Sofrologia, terapia prin care ne putem face Viata mai Frumoasa

Termenul de sofrologie a fost introdus in anul 1960 de catre neuropsihiatrul columbian Alfonso Caycedo. Etimologia cuvantului provine din limba greaca “sos” = armonie, echilibru, “phren” = constiinta,spirit, “logos” = stiinta, cuvant; in esenta, sofrologia este stiinta armoniei spiritului.

Aceasta este o tehnica de vindecare bazata pe relaxare si concentrare care ajuta oamenii sa devina mai constienti de trupurile si mintile lor; este vorba despre echilibrarea individului, holistic, prin armonizarea corpului, mintii si spiritului.

Sofrologia este o sinteza a terapiilor, vindecarilor traditionale estice (taoismul,yoga,medicina tibetana si zen) si a influentelor vestice (hipnoza,fenomenologia).Caycedo a calatorit in India si Japonia unde a fost initiat in tehnicile  yoga si zazen.

Scopul lui Caycedo a fost sa creeze o forma de terapie care are la baza medicina indiana si cea chineza avand in vedere faptul ca o boala dezechilibreaza corpul, mintea,spiritul si acestea trebuie vindecate simultan.Cu metoda sa de terapie el nu a vrut doar sa vindece boli ci si sa-i ajute pe oameni sa se cunoasca mai bine si sa traiasca in armonie.

Am fost creati si dotati cu toate “instrumentele” pentru a fi sanatosi,fericiti si liberi insa societatea si modul alert de viata in care traim,tehnologia,crizele actuale,modul nefast de interrelationare si-au pus o amprenta negativa asupra personalitatii noastre astfel incat am ajuns sa galopam intre dorinta si realitate,frustrari si tensiuni.Este incitant si curios faptul ca suntem pusi, in contextul vietii actuale sa invatam sa fim fericiti.Depinde doar de noi.

Sofrologia ne ajuta sa redobandim serenitate, sa eliminam  stressul, anxietatea si blocajele emotionale care dezechilibreaza cele trei instante ale psihicului uman de care aminteam mai devreme. Stressul este reactia psiho-fiziologica la factorii inductori negativi inerenti vietii sociale,profesionale si private,este un raspuns organic a tuturor solicitarilor externe (chiar si o alimentatie proasta poate fi un agent stressor).Daca ne confruntam cu probleme apasatoare un timp indelungat sau cu un mediu destablilizator, bruiant, corpul nostru “fabrica” raspunsuri maladive acompaniate de alterari fizice si chimice:cresterea tensiunii musculare,cresterea ritmului cardiac si a presiunii sanguine, iar respiratia devine superficiala.

            Metoda sofrologica ne poate ajuta sa depasim tensiunile cotidiene prin  utilizarea sau redirectionarea acestor “forte” intr-o maniera creativa si in acelasi timp putem sa o practicam pentru imbunatatirea creativitatii, performantelor intelectuale,sportive, mobilizarea gandirii pozitive prin intermediul imaginatiei.

            Terapia sofrologica stimuleaza energiile latente ale  creierului uman  prin interconectarea ambelor emisfere, punand astfel in valoare  potentialul emisferei cerebrale drepte si accesand puterile nebanuite ale inconstientului nostru.In concordanta cu aceasta idee putem descrie fenomenul gandurilor negative din constient - ale caror creatori suntem noi insine - care atrag evenimente negative, pentru ca partea de care nu suntem constienti este doar pe post de executant al propriilor noastre emotii constiente.Cu alte cuvinte gandim negativ – inconstientul executa conform gandurilor noastre rezultand evenimente nedorite; acest principiu argumenteaza faptul ca ne putem crea propria realitate.

Pentru atingerea constiintei sofroliminale trebuie sa inducem o stare de relaxare musculara profunda insotita de respiratie abdominala; in acest fel, reducem intr-un mod constient frecventele undelor cerebrale prin care dobandim  o stare modificata a constiintei, intre veghe si somn ce favorizeaza puterea autosugestiei si a imaginatiei.In momentul  in care suntem profund relaxati,incepem “comunicarea” cu propriul nostru inconstient. Inconstientul (executantul) trebuie “bombardat” cu ganduri pozitive,optimiste,creatoare pentru a reactiona ca atare.

In aceasta stare sofroliminala, invatand sa ne relaxam,   raspundem mult mai selectiv la evenimentele stressante si  devenim mult mai constienti de resursele, puterea si valorile personale.Astfel putem sa ne protejam impotriva efectelor devastatoare ale stressului,grijilor si a altor ganduri negative (mania, nervozitatea, tristetea, resentimentele, disperarea, dorinta de razbunare, ura).

Explicatia este relativ simpla: atunci cand reactionam factorilor stressanti (si altor emotii negative) cresc frecventele cerebrale pana la cote alarmante ceea ce ne face sa nu mai “functionam” corect si devenim puternic destabilizati in plan psiho-emotional.Prin tehnicile sofrologice, reducem frecventele undelor cerebrale armonizand corpul, mintea si spiritul.

Abordarea metodei  caycediene  poate fi extrem de utila in diverse situatii de viata:

-          refacerea echilibrului si  increderea in propriile forte prin inlocuirea negatiilor cu ganduri pozitive;

-          controlarea emotiilor;

-          imbunatatirea relatiilor cu noi insine si cu ceilalti;

-          insomnii;

-          atingerea unei stari de calm si luciditate;

-          diverse boli psiho-somatice;

-          imbunatatirea puterii de concentrare si a capacitatii creatoare;

-          cresterea performantelor sportive etc.

 

Voi prezenta in continuare cateva tehnici specifice metodei sofrologice preluate dupa Raymond Abrezol un alt medic (elvetian) care a folosit cu succes metoda. Prima este una extrem de simpla pe care va rog sa o abordati chiar acum, indiferent unde va aflati:

1. Inchideti ochii,relaxati-va muschii fetei, umerilor si mainilor, respirati lent adanc din abdomen de cateva ori.Veti observa imediat cum fluxul ideatic si tensiunea dispar.

            2.Exercitiu de relaxare si creatie:

-asezati-va intr-o pozitie cat mai comoda pentru a obtine o stare de relaxare completa a trupului

            -inchideti ochii

            -inspirati adanc,lent,abdominal de cateva ori

            -imaginati-va intr-o situatie neplacuta,stressanta, priviti-o cu calm si detasare dupa care folositi-va imaginatia pentru a proiecta scenariul pe care vi-l doriti inlocuindu-l pe cel vechi;mentineti aceasta stare de toropeala placuta si fiti atenti, constientizati modificarile pozitive care se produc in corpul si psihicul dvs;veti obtine o eliberare a tensiunilor emotionale iar gandurile pozitive create prin intermediul imaginatiei va vor ajuta sa obtineti  comportamentul si efectul  deziderat.

 

3.Exercitiu pentru stimularea creativitatii prin interconectarea emisferelor cerebrale:

-asezati-va comod si relaxati-va muschii profund

            -inchideti ochii

            -inspirati adanc,lent,abdominal de cateva ori

            -imaginati-va concomitent,timp de cateva secunde, un cal negru cu ochiul stang si un cal alb cu ochiul  drept sau invers apoi reuniti imaginile in centru pentru a vizualiza un singur cal de culoare gri.Puteti diversifica acest exercitiu imaginandu-va orice obiect,forma geometrica sau culoare.

Aceasta tehnica imbunatateste memoria, imaginatia creatoare si puterea de concentrare.Trebuie practicat cu regularitate,zilnic.

 

4. Un alt exercitiu pentru atingerea armoniei interioare ce poate fi practicat in fiecare dimineata:

            -intindeti-va pe pat sau pe podea si inchideti ochii

            -respirati profund de catvea ori iar in timpul expirarii lente spuneti-va mental “sunt calma”,”sunt relaxata”

            -relaxati-va muschii fetei,maxilarul,lasati moi umerii si respirand lent din pantece spuneti-va mental “astazi va fi o zi buna,totul se va petrece armonios, sunt stapana pe propriile emotii si reusesc tot ceea ce-mi propun

            -mai ramaneti in aceasta postura cateva minute, savurand linistea si armonia, fara sa deschideti ochii continuati respiratia profunda, apoi miscati degetele mainilor si picioarelor, intindeti-va muschii(la propriu) si abia dupa aceea deschideti ochii.Puteti rosti mental orice fraza care este in concordanta cu aspiratiile dvs.

            Prin acest exercitiu, practicat consecvent, incepem sa utilizam si sa beneficiem de gandurile pozitive, armonice prin stimularea imaginatiei.

In acest fel, intelegand bazele pe care a fost cladita sofrologia, putem sa ne schimbam perceptiile asupra lumii inconjuratoare, sa ne eliberam de frici si alte tulburari afective in consecinta sa ne facem viata mai frumoasa.

 

Articol scris de Lorena Luchian (psiholog)


Photo by Adrian Barbu Photography

 

 

Un comentariu pentru “Sofrologia, terapia prin care ne putem face Viata mai Frumoasa

  1. In doar cateva minute am atins o stare de calm si pace interioara….; primele doua exerciti sunt eficiente.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.