In afara cutiei – eliberarea de conditionare

Un indemn din partea lui Osho:

“Toate felurile de conditionare sunt otravitoare. Sa te consideri hindus inseamna sa te opui umanitatii. Sa te consideri neamt, sau chinez inseamna sa te opui umanitatii, inseamna sa gandesti in termenii dusmaniei, nu ai prieteniei.

Gandeste-te la tine doar ca la o fiinta umana. Daca ai cat de cat inteligenta, considera-te doar o simpla fiinta umana.Iar cand inteligenta ta va mai creste putin, vei renunta si la adjectivul “uman”, te vei considera doar o fiinta. Iar fiinta include totul- copacii si muntii si raurile si stelele si pasarile si animalele.

Fii mai mare, fii urias. De ce traiesti in tunele? De ce te furisezi in gauri negre, mici? Insa tu crezi ca traiesti in mari sisteme ideologice. Nu traiesti in mari sisteme ideologice, pentru ca nu exista mari sisteme ideologice. Nicio idee nu e destul de mare pentru a contine o fiinta umana; fiinta nu poate fi continuta de niciun concept. Toate conceptele schilodesc si paralizeaza.

Nu fi catolic si nu fi comunist, fii doar o fiinta umana. Toate celelalte sunt otravuri, toate celelalte sunt prejudecati. De-a lungul secolelor, omul a fost hipnotizat sa creada in aceste prejudecati. Ele i-au intrat in sange, in oase, in maduva. Ca sa scape de aceasta otrava, trebui sa fie foarte vigilent.

Corpul tau nu e atat de otravit cum e mintea. Corpul e un fenomen simplu, el poate fi usor curatat. Daca devii vegetarian, daca nu mai mananci carne, in trei saptamani corpul tau va fi complet liber de toate otravurile care s-au acumulat prin hrana nevegetariana. E simplu. Fiziologia nu e foarte complicata.

Dar problema apare la psihologie. Un calugar jainist nu mananca hrana otravita, nu mananca nciodata ceva care nu e vegetarian. Insa mintea lui e poluata si otravita de jainism ca a nimanui alta.

Adevarata eliberare este eliberarea de orice ideologie… Nu poti trai fara nicio ideologie? E nevoie de o ideologie? De ce atata nevoie de o ideologie? Este nevoie pentru ca ideologia te ajuta sa ramai prost, e nevoie pentru ca ideologia te ajuta sa ramai lipsit de inteligenta. Este nevoie pentru ca ideologia iti furnizeaza raspunsuri de-a gata si nu mai trebuie sa le gasesti singur.

Omul cu adevarat inteligent nu se agata de nicio ideologie-la ce-i trebuie? El nu vrea sa se incarce cu raspunsuri de-a gata.El stie ca e destul de inteligent ca sa poata sa raspunda la orice situatie ar aparea. De ce sa care o povara inutila din trecut? Ce rost are sa o care?

De fapt, cu cat cari mai multe din trecut, cu atat mai putin vei fi in stare sa raspunzi prezentului, pentru ca prezentul nu e o repetare a trecutului, el e intotdeauna nou, vesnic nou. Nu e niciodata vechi; s-ar putea ca uneori sa para vechi, dar nu este vechi, exista diferente fundamentale.

Viata nu se repeta niciodata. Ea e intotdeauna proaspata, totdeauna noua, mereu in crestere, mereu angrenata in explorare, mereu angrenata in explorare, mereu angrenata in aventuri noi. De fapt, ele te vor impiedica. Nu te vor lasa sa vezi situatia noua. Situatia va fi noua, dar raspunsul va fi vechi.

OSHO, “Inteligenta. Reactioneaza creativ la prezent”, Pro Editura si Tipografie

Sursa articol AICI

Sursa foto AICI

 

 

Un comentariu pentru “In afara cutiei – eliberarea de conditionare

  1. Ar fii prea plictisitor ca la orice situatie noua sa se aplice tot timpul teoriile vechi ale unor ideologii. Cand viata ne pune in fata cu situatii noi si ,tu, persoana cu mintea deschisa gasesti solutii, de asemenea,noi si cateodata fara ca acestea sa fii fost aplicate vre-o data in viata ta, te simti revigorat, nou si fara pic de plictiseala in viata ta. Pt ca la urma urmei asta este frumos la viata, ca intodeauna apare ceva nou, proaspat si frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *