argumente în favoarea schimbării și mai puține în menținerea stării actuale.

Pregătirea se referă la faptul că persoana începe să își facă planuri de viitor în direcția propriei schimbări, gândește strategii și își stabilește obiective. Problema este deja conștientizată și apare intenția de a acționa. Așadar, următoarea etapă a schimbării este acțiunea.

În stadiul de acțiune persoana deja începe să își modifice comportamentul pentru a-și depăși problemele. Au loc schimbări majore, vizibile pentru cei din jur. Prin acțiuni repetate și eforturi susținute persoana se îndreaptă din ce în ce mai mult înspre atingerea obiectivelor sale. Pentru ca nouă direcție în vederea schimbării vieții să fie menținută, este necesar ca recăderile să fie prevenite.

Această nouă etapă, menținerea, se referă așadar la eforturile depuse de o persoană pentru a nu reveni la comportamentele anterioare și întărirea beneficiilor obținute în urma schimbării. Deși pot exista recăderi, după cum spuneam mai sus, este important ca acestea să fie conștientizate, depășite și să se revină cât mai curând posibil la noile comportamente benefice.

În concluzie, este important de înțeles faptul că schimbarea este un proces care necesită în primul rând conștientizarea problemelor și dorința de a le depăși. Necesită timp, efort, răbdare, motivație, acțiune și perseverență. Nu există o baghetă magică pentru rezolvarea problemelor, nu există un Salvator (chiar dacă de multe ori acest rol îi este atribuit terapeutului). Există, în schimb, ceva mult mai valoros – asumarea responsabilității pentru propria situație și pentru schimbare. Și, cu toate că uneori există recăderi sau apare tentația de a reveni în același cerc vicios, până la urmă nici acest lucru nu este unul atât de grav precum ar părea inițial în ochii celui căzut – important este să ne ridicăm și să mergem hotărât înainte!

Dr. Ursula Sandner

 

11 comentarii pentru “În ce stadiu al schimbării ești?

    1. Îți mulțumesc mult Ursula.Eu ma situez intre Contemplare și Pregătire.Extraordinar de mult mă ajută in ascensiunea mea tot ceea ce scrii și transmiti.?

  1. As putea sa spun simplu, frumos articolul, insa, n-am cum sa nu observ ceea ce este in fapt, terapie probono… Felicitari pentru implicare, ajutor si modul in care construiesti un alt tip de constiinta, schimband lumea, in bine… „Oamenii, in general, isi imagineaza „iadul” undeva jos, sub pamant si „raiul” undeva sus, deasupra norilor, insa, noi suntem singurii care alegem unde sa traim, prin propria constiinta, noi ne facem viata „iad” sau „rai”…” Acceptarea, contientizarea, eliminarea cliseelor si automatismelor, o minte deschisa si in spirit liber, toate acestea contribuie la evolutia noastra intelectuala si spirituala… Oamenii buni nu fac lucruri bune si ii ajuta pe ceilalti pentru a ajunge in rai, ci pentru ca ei deja sunt acolo, cum nici acei oameni care fac lucruri rele si au actiuni negative nu ajung in iad, ci isi creiaza prin propriile actiuni, propriul iad…

  2. Am urmat deja psihoterapie timp de o luna si mi am depasit multe din fricile ce le am avut.Depresia prin care am trecut mi a aratat laturile pe care nu credeam ca le am. Mie frica sa trec din nou prin toate sentimentele ce le am avut acum 4 luni in urma,Simt ca ajung din nou de unde am plecat

  3. E foarte interesant ceea ce povestesti tu Ursula! Si eu ma regasesc in situartiile respective din punct de vedere professional ; nu am forta/ curajul necesar sa actionez intr un anumit sens profesional desi am muncit ceva pentru acest lucru( deschiderea unui cabinet de consiliere psihologica) desi situatia de la locul actual de munca este mai mult de culoare negru – gri decat alb – roze.
    Am nevoie sa ma sfatuiesc cu cineva in acest sens. In plus imi apare acum varianta ca in urma sustinerii si desigur promovarii unui examen, sa lucrez in cadrul unui birou ca si functionar … nu ma pot hotara sa ma apuc serios de invatat, pentru ca sufletul meu este aici alaturi de copii si de adulti , prin cadrul proiectelor care se desfasoara dar care atunci cand se termina – aprox 2 ani/ proiect , se lasa cu stress si luni intregi de asteptare pentru venirea altui proiect. Acolo am siguranta locului de munca dar nu desfasor ceea ce imi place… cand ai una , n-o poti avea si pe cealalta…?

    1. Fără vise suntem sortiţi să acceptăm lucrurile aşa cum sunt. Fără vise nu vei putea realiza nimic. Daca ceea ce ne face fericiti este diferit de ceea ce avem acum, atunci trebuie sa schimbam ceva acum si pentru totdeauna sau putem ramane la fel, simtindu-ne si mai nefericiti. Nu există nimic la întâmplare în lumea asta. Universul ne aduce în cale fel și fel de oameni, de multe ori cei mai neașteptați, prin cele mai neașteptate moduri. Primul pas este sa fim constienti de darurile spirituale pe care le avem. … care o primim, cu atat mai puternice si mai usor de perceput vor deveni mesajele primite. … Daca esti o persoana care isi aminteste visele, nu ignora acest dar special si crie-ti dorinta pe o foaie. Incepe cu “Sunt atat de fericit si recunoscator acum, pentru ca (…)” si continua cu ceea ce iti doresti. Scrie fraza la timpul prezent, ca si cum ar fi deja a ta. Evita negatiile. In fiecare zi, pana cand dorinta se materializeaza, inchide ochii si imagineaza-ti ca deja esti posesorul lucrului dorit. Arata recunostinta. Scrie chiar acum toate lucrurile pe care Universul ti le-a dat. Fii recunoscator pentru ceea ce ai deja. Inteligenta infinita a facut o multitudine de lucruri pentru tine. Rasplatind Universul cu putina recunostiinta, Il va motiva sa ne aduca si mai multe lucruri dorite in viata noastra. Universul lucreaza pentru noi, aude si simte tot ce gandim si ce vibram. Alege-ti vibratia!

  4. Schimbarea e posibila pentru unii : azi nu mai esti cel de ieri…evoluezi/involuezi, dupa putinta/putere interioara, vointa, noroc, motivatie…insa asa cum spuneai si tu, Ursula, in teorie suntem multi maestrii, suna bine cum ca schimbarea ascendenta, spre mai bine, e o munca permanenta cu tine, care implica timp alocat exclusiv tie, incredere in tine, eforturi constante, sustinute, toata viata, chiar daca mai pot exista si recaderi…importanta e revenirea pe Cale…eu tot incerc de pilda si mi-e tare ciuda pe mine uneori, ca nu evoluez pe cat as vrea eu de mult, nu sunt la fel de bun precum as vrea, avand multa bataie de cap cu mine, ba dimpotriva…ma simt de multe ori rau, agresiv, obosit de lupta cu mine (pentru ca nu imi pot accepta in veci propria mizerie), sarcastic, ironic si auto-ironic (de multe ori fiind arme de aparare, de supravietuire in jungla urbana, desi par altfel la prima vedere), mult prea critic cu mine si cu altii la care tin…si de multe ori imi pare rau, dupa cuvintele/faptele/gesturile rele respective, as vrea sa am puterea magica sa le retrag/sterg din mintea si sufletul celor pe care i am ranit/enervat, iritat ….

    1. Esti pe calea cea buna daca te simti asa(ai regrete,si nu te vezi bine in relatii cu ceilalti) dar va trebuii sa lucrezi cu tine in continuare sa te iubesti si pretuiesti ca sa poti sa.i iubesti si pe cei din jurul tau , toate schimbarile se fac treptat si pe etape, nu dispera ci continua sa te analizezi si constientizezi ! Bafta! Si multa putere de sus!

  5. @ Marioara Ilie – multumesc, adevarul e ca demult am constientizat ca multe sunt doar sloganuri, forme fara fond, cuvinte frumoase goale de continut, de substanta, de esenta…sau doar care suna bine, conventional, a marketing, public relations si atat… de ex sintagma/expresia „sa te iubesti pe tine” -> nu am cum naiba sa-mi iubesc propria mizerie si nici nu trebuie, pentru ca atunci per a contrario ar putea exista tendinta de a ma complace, chiar si posibilitatea sa cad si mai mult (tentatia abisului), ori e musai evolutie…de altfel, cel mai usor e sa cazi si sa te afunzi din ce in ce mai mult, sa te balacesti in propria-ti mizerie, obosit de atata lupta continua …o face aproape toata lumea, zilnic…or tocmai aici e una din cele mai fascinante provocari, motivatii, sa inaintezi contra vantului….iar dpdv al muncii cu tine insuti, nici vorba de disperare, asta e munca serioasa de toata viata, nu ai cum sa scapi de tine oricat ai incerca paleative temporare, tot la tine trebuie sa te intorci si atunci cel putin sa nu te urasti, daca nu poti sa te iubesti integral (nici nu cred ca exista vreun om care sa se iubeasca integral, in ciuda sloganurilor sau vreun inconstient, mai stii?) sau sa te iubesti partial, pentru cateva mici rezultate bune, de inspiratie divina, nu din merit personal……si nici pe toti nu poti sa-i iubesti integral, dar macar sa nu i urasti, sa nu le faci/vrei raul si selectiv sa iubesti partea luminoasa, buna din cei dragi si sa reusesti sa te descurci/sa fii pe linia de plutire cu intunericul din tine si din cei dragi (asta e o alta mare provocare) :) Amin! Am zis! sa se consemneze va rog in cronica Akasha, ca la ora asta, momentan, am avut niscaiva intentii/ganduri bune :) ! Multe ganduri bune, draga dna Ilie!

  6. Bună ziua!

    Vă rog frumos, aș putea avea cartea Iubire, relații și viață
    în mănă? Printată?
    Mulțumesc

    Cristiana Paloș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *