Fara Vina totul devine mai Usor

Exista un cuvant care are o influenta uriasa asupra magnetului vostru interior: Vina! Cand va simtiti “vinovat(a)”, indiferent daca fata de propria persoana sau fata de altii, va transformati intr-o victima. Deveniti dependenti de iertare, de indreptare morala, de parerea altor oameni.

Acest sentiment radiaza spre exterior din magnetul dumneavoastra interior si ii atrage pe acei oameni care vor sa se joace cu dumneavoastra jocul de-a “vina si victima.”

In Univers nu exista vina. Exista numai cauza si efect. Se intampla ceva si are ca efect sa se intample altceva. Cineva face ceva, rezulta un efect si altcineva reactioneaza. Vina este un sentiment, si nu o realitate.

Este o nascocire a oamenilor pentru a putea evalua sau condamna mai repede, pentru a stabili reguli de convietuire si, mai important, pentru a dobandi putere asupra altora.

Asemeni multor altor idei, ideea de nevinovatie poate fi inteleasa gresit cu usurinta. Desigur, oamenii fac lucruri care au un efect neplacut asupra altora. Nu este vorba de infrumusetarea acestora sau de a inventa o justificare pentru un comportament inestetic sau brutal. Este vorba numai sa indepartati din minte un cuvant, care timp de secole a constituit un balast, si care are o influenta negativa asupra magnetului dumneavoastra interior.

Cel mai usor si mai eficient se realizeaza aceasta daca procedati precum copiii in jocul lor. Faceti asa de parca cuvantul vina nu ar exista. Inlocuiti acest cuvant cu cuvantul “cauza.” Nu trebuie sa mai modificati nimic altceva. Este numai un pas minuscul in gandirea dumneavoastra, dar are un efect puternic asupra vietii dumneavoastra. Incercati sa va analizati interiorul, spre a vedea ce vi se pare a fi mai liber si mai usor:

“Tatal meu este de vina, pentru ca mereu facea…” sau : ”Tatal meu facea adesea asta si uneori facea aia. L-am observat si mi-am format convingerea ca nu este bine. Aceasta convingere a “aterizat” acum in magnetul meu interior si atrage in viata mea urmatoarele tipuri de oameni…

O noua povestire, referitoare la un eveniment in cursul caruia ati declansat ceva, privita intr-un fel nou, in acest sens, ar putea suna, de exemplu, asa:

“Am facut sau am spus ceva, ce ar avea asupra altui om un efect care nu i-a facut bine. Nu a avut aceasta intentie. Ii comunic acest fapt persoanei si, eventual, as face ceva sa-l compensez.” Daca aceasta persoana accepta sau nu si ce face ea cu oferta voastra, nu mai tine de voi.

Da, va poate parea rau. Da, aveti de invatat din asta. Puteti repara ceva, daca vi se pare corect. Da, puteti sa-i spuneti celuilalt ca va pare rau de ce ati spus sau ati facut. Dar cu asta, se termina partea dumneavoastra. Sunteti liberi. Daca celalalt va vrea sa continue sa-si pricinuiasca durere condamnandu-va in continuare, e decizia lui, nu a voastra. Nu este treaba voastra sa-l indemnati pe celalalt spre iertare. Iertarea este o decizie complet libera si absolut personala a fiecarui om in parte.

Vina este un sentiment, si nu o realitate.
O victima se gandeste la vina si simte
o povara. Un creator crede in cauza
si efect si isi vede de drum.

Gandurile legate de vina va sleiesc de puteri, creeaza un sentiment de dependenta si actioneaza in sensul oprimarii propriei dispozitii.

Gandurile legate de cauza induc forta de a schimba ceva, aduc cunoastere si crestere si creeaza o atitudine pozitiva fata de sine.

extras din “Secretul Magnetului Inimii”, Ruediger Schache, editura Adevar Divin

Sursa www.damaideparte.ro

 

2 comentarii pentru “Fara Vina totul devine mai Usor

  1. da cred ca am simtit asta ,realizez ca fara sa aprofundez prea mult sentimentul de vina am ajuns exact la aceeasi concluzie….atunci cind ai un sentiment de vina esti mai slab si altii profita de slabiciunea ta….

  2. „Spiritul liber iubeşte lucrul bine făcut, dar ştie că nu e bine făcut decât un lucru care a fost mai întâi greşit. De aceea îndrăgeşte greşeala şi pe cel ce greşeşte, căci acesta, prin libertatea lui, scurtează altora calea suferinţei spre fericirea lor.”
    Spiritul Liber AZIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *