Trei cai de a-ti trai viata

” Se spune că erau trei prieteni care îşi doreau să urce un munte pentru că în vârful lui trăia un bătrân plin de înţelepciune pe care îşi doreau să-l cunoască.

La un moment dat au ajuns la o răscruce, şi fiecare a continuat să-şi aleagă drumul după cum îl îndemna sufletul.

Primul a ales o cărare abruptă, ce urca drept către vârf. Nu-i păsa de pericole, dorea să ajungă la bătrânul din vârful muntelui cât mai repede.

A doua cale nu era chiar atât de abruptă, dar străbătea un canion îngust şi accidentat, străbătut de vânturi puternice.

Al treilea a ales o cărare mai lungă, care ocolea muntele şerpuind în pante line.

După 7 zile, cel care urcase pe calea cea abruptă a ajuns în vârf extenuat, plin de răni sângerânde. Plin de nerăbdare s-a aşezat să-şi aştepte prietenii.

După 7 săptămâni, ameţit de vânturile puternice care i se împotriviseră, ajunse şi al doilea. Se aşeză în tăcere lângă cel dintâi, aşteptând.

După 7 luni sosi şi cel de-l treilea, cu faţa strălucindu-i de fericire, semn al unei profunde stări de linişte şi mulţumire interioară.

Ceilalţi doi erau furioşi pentru că drumul lor a fost greu şi au avut mult de aşteptat, în timp ce drumul celui de-al teilea a fost o adevărată plăcere. Aşa că l-au întrebat pe bătrânul înţelept care a ales cel mai bine.

- Ce ai învăţat tu? îl întrebă pe primul.

- Că viaţa este grea şi plină de pericole şi greutăţi; că este plină de suferinţă şi adeseori ceea ce întâlnesc în cale îmi poate provoca răni; că, pentru fiecare pas înainte, trebuie să duc o luptă încrâncenată care mă sleieşte de puteri. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine… Şi tu, ce ai învăţat? îl întrebă pe al doilea.

- Că în viaţă multe lucruri mă pot abate din cale; că uneori pot să pierd drumul, ajungând cu totul altundeva decât doresc… dar dacă nu îmi pierd încrederea, reuşesc până la urmă. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine… Şi tu, ce ai învăţat? îl întrebă pe ultimul.

- Că mă pot bucura de fiecare pas pe care îl fac dacă aleg să am RĂBDARE; că dacă privesc cu înţelegere, viaţa nu este o povară grea, ci un miracol la care sunt primit cu bucurie să iau parte; că iubirea care mă înconjoară din toate părţile îmi poate lumina sufletul dacă îi dau voie să pătrundă acolo. Aşadar… am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine…

Uimiţi de răspunsurile bătrânului, cei trei prieteni au căzut pe gânduri. Şi au înţeles, în sfârşit, că la orice răscruce POT ALEGE… iar viaţa fiecăruia este rezultatul alegerilor făcute de-a lungul ei.

Măcar pe undeva prin vreun colţ de suflet… să mai găsim puţină răbdare, un strop de înţelegere… şi multa iubire! “

Sursa articol Energie Pozitiva

 

3 comentarii pentru “Trei cai de a-ti trai viata

  1. …Pt mine asta inseamna …ARTA DE A TRAI FRUMOS…RABDAREA ,INTELEGEREA SI IUBIREA….doar ca azi intalnesti foarte rar asemenea lucruri…dar eu nu vreau sa-mi pierd speranta.De multe ori fetita imi spune”mama oameni cum esti tu(speciala) nu ai sa mai intalnesti”…dar eu nu vreau sa-mi pierd nici speranta si nici rabdarea…si de-a lungul vietii pot spune ca am intalnit cateva persoane speciale,dar viata mi-a purtat pasii departe de acele persoane…oricum ar fi, viata este un drum lung,plin cu de toate,dar pe parcursul careia doar alegerile noastre ne-o pot face grea sau usoara…frumoasa sau urata…e un drum lung dar in acelasi timp..ajunsi la o anumita varsta ni se pare atat de scurta!!!!…Poate daca as mai avea sansa sa o i-au de la capat…probabil nu as schimba f multe …dar cu siguranta uneori as face alte alegeri…si daca as putea sa ma-ntorc in timp,m-as intoarce in copilaria copiiilor mei…

  2. E frumoasa povestea si plina de intelepciune. Da, e important sa ai un obiectiv major in viata si sa incerci sa-l atingi. Depinde insa si de obiectiv: daca alergi doar dupa bani, poate ii vei obtine dar nu si pacea launtrica sau fericirea. Daca, insa, cauti intelepciunea, atunci vei gasi si linistea si armonia si pacea launtrica si asta face mai mult decat toti banii de pe lume. Cauta lumina, cauta bunatatea, cauta intelepciunea si vei fi cel mai bogat om de pe pamant. Cel mai bogat om nu e cel care are cel mai mult, ci cel care stie sa se bucure de ceea ce are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.