De cand ne nastem avem anumite nevoi ce cresc odata cu varsta. Ca si om adult ai tot mai multe nevoi si parca tot mai greu de satisfacut.
Cele mai importante nevoi ale adultilor si care, nesatisfacute, produc un mare dezechilibru sunt: nevoia de siguranta, nevoia de a iubi si de a fi iubit, nevoia de stima de sine, nevoia de a se simti util si nevoia de afirmare.
Nevoia de siguranta reprezinta totalitatea factorilor de care avem nevoie pentru a ne simti protejati impotriva adversitatii sau a amenintarilor prezente si viitoare.
De ce ai nevoie pentru a te simti in siguranta? De realizarea mai buna a fiecarei etape prezente pentru a crea un viitor sigur: sa-ti cunosti nevoile, sa iei decizii, sa actionezi la timp, sa-ti creezi puncte de reper, sa te formezi, sa-ti alegi o profesie, sa-ti gasesti coerenta in viata, sa creezi o relatie puternica fara a depinde de ea, sa-ti creezi un mediu inconjurator structurat si suficient de stabil si sa ai o viata sociala si profesionala stabile.
Asta nu ne conduce la evitarea imprevizibilului, deoarece, evitand mereu imprevizibilul, risti sa-ti ratezi viata. Ne gasim niste puncte stabile, dar asta nu ne face rigizi. Putem cauta in continuare, descoperi si dezvolta ceea ce avem.
Nevoia de a iubi si de a fi iubit. Este poate cea mai naturala nevoie a omului. Cu totii avem nevoie de dragoste, si sa o primim, si sa o daruim. Ne da o anume satisfactie, ne linisteste.
Dragostea de sine este primul pas spre a primi dragostea celuilalt. Pentru a fi iubit trebuie sa ajungi neaparat la o anumita stima fata de tine insuti, sa te iubesti, sa te apreciezi, sa te simti puternic, autonom si totodata sociabil, capabil de a fi in frunte si de a reusi in ceea ce-ti propui.
Iubirea trece prin anumite faze: cautarea, fuziunea si autonomia. In faza de cautare te afli inca din perioada pubertatii cand incepe sa apara interesul fata de sexul opus. Fuziunea se refera la atingerea unui anumit nivel de intimitate in cadrul cuplului iar autonomia, la modalitatea proprie de a-ti pastra independenta in cadrul unei relatii, de a nu deveni dependent de celalalt in viata ta.
Dificultatile sexuale sunt cele care ne fac sa scada confortul si sa creasca nevoia de dragoste. Nevoia de iubire nu este niciodata completa fara o viata sexuala satisfacatoare. Cercetati-va nevoile si dorintele sexuale, aveti curajul sa discutati despre ele si aveti forta de a cere ceea ce credeti ca vi se cuvine. Dragostea nu este doar spirituala. Sexul este partea ei palpabila, fizica, este ceea ce se vede. Nu-l neglijati!
Gelozia, inchisoarea dragostei, ne pune piedici in satisfacerea acestei nevoi. Linistea este asigurata atunci cand poti sa-ti satisfaci aspiratiile si este in pericol daca trebuie sa te bazezi pe altcineva. Cei mai multi gelosi se bazeaza pe partener pentru a le rezolva aceasta problema, care vine din interior, din ei insisi. Nu partenerul este salvarea noastra de la gelozie. Noi suntem cei care, prin multa inceredere in propria persoana, in propriile calitati, aptitudini, reusim sa ne investim cu valoare pentru a nu mai intra in concurenta cu potentiali rivali.
Fidelitatea intalneste trei nivele: fidelitatea clasica, fidel celuilalt cu adevarat si fidel mie insumi.
Fidelitatea clasica se bazeaza pe privarea de libertate, fapt pe care il inteleg majoritatea oamenilor prin fidelitate. A fi fidel partenerului nu inseamna doar a nu intretine relatii cu alti parteneri, ci fidelitatea se face la un nivel mult mai profund.
Fidel celuilalt cu adevarat esti atunci cand creezi impreuna cu acesta un climat de incredere. Sunt fericit si liber intr-o relatie atunci cand sunt liber sa spun tot ceea ce traiesc, fiind ascultat si acceptat, si cand, in acelasi timp, nu ma simt obligat sa spun nimic. Este necesar sa te faci vazut si sa vezi. Sa vezi care ii sunt si nevoile celuilalt si sa ti cont de ele in maniera in care nu incalca limita ta de confort. Ii esti fidel celuilalt neprivandu-l de ceea ce i se cuvine, de tot ce inseamna o relatie. Un cuplu in care unuia i se ofera putere asupra vietii celuilalt este nesanatos. A fi fidel celuilalt are doua calitati importante: sa fii transparent, vizibil pentru celalalt in sentimentele tale si sa fii lucid sau clarvazator, deschis si fara masuri de aparare.
Fidel mie insumi este cel mai inalt nivel al fidelitatii. Fidelitatea fata de ceilalti merge pana la granita cu principiile, dorintele, gandurile si sentimentele tale. Invata sa te asculti, sa te observi fara critica si fara dependenta. Urmeaza-ti pas cu pas propriile dorinte, gandurile, sentimentele, nevoile. Imi ofer inceredere, imi caut fidelitatea fata de mine insumi si ma ascult ca atare. Nimeni nu va avea grija mai bine de tine decat tu insuti. Chiar daca te cunosti putin, nimeni nu te cunoaste mai bine. Cu cat esti mai satisfacut, cu atat esti mai disponibil pentru ceilalti. Invata sa te iubesti, sa te accepti si sa ai inceredere in tine si sa-ti placa compania ta atunci cand esti singur. Fidelitatea fata de propria persoana este secretul vitalitatii.
“Un amant este mai putin daunator unui cuplu decat gelozia, fie ea justificata sau nu.” Andre Moreau
Rezolvarea conflictelor in cuplu ajuta la implinirea nevoii de iubire. Cand apar conflicte, cei doi sunt de regula de acord asupra unui singur punct: celalalt este cel care greseste. Fiecare ramane pe pozitia sa si vrea sa-l faca pe celalalt sa inteleaga ceea ce pentru acesta este invizibil. In cuplu poti utiliza diverse strategii: vorbiti fiecare pe rand timp de 15-30 minute, rezuma ceea ce vrea sa-ti spuna celalalt pentru a fi sigur ca ai inteles corect, fara interpretari subiective, stati un pic in liniste, fiecare in coltisorul lui, daca tensiunea este pre mare, imbratisati-va timp de 10 minute si apoi veti vedea lucrurile altfel, extinde-ti problema asupra relatiei pentru a-i vedea gradul importantei. In rezolvarea conflictelor in cuplu, un rol important il joaca solutionarea urmatoarelor chestiuni: cum creez eu conflictul, cum il creeaza celalalt, cum raspund si amplific eu conflictul creat de celalalt, cum diminuez eu conflictul si mediez ceea ce ar fi putut deveni un razboi.
“Dragostea este cea mai mare sursa de suferinta si de placere pentru majoritatea oamenilor.” Andre Moreau
Nevoia de stima de sine si de libertate. Cine vrea sa devina liber trebuie sa evolueze si sa evite anarhia si revolta. Ce inseamna sa fii liber? Sa fii lipsit de constrangeri si de prejudecati, sa te conduci dupa propriile tale legi, asta fara a ataca integritatea celorlalti si cu conditia de a pastra o conduita morala si etica pentru societate. Pentru a fi fericit este necesar sa ai un contact satisfacator cu persoanele apropiate. Libertatea noastra nu trebuie sa se transforme in rebeliune. Intr-o relatie exista ceea ce vreau eu si ceea ce vrea celalalt.
Protectiile necesare in cadrul libertatii sunt respectul fata de celalalt si protectia proprie. Libertatea ta se opreste acolo unde incepe libertatea celuilalt.
Rezultatele unei libertati sanatoase sunt maturizarea si implinirea, revolutia posibila, democratia, casatoria deschisa.
Efectele negative ale unei libertati duse la extrema sunt: anarhia, singuratatea, divortul, marginalizarea, limitarea in ascensiunea sociala.
Imi spun parerea, acesta este primul pas al libertati. Esti liber sa te exprimi.
Nevoia de a te simti util si nevoia de afirmare.
Nevoia de a te simti util, cel mai frecvent, este descrisa ca a fi nesatisfacuta de catre cei care au trait mai mult pentru roluri decat pentru propria persoana. A te simti util presupune o destul de buna intelegere a realitatii si responsabilitate. Evita sa ii acuzi pe ceilalti. Accepta lumea asa cum este fara a incerca sa o schimbi prea mult, si gaseste un raspuns adecvat propriilor nevoi in lumea reala. Asuma-ti responsabilitatea faptelor in loc sa astepti de la ceilalti ceva ce ei nu ar vrea sau nu ar putea sa-ti ofere. Pentru a evolua creeaza legaturi puternice, deschise cu cei apropiati. Atata vreme cat vei fugi de ceilalti vei continua sa suferi si nevoia de a te simti util nu-ti va fi satisfacuta. Cauta, mai ales, sa vezi cum, ce sau ce-i de facut.
Nevoia de afirmare cuprinde indeplinirea si realizarea posibilitatilor personale pe intreg parcursul vietii in profesie, placere, viata privata, viata publica, sa-ti dezvolti inteligenta, talentele, sa cresti, sa-ti dezvolti autonomia in relatie cu ceilalti. Ar trebui sa ne comportam cu cei din jurul nostru astfel incat ei sa raspunda nevoilor noastre. Pentru a obtine ceea ce ai nevoie, trebuie sa iti afirmi puterea. Pentru a te afirma trebuie sa-ti gasesti propriul drum.
“Fericit este cel care reuseste sa se afirme fara sa domine sau sa se revolte.” Andre Moreau
Pentru a ne manifesta pe deplin fortele, trebuie sa atingem un echilibru intre autonomie, nevoia de contact si integrare. Autonomia presupune o interdependenta armonioasa.
Afirmarea si autonomia se manifesta prin cunoasterea propriilor limite si prin cunoastere de sine profunda. Dezvoltarea noastra ca si persoane autonome se face printr-o dezvoltare personala continua si prin munca cu propriul eu. Ne afirmam prin puterea si forta pe care le detinem si prin munca continua a dezvoltarii si evolutiei lor.
Cum raspunzi nevoilor tale?
Simti
Constientizezi
Traduci in actiune
Esti in relatie, comunici
A simti este cel mai adesea prima etapa a procesului de satisfacere a nevoilor. Nevoile se recunosc cel mai adesea prin intermediul senzatiilor, mijlocul cel mai simplu de a avea acces la propriile sentimente. Odata cu ele devii constient si de nevoile tale. Pe parcurs poti afla de unde provine aceasta lipsa, aceasta suferinta. Plecand de aici, iti utilizezi energia pentru a-ti imagina, vizualiza sau pregati strategii de actiune susceptibile a raspunde nevoilor tale. Intri astfel in contact cu tine insuti si cu ceilalti intr-o relatie satisfacatoare si adevarata.
Parcurgerea acestor etape ne ajuta la satisfacerea nevoilor. Trebuie sa fim constienti de faptul ca, avem cu totii aceste nevoi si satisfacerea lor ne ajuta la pastrarea echilibrului propriu.
Articol scris de Andreea Velescu - sursa Casa Sufletului.ro
Sursa imagini Adrian Barbu Photography
Intelept.