Puterea unui nou început

Noul An care va veni simbolizează pentru mulți oameni un nou început. Acest nou an este reprezentat în mintea lor ca un nou start, o ocazie de a-și pune viața în ordine, de a-și stabili noi obiective și a le urma, de a face schimbările mult dorite. Desigur că acest „nou început” este ales mai mult sau mai puțin din cauza presiunii că timpul trece, că s-a mai scurs un an sau pentru că există obiceiul ca ceilalți din jur să facă același lucru. Însă, în realitate, un nou început nu are nevoie de o dată anume prestabilită, ci de conștientizare, motivație, voință și dorință. 

Conștientizarea faptului că avem nevoie de schimbări, că anumite credințe, comportamente sau relații nu ne mai sunt de folos, conștientizarea responsabilității pe care o avem în privința alegerilor, deciziilor și vieții noastre, conștientizarea faptului că, deși ne este teamă, în interiorul nostru avem puterea și resursele necesare de a ne transforma viața. 

Dorința autentică de a ieși din „bula” noastră pe care o cunoaștem în detaliu, care de multe ori ne ține captivi într-o stare de suferință sau nemulțumire, însă din care cu greu ne decidem să ieșim, deoarece ne-am obișnuit așa, ne este teamă de necunoscut și nu avem suficientă încredere că vom răzbi, că ne vom descurca, că vom face față noilor provocări. Dorința de a ne schimba, pas cu pas, obiceiurile distructive, de a ne elibera de credințe limitative și a ne întinde aripile spre visurile noastre cele mai îndrăznețe. 

Motivația de a da un nou sens vieții noastre, un sens cu care rezonăm, de a urma acel drum care ne încurajează să trăim în acord cu autenticitatea noastră. 

Voința de a nu renunța când întâmpinăm dificultăți, când simțim că „nu mai putem”, când vechile obiceiuri ne șoptesc că era mai bine înainte, doar pentru că înainte trăiam într-o zonă de confort. Voința de a acționa în continuare, de a nu renunța la planurile noastre, chiar dacă întâmpinăm și momente de grea încercare. 

Schimbările nu se înfăptuiesc peste noapte și nici nu este util să ne așteptăm ca viața noastră să se schimbe prin minune. Ne putem aștepta să avem căderi, ne putem aștepta să avem momente când punem la îndoială deciziile noastre, ne putem aștepta să avem momente când suntem extrem de critici și necruțători cu noi înșine - acestea sunt așteptări realiste, pentru că toate aceste lucruri se pot întâmpla. Însă ce se mai poate întâmpla când pășim pe drumul schimbării este că vom intra în contact cu o putere nemărginită pe care, poate, nu am mai simțit-o până acum – puterea noastră interioară. Depășind obstacole, dovedindu-ne nouă că putem, că nu suntem neajutorați, incapabili sau „nedemni” de a trăi fericiți, de a ne transforma visurile în realitate, ne vom recâștiga încrederea în propriile forțe și vom câștiga, de asemenea, ceva de neprețuit – confirmarea faptului că ne putem baza pe noi înșine, că indiferent ce se va întâmpla, vom avea o ancoră puternică și un aliat de nădejde – pe noi înșine.

Pe parcursul carierei mele am lucrat cu sute de oameni care la început erau triști, deznădăjduiți, nu mai credeau în ei, nu credeau că este posibil să depășească situațiile în care se aflau, nu mai aveau speranță. S-au lăsat prinși în jocul vieții, adică în jocurile altora, în credințele lor distructive, în sentimentele de inutilitate și lipsă de valoare și au ajuns să creadă că fie au ghinion, fie viața le joacă o farsă, se joacă cu ei, fie au o cruce de dus. 

Pas cu pas i-am văzut cum au înflorit, cum s-au eliberat de tot ceea ce îi trăgea în jos și îi menținea într-o stare de captivitate. Au reușit să facă acest lucru pentru că au conștientizat că, de multe ori, s-au ghidat după anumite credințe pe care le-au preluat de la alții, pentru că au făcut nenumărate compromisuri și sacrificii din teama de a nu pierde ceea ce cu greu au obținut, și au ales să spună stop, să se valorizeze mai mult, să se pună pe primul plan în viața lor. Au conștientizat că s-au raportat la ei înșiși dintr-o perspectivă negativă, pentru că alții le-au spus că nu merită sau nu pot, pentru că nu au știut să se vadă pe ei înșiși așa cum sunt cu adevărat. Au ales să lase deoparte autoamăgirea și iluziile, dramele și suferințele inutile, să privească realitatea așa cum este și și-au focalizat energia pe ceea ce pot schimba, pe ceea ce ține de ei. 

Și cum multe lucruri sunt, de fapt, în puterea noastră – deoarece de noi depinde cum gândim, ce simțim, cum acționăm, de noi depinde cum ne raportăm la ce ni se întâmplă, au conștientizat că nu există oameni „ghinioniști” și oameni „norocoși”, ci oameni care își asumă sau nu responsabilitatea pentru propria bunăstare. Își asumă acest lucru începând de la a-și asuma responsabilitatea pentru gândurile, emoțiile și acțiunile lor, își asumă responsabilitatea atât pentru plusurile cât și pentru minusurile pe care le au, își asumă responsabilitatea pentru acțiune sau non-acțiune, pentru schimbare ori stagnare. 

Și, da, știu că de multe ori este greu, pentru că e firesc să existe și astfel de momente, însă imposibil este doar dacă noi credem asta. De multe ori, ceea ce ne separă de viața visurilor noastre, sunt chiar credințele limitative la care nu vrem să renunțăm, iar dacă vrem ca viața noastră să se schimbe, trebuie în primul rând să ne schimbăm noi. 

Eu cred că oamenii se pot schimba dacă își doresc acest lucru, dacă conștientizează că acea schimbare este înspre binele lor, dacă sunt dispuși să depună efortul necesar și să-și asume procesul. Dacă există anumite aspecte în viața ta care ai dori să fie altfel, gândește-te ce poți face tu ca să produci schimbarea, nu mai da vina pe alții sau pe trecutul tău, ci pornește la drum cu ceea ce ai la îndemână acum, cu ceea ce poți face acum. Fă un prim pas și pas după pas, calea ta va deveni din ce în ce mai lină și clară. 

Nu mai încerca să-i schimbi pe alții pentru a corespunde imaginii ideale din mintea ta, ci gândește-te ce poți schimba tu la viața ta în acord cu realitatea, în acord cu conștientizarea faptului că ceilalți nu se schimbă decât dacă își doresc ei cu adevărat. Începe să-ți focalizezi mai mult atenția spre interior, spre acele lucruri care depind într-adevăr de tine, deaorece dacă tu te schimbi, și lumea exterioară, realitatea în care trăiești, se va schimba. 

Ce rost are, de exemplu, să încerci să-ți schimbi partenerul, când poți mai degrabă să te întrebi de ce simți nevoia să-l schimbi, ce nevoi nu îți sunt împlinite, de ce nu poți să-l accepți așa cum este, de ce refuzi să vezi realitatea, de ce te afunzi în autoamăgire, de ce îți este teamă, cât de reale sunt temerile tale; să îți asumi responsabilitatea pentru alegerile tale, iar dacă acele alegeri nu ți se mai potrivesc, să alegi diferit. Să renunți la „așa trebuia să fie”, „așa trebuia să se comporte” pentru că „așa vreau eu” și să acționezi în acord cu ce este, nu cu ce îți doreai tu să fie, cu ce „trebuia” să fie. 

În toate scrierile mele îi îndemn pe oameni să nu renunțe la a crede în ei înșiși, să nu se lase influențați de capriciile și dorințele egoiste ale altora, să nu se piardă în jocurile lor, să se îndepărteze de compromisuri și sacrificii, să ia decizia de a privi realitatea așa cum este și să acționeze dacă își doresc altceva, dacă vor ca visurile lor să devină realitate. Îi îndemn pe oameni să creadă în puterea lor interioară și să se distanțeze de oricine le-ar spune că ei nu pot sau că nu merită. Pentru că am văzut că se poate și pentru că eu cred că fiecare persoană merită să fie fericită și să trăiască în acord cu propriile dorințe, cu propria autenticitate. 

Am venit pe lume pentru a ne onora potențialul, pentru a onora viața. Îmi doresc să pășim împreună în noul an cu încredere și speranță, pentru că într-adevăr există în interiorul nostru toate resursele necesare de a ne transforma viața, așa cum ne dorim. 

La multi ani, 2020!

Dr. Ursula Sandner

 

13 comentarii pentru “Puterea unui nou început

 1. Așa este Ursula! Din păcate oamenii aleg să se schimbe doar atunci când ajung în momente deosebit de grele și fac asta pentru o perioadă scurtă de timp, după care se întorc la vechile obiceiuri.

 2. La mulți ani, dragă Ursula!
  Sunt fericită si multumită de viata mea, dupa 19 ani de „negru” si asta se datoreaza intr-o mare masura invataturilor tale corecte si realiste.
  Te imbratisez cu mult drag si recunostinta!
  Alina

 3. Iti doresc un an plin de sanatate, fericire si multe realizari! Multumesc ptr fiecare articol pe care l-ai scris (te citesc de ani de zile) si sper sa te cunosc candva! Esti o femeie demna de toata admiratia! La multi ani!

 4. Mulțumim pentru toate informațiile prețioase ! Sunteti un FAR DE LUMINĂ Un an nou plin de sănătate și împliniri !

 5. NOUL AN CARE A VENIT!SATI ADUCA NUMAI BUCURII ȘI ÎMPLINIRI ALATURI DE CEI DRAGI TIE!MULTUMIM PENTRU TOATE FRUMOASELE POSTARI SI GINDURI SI SFATURI DE FOLOS TUTUTOR CARE TE URMARESC !❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.