Trebuie sa fii suficient de puternic ca sa fii „slab”

Daca esti o persoana puternica si “realizata”, le poti da celor din jur impresia ca esti invulnerabil si ca nu te poti simti niciodata ranit, nesigur si nelalocul tau. Aceasta impresie conduce adeseori la izolare si poate provoca multa durere, deopotriva tie si celor din jurul tau. De multe ori, ceilalti oameni se vor grabi sa adopte aceasta impresie, propagand-o mai departe si proiectand asupra ta imaginea unei persoane dure, care nu isi permite niciodata sa simta ceva. Din pacate, aceeasi imagine otravita te poate face inclusiv pe tine sa pierzi contactul cu sentimentele tale profunde. Acest fenomen al izolarii se manifesta adeseori la nivelul capului de familie sau al celor aflati in pozitii de putere.

Insa, din ce in ce mai multi dintre cei care au preocupari spirituale incep sa actioneze ca si cum ar crede ca sunt invulnerabili, ca detin controlul asupra vietii lor si ca au atins un grad suficient de mare de intelepciune ca sa nu mai poata cadea in capcana reactiilor lor emotionale. Ei isi blocheaza astfel propriul proces evolutiv, fara macar sa-si dea seama ce fac. Toti oamenii au o viata emotionala, iar cei care se izoleaza de aceasta o fac pe propriul lor risc.

De aceea, daca observi ca esti pe punctul de a-ti construi o imagine a invincibilitatii, a unei puteri sau a unei cunoasteri speciale, ori chiar a intelepciunii, ca urmare a practicii tale meditative, daca ai convingerea ca la capatul drumului te asteapta ceva cu totul special, daca vorbesti prea mult despre activitatile  tale spirituale si despre rezultatele pe care le-ai obtinut, marindu-ti astfel ego-ul, atitudinea cea mai corecta ar fi sa privesti cu luciditate aceste tipare comportamentale, punandu-ti intrebarea daca ele nu deriva cumva dintr-o dorinta de a evada din fata propriei vulnerabilitati, sau poate chiar dintr-o teama ori o durere interioara de care doresti sa te ascunzi.

Daca ai fi un om cu adevarat puternic, nu ai simti nevoia sa subliniezi toata ziua acest lucru. Mai corect ar fi sa iti redirectionezi atentia asupra aspectelor de care te temi cel mai mult. Iti poti descatusa astfel sentimentele, poti plange, poti renunta la emiterea de judecati si opinii in toate privintele, si implicit aura de invincibilitate pe care ti-ai construit-o in jurul tau, intrand in schimb in contact cu emotiile tale. Adevarata putere salasluieste uneori in slabiciunea aparenta, la fel cum puterea aparenta se dovedeste de multe ori o slabiciune, o tentativa de a-ti ascunde teama, o fatada, oricat de convingatoare li s-ar parea aceasta celor din jur sau chiar tie insuti.

Fii atent in ce ocazii reactionezi cu duritate. Atunci cand simti impulsul de a fi dur, reactioneaza in mod deliberat cu blandete. Daca simti nevoia sa strangi totul pentru tine, fii generos. Daca simti impulsul de a te inchide emotional, deschide-te. Daca simti o stare de durere sau de tristete, nu o bloca. Descatuseaz-o in mod constient. Nu te ascunde de emotiile tale, oricare ar fi acestea. Constientizeaza etichetele pe care ai tendinta sa le atasezi plansului sau vulnerabilitatii tale. Renunta apoi la ele. Ingaduie-ti sa simti, dar nu uita sa fii constient clipa de clipa. Accepta in egala masura experientele tale inaltatoare si cele care te trag in jos, pe cele bune si pe cele rele, pe cele care te fac sa te simti slab si pe cele care te fac sa te simti puternic si constientizeaza-le in lumina luciditatii, pana cand iti vei da seama ca aceste etichete nu descriu nici pe departe intreaga plenitudine a experientelor tale. Nu te mai identifica cu etichetele, ci cu experientele propriu zise. Mai presus de orice, ai incredere in adevarata ta putere: aceea de a fi prezent, de a fi trezit, constient si lucid.

Extras din “Meditatia-arta de a fi constient”,  Jon Kabar-Zinn, Editura Kamala

Sursa articol Damaideparte.ro

 

2 comentarii pentru “Trebuie sa fii suficient de puternic ca sa fii „slab”

 1. Si de ce, in fond, ai vrea sa fii puternic? La ce ti-ar folosi aceasta putere? Sa faci ce? Si ce fel de putere ai vrea sa posezi:una spirituala, una fizica, una persuasiva, una materiala? Pentru ca vezi, asa cum exista multiple inteligente, asa si puterile tale sunt in evantai.Si ne intoarcem la nosce te ipsum, caci, nefiind constient de latentele puteri ale charismei tale , nu le vei putea folosi iar acestea ,prin nelucru, se vor fleoscai, daca-mi permiteti sa ma exprim asa.Sac!

 2. In primu rand, ca sa fii mai „dur”nu trebuie sa fii cu adevarat dur. Gandeste-te asa, omul dur e cel care te raneste fizic sau psihic? muschii nu au minte, nu au sentimente! Ca sa fii cu adevarat „dur” nu te lua la bataie cu oricine iti sta in fata. Trebuie sa pari mai nepasator,sa nu vorbesti mult,iar cand vorbesti,sa raspunzi inteligent,sa le dai peste nas folosind o voce mai joasa, sa nu razi la orice prostie pe care o auzi,sa fii mai „serios” cu persoanele care se cred superioare fata de tine, nu baga in seama orice retard care nu iti merita atentia.
  Insa vrei sa fii dur cu persoana cu care o placi? sa NU faci asta NICIODATA!!!
  Nu vei obtine respect,ba chiar vei fi luat drept badaran,nesimtit si vei fii izolat de restul lumii.
  Arata-i persoanei pe care o placi, ca ai o latura sensibila,ca esti tandru, ca stii sa iubesti! nu incerca sa pari mare smecher pt ca aceea persoana te va ignora,iar persoana care te va place „smecher” se va plictisii usor de tine. E adevarat ca trebuie sa o protejezi,dar incearca fara bataie, nu uita, o fata nu vrea sa aiba un baiat care stie sa bata,dar nu are un loc de munca si nu stie sa scrie.
  Intotdeauna sa ii oferi mici atentii(o ciocolata,un trandafir,un ursulet,etc), alint-o intr-un mod special dar nu de genul: perverso,scarba mea mica,prostuta mea,ametita mica, prin astfel de alintaturi vei parea ca esti o persoana care se crede superioara dar de fapt nu este asa.
  Fetele prefera baietii sensibili,romantici,dar si cu putini muschi deci putina sala nu strica. Cum ziceam, o fata prefera baietii cu viitor,capabili,visatori,pozitivi, nu baietii fara scoala,care o ard pe la colturi cu restu gastii cersind dupa o tigare. NU uita, o fata prefera baietiiglumeti,inteligenti,iubitori,sensibili,intelegatori,tandrii dar si cu putini muschi(uneori). Bafta, sper ca v-am ajutat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *