Care este atitudinea ta in fața vieții?

Atitudinea pe care o avem față de noi înșine și față de lume în general și convingerile noastre se numără printre cei mai importanți factori care ne modelează destinul.

Atitudinile se formează prin experimentare și reprezintă poziția noastră față de ceva, felul în care ne raportăm la ceva anume. Atitudinea poate fi asemănată cu un filtru mental prin care percepem lumea. O atitudine negativă înseamnă o percepție negativă.

Pe baza convingerilor și atitudinilor noastre adoptăm o anumită poziție de viață.  Unii oameni se lasă conduși de frică, au convingerea că suferința le este dată pentru a ispăși o anumită pedeapsă neînțeleasă chiar și de ei, că trebuie să își poarte crucea acceptând să fie nefericiți, renunțând la luptă și mulțumindu-se cu puțin. Fac compromisuri, își găsesc scuze și vinovați pentru felul în care arată viața lor plasând responsabilitatea în exterior, se plâng, cred că pur și simplu nu au noroc și ce rost ar mai avea să încerce să schimbe ceva, iar pentru ei tot timpul „totul este prea greu” sau „nu se poate”.

Deși își doresc o viață mai bună, din cauza faptului că nu au așteptări mari și se mulțumesc să rămână în zona de confort, acțiunile lor sunt incongruente cu visurile pe care le au. Așadar, ajung să se mintă singuri că fac tot ceea ce pot, când, de fapt, nu își asumă 100% responsabilitatea pentru viața lor și găsesc vinovați în exterior: circumstanțele, alți oameni, autoritățile, șeful, familia.

Astfel, oamenii distorsionează realitatea pentru a corespunde percepțiilor subiective din mintea lor, iar în mintea fiecăruia percepția subiectivă echivalează cu adevărul. Se pot autoamăgi să creadă, de exemplu, că muncesc mai mult decât o fac, că sunt mai competenți decât sunt, sau ajung să găsească scuze și justificări pentru comportamente toxice sau pentru calitatea scăzută a propriei vieți.

Le este teamă să privească realitatea drept în față și să acționeze bazându-te pe fapte. Să facă diferența între adevăr și fapte. Faptele sunt realitatea. Adevărul este percepția noastră subiectivă despre acea realitate. De exemplu, o persoană poate percepe acțiunile caritabile ca pe o cheltuială pe când o altă persoană le poate percepe ca pe o investiție în viața altcuiva. Realitatea este că oamenii dau bani în scopuri caritabile, indiferent că acest lucru este perceput ca pe o cheltuială sau ca pe o investiție. Care tip de gândire reprezintă adevărul? Amândouă.

Oamenii care distorsionează realitatea mințindu-se și autoamăgindu-se, complăcându-se într-o zonă de confort care a devenit oricum inconfortabilă, cei care se plâng însă nu fac nicio schimbare, cei care mereu caută ajutor din partea altora și chiar devin dependenți de aceștia pentru că nu au încredere în ei și în puterea lor interioară, sunt acei oameni care au adoptat o poziție de victimă în fața vieții, care poate încă nu își dau seama că suferă în primul rând din cauza gândurilor și acțiunilor disfuncționale și nu din cauza condițiilor exterioare propriu zise.

Există de asemenea oameni care suferă pentru că sunt mult prea agățați de trecut, pentru că nu pot accepta ce s-a întâmplat, pentru că au regrete ori se învinovățesc pentru acțiunile sau lipsa lor de acțiune. Trăiesc în trecut și gândesc „Dacă asta nu s-ar fi întâmplat, acum eu…”, „Dacă nu aș fi făcut asta, atunci acum…”, „Dacă aș fi ales altfel, acum eram…”.

Cu toții am trecut prin experiențe pe care le-am perceput ca fiind dureroase, față de care ne-am raportat la un moment dat cu deznădejde sau lipsă de speranță, furie sau negare. Însă este important de înțeles că oamenii fac ce știu ei mai bine cu resursele și cunoștințele pe care le au la îndemână. Acum nu ne mai ajută cu nimic să ne învinovățim. Nu putem schimba trecutul, însă putem să schimbăm felul în care ne raportăm la ceea ce ni s-a întâmplat atunci.  Putem să dăm o altă semnificație evenimentelor care ne-au marcat și pe care continuăm să le rememorăm.

Adevărata noastră putere stă în prezent unde avem capacitatea de a conștientiza că putem privi tot ceea ce ni s-a întâmplat în trecut ca pe niște oportunități de a deveni mai puternici și mai înțelepți. Nu suntem niște victime și nici nu ar trebui să ne raportăm astfel la noi dacă ne dorim să avem control asupra felului în care arată existența noastră.

Cu orice probleme ne-am confrunta în viață, este de preferat să le evaluăm corect, să gândim soluțiile cele mai potrivite și să acționăm pentru a le rezolva. Victimizarea și plângerea de milă nu au rezolvat niciodată nimic. Dimpotrivă, au încărcat și mai mult situațiile existente.

Oamenii care refuză să se raporteze la viața lor din poziția de victimă au înțeles că nu alții sunt de vină pentru felul în care trăiesc, ci că ei sunt singurii responsabili pentru propria existență. Dacă ceva îi nemulțumește, sunt dispuși să facă schimbări chiar dacă acestea sunt inconfortabile.

O persoană care are o atitudine pozitivă atât față de sine cât și față de alții, care se poziționează în fața vieții nu ca o victimă, ci ca un luptător și mai mult decât atât, un învingător, va fi capabilă să își recunoască greșelile învățând astfel din ele, nu se va resemna plecând capul, ci va fi dispusă să își urmărească obiectivele și să își urmeze visurile cu ambiție, determinare și încredere. Va crede că se poate descurca cu viaţa si cu rezolvarea problemelor și va acţiona pentru a obţine rezultatele câstigătoare pe care și le dorește. Aceasta e unica poziţie bazată pe realitate.

Pe de altă parte, când îți spui „Eu trebuie să-mi duc crucea”, este acest lucru un fapt, sau doar ceva ce tu consideri a fi adevărat conform percepției tale subiective? Te poți gândi și la alte lucruri pe care le consideri adevărate și să te întrebi același lucru. Vei observa cât de des percepțiile tale subiective bazate pe frică, credințe disfuncționale sau teama de schimbare stau la baza acțiunilor tale.

Dacă într-adevăr vrei ca viața ta să arate altfel trebuie să renunți la poziția de victimă unde nimic nu e ok – nici lumea per ansamblu, nici cei din jur, nici măcar tu.

Fă o analiză a vieții tale și observă unde întâmpini dificultăți și cum te raportezi la acestea. Le ignori? Închizi ochii? Aștepți să treacă de la sine? Aștepți să fii salvat? Te minți că situația nu este chiar așa de serioasă și că poți și așa? Privește realitatea în față și ia măsurile necesare pentru a ieși din situații sau relații care îți fac rău. Acceptă schimbarea și depășește-ți fricile. Depășește resemnarea fatalistă, stabilește-ți obiective și planuri de viitor și ia-ți un angajament să faci orice e nevoie pentru a le îndeplini. Astfel, nu vei mai fi tentat să faci lucrurile cu jumătăți de măsură, să te minți singur că depui suficient efort ori să aștepți să se întâmple de la sine.

Fii sincer cu tine și răspunde la următoarea întrebare „Sunt obiceiurile, acțiunile și comportamentele mele congruente cu planurile sau viziunea pe care o am despre propria-mi viață?”. Atunci când ne dorim o calitate mai bună a vieții dar acțiunile noastre nu susțin această viziune putem ajunge să ne autoamăgim că facem suficient de multe lucruri și că depunem suficient efort, când în realitate lucrurile stau altfel.

Fiecare dintre noi investește zi de zi o anumită cantitate de energie în gândurile, emoțiile și acțiunile sale. Tu ce intenționezi să obții prin efortul pe care îl investești în viața ta? Indiferent cum și în ce fel direcționezi această energie, în sens negativ sau în sens pozitiv, efortul depus este același.

Tu în ce alegi să îți investești energia și cum alegi să te raportezi la viața ta? Din poziția de victimă sau din poziția de învingător?

Dr. Ursula Sandner

 

6 comentarii pentru “Care este atitudinea ta in fața vieții?

  1. Un articol extraordinar, foarte util si aplicat. Va multumesc. In curand o sa cumpar si cele doua volume ,,Puterea interioara”.

  2. atitudinea fiecarui individ in parte poate influenta viata intr-un mod pozitiv .Atitudinea insemnand orice gand actiune pe care le avem vor veni cu un pachet de raspunsuri pozitive sau negative depinde in ce ai depus efortulsa iti intaresti negativitatea,victimizare etc sau sa imbunatatesti viata unu lucur e bine de stiu efectele nu apar maine depinde cat de mult timp si energie investeti pentru a intari persoana ta .Mult succes in evolutie si dezvolatre personala mediu in care traim este influentat de fiecare dintre noi

  3. Abia astept sa cumpar cartea. Atitudinea mea de a ma implica si a pune suflet in ceea ce fac,consider ca nu ma ajuta in a avea o calitate a vietii.

  4. In trecut nu am stiut ca ma simteam victima.Am stiut toy timpul ca ceva nu este in regula cand aveam astfel fe comportament.In timp a devenit mai evident.Pana cand am mai citit si eu ,m-am mai informat cautand in dreapta si stanga,gasind site-ul de fata.M-am raportat la el si imi este mult mai usor. Urmaresc tot ce primesc desi nu raspund de fiecare data datorita timpului limitat caci si aici ar fi o problema:timp ar fi dar cum il folosim
    Dar asta este alta problema.Pe mine ma ajuta mult mai ales ca nu imi raspandesc atentia in preaulte locuri ci doar unde simt o stabilitate si o coerenta in ideile propuse.Multumesc.

  5. Foarte interesant articol !Va multumesc ! Am citit si …recitit cele doua volume Puterea ta interioara .Am invatat multe lucruri …nestiute .

  6. Citesc comentariile ,ca un ,,control,, intern pentru ca intuiesc ce vor sa spuna.Asa este cum se spune.Sa ne concentram asupra noastra.Sa citim si sa aplicam.Sa aplicam.Sa facem tinzand catre acel ceva pentru inceput.Sa avem inainte un tel PROPRIU.Sa reluam,sa nu ne lasam.Sa nu ne lasam in primul rand
    Abea apoi ni se spune cum.
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *