Cum se formează Dorinţa de a Avea un Copil?

In epoca agitata pe care o traversam, “dorinta de a avea copii” trece printr-o perioada de “inflatie”, multe femei parand ferm convinse  ca, in conditiile existentei atator metode contraceptive, isi pot controla fertilitatea si ca dorinta de a avea un copil poate/trebuie amanata, implinindu-se doar atunci cand vor hotari singure acest lucru.

Semnificatia si variantele “dorintei de  a avea copii” desi par simple si usor de inteles, ascund totusi  sensuri diferite, care pot fi confundate intre ele, astfel:

Dorinta nu este acelasi lucru cu proiectul, care este o intentie programata,  constienta si care deseori este planificat datorita existentei mijloacelor contraceptive.

Proiectul corespunde si se construieste avand ca fundament  valorile si idealurile familiei.

Dorinta de copil este cu totul diferita si decat dorinta de sarcina,  multe sarcini neavand alta finalitate decat sarcina propriu-zisa.

Dorinta de sarcina poate fi motivata ca o verificare a bunei functionari puse in discutie de eficacitatea contraceptiei sau ca un sentiment de plenitudine, de completitudine. Acest gen de dorinta poate conduce la alegerea unei contraceptii prin avorturi repetate.

Dorinta este, de asemenea, confundata frecvent cu nevoia de copil, prezentata – in mod repetat  si cu insistenta -  specialistilor care se ocupa de infertilitate.

Nevoia de a avea un copil apare, de obicei,  la femei, dupa un avort, dupa o sarcina extrauterina, dupa dolii sau dupa o afectare a capacitatii de reproducere spontana.

Pentru majoritatea femeilor, dorinta de a avea copii se inscrie intr-un plan de viata mai amplu, conform cu idealurile familiei de origine, fiind, in subtil, o dorinta constienta de nemurire si de identificare cu parintii.

Dorinta de copil presupune foarte multe aspecte constiente si inconstiente, a caror ambivalenta semnifica faptul ca la dorinta ca nou-nascutul sa traiasca se poate asocia dorinta contradictorie ca acesta sa nu traiasca.

Conform experientei clinice a psihanalistilor, aceasta dorinta de moarte trimite la reprezentarile inconstiente pe care copilul le incarneaza. In mod obisnuit, dorintele de moarte fata de cei dragi fac parte din viata cotidiana, dar ele tind sa fie refulate.

Aceasta ambivalenta fata de copil corespunde conflictului intre dorinta de a avea un copil sanatos si dorinta absurda de a-l face sa dispara din cauza fortei reprezentarilor al caror purtator este si pe care le trezeste in mama.

Sterilitatea ca simptom poate da cont de un compromis psihic intre dorinta constienta de copil si dorintele inconstiente contradictorii.

D. W. Winnicott, renumit pediatru si psihanalist de copii,  enumera cateva din motivele pantru care o mama isi poate ura copilul:

- nu este cel din jocurile copilariei, copilul tatalui, al fratelui etc

- nu este produs prin magie

- reprezinta o interferenta in viata privata a mamei, o sfidare fata de ocupatiile  sale anterioare

- intr-o anumita masura, mama are sentimentul ca propria sa mama ii cere un copil, in sensul ca acest copil este produs pentru a se impaca cu mama ei

Dorinta de copil are o lunga istorie, sprijinindu-se pe relatiile, reale sau fantasmatice, pe care fata le-a avut cu parintii sai. Dorinta de copil poate sa contina si dorinta de a fi mama, de a deveni deci ca propria mama, cu toate conflictele ce au animat aceasta relatie. Fantasma de a deveni mama este foarte investita, dar poate contine, in acelasi timp, si angoasa de a fi ca mama.

Dorinta de copil poate avea legatura si cu moartea cuiva drag, decesul unei persoane apropiate.

O alta varianta a dorintei de copil poate fi explicata prin reprezentarea inconstienta a reintalnirii cu o situatie din copilaria pierduta – in acest caz, dorinta femeii fiind de a face sa renasca prin intermediul nou-nascutului, copilul care a fost ea candva.

Cand nu este niciodata satisfacuta, dorinta materna semnifica faptul ca dorinta inconstienta a mamei nu este indeplinita de nici unul dintre copiii existenti, existand mereu un “loc vacant”, care  poate fi cel al unui copil de sex opus.

Cu toate ca finalul sarcinii – cu momentul iminentei pierderi a unei parti din interior – poate fi trait ca o angoasa, a avea un copil reprezinta pentru femeie cateva aspecte foarte importante, partial constientizate,  partial neconstientizate:

-          realizarea sa ca mama

-          inscrierea in generatie si filiatie feminina

-          celebrarea cuplului si a intalnirii amoroase

-          celebrarea relatiei cu propria sa mama

-          negarea mortii

-          negarea separarii

-          negarea singuratatii

-          transmiterea valorilor familiei

Cand dorinta de a avea un copil este constienta, o serie de motive in­cons­tiente se opun acestei dorinte de a ramane sau de a fi insarcinata si tin de:

-          sentimentele de vina pe care le experimenteaza femeia

-          angoasa femeii

-          ambivalenta pe care o traieste ca partenera in relatia  sa de cuplu

-          opozitia dintre libertate si asumarea rolurilor generate de relatia de cuplu

-          responsabilitatea pe care o presupune copilul

Dorinta de a avea un copil nu este, deci, mereu, ceva rational. Este o dorinta mult mai puternica, o dorinta a inconstientului. De aceea se intampla ca un cuplu sa nu poata avea copii, desi partenerii au atins un nivel potrivit al sigurantei emotionale sau ca o sarcina sa apara, in ciuda folosirii mijloacelor contraceptive.

Exista foarte multe femei care afirma, foarte sigure de ele, ca sarcina lor este/a fost o  “eroare”,  un “accident” care nu trebuia sa se intample.

Sar­ci­na intamplatoare este intodeauna… dorita, cu anumite exceptii, dintre care:

-          cazurile de natura somatica sau fiziologica

-          consecintele datorate unei educatii sexuale precare

-          neutilizarea mijloacelor contraceptive

-          situatii de viol si de abuz sexual

-          dereglari hormonale

Dupa cum in aceasta viata nimic nu este intamplator, nici substraturile aparitiei unei sarcini nu sunt  deloc intamplatoare, chiar in conditiile in care contraceptia moderna a creat iluzia controlului asupra dorintei de a avea copii, aceasta ramane  strans legata de viata intrapsihica si de trecutul parintilor.

Dorinta de a fi insarcinata poate fi constienta si inconstienta,  iar in cazul sarcinilor neprogramate, dorinta de a avea copil este in­constienta:

-          femeia nu isi permite aceasta dorinta din diferite motive care tin de sfera rationala sau ideologica

-          dorintele cele mai “irationale” nu dispar insa, ele raman doar ascunse si adesea se implinesc

Dincolo de lectiile de viata date din Inalturi si pe care fiecare femeie le are de parcurs prin prisma “meseriei” de mama, realitatea pare a fi un caleidoscop, iar psihanaliza ne arata ca dorinta de a fi insarcinata nu corespunde intotdeauna dorintei de a avea copii.


Un articol de Mona Georgescu, psiholog

Sursa Minune Mica

 

11 comentarii pentru “Cum se formează Dorinţa de a Avea un Copil?

  1. Ca sa ramai insarcinata trebuie sa faci sex (nu vorbim de inseminare). Practicarea sexului, indiferent ca te protejezi sau nu, implica un risc de a ramane insarcinata. Un risc mic daca te protejezi si mare daca nu te protejezi. Mi se pare absurd sa zici ca ai ramas insarcinata din cauza inconstientului, cand tu faci sex constant. Poti sa iti doresti tu copii si la nivel constient si la nivel inconstient, ca daca nu faci actiunea aia numita sex, poti toata viata ta sa nu ramai insarcinata.
    Vreau si eu sa stiu de ce ai scris un articol despre copii in care nu se specifica nimic despre sex? Orice altceva genereaza copii pentru tine, mai putin sexul.
    Copiii exista pe Pamant din cauza sexului pe care lumea il practica la greu. Pentru ca Dumnezeu a fost un geniu cand a legat o placere asa mare cum este „sexul” cu conceptia de „copii”.
    Cand te protejezi sa nu ramai insarcinata cu partenerul tau inseamna ca iar apare in creierul tau imaginea unui copil. De fiecare data cand faci sex trebuie sa te gandesti si la existenta copiilor in lume. Te gandesti azi la copii, cand faci sex, te gandesti maine si tot asa pana intr-o zi cand ramai insarcinata.
    Simplu, daca esti azi virgina si fara copii si te duci la psiholog sa intrebi de ce nu ai copii trebuie sa ti se raspunda: fa sex.
    De ce facem sex fara sa facem si copii? iarasi simplu: pentru ca ne place sexul.

    1. Buna Elena,

      iti multumesc pentru comentariu si cu siguranta iti dau dreptate: pentru ca o femeie sa ramana insarcinata, este necesar sa faca sex.
      Insa ce parere ai despre femeile care isi doresc copii, chiar daca nu pot sa ramana insarcinate pe cale naturala, sau nu fac parte dintr-un cuplu, sau mai au inca 3 copii insa nu din sexul pe care si-l doresc, ori viata lor nu este foarte fericita in acel moment, etc.? Ai intalnit astfel de persoane?

      Iar in ceea ce priveste partea din comentariul tau care afirma „Simplu, daca esti azi virgina si fara copii si te duci la psiholog sa intrebi de ce nu ai copii trebuie sa ti se raspunda: fa sex” , eu consider ca ar fi destul de trist daca la asta s-ar reduce rolul unui psiholog… Indemnul ca „trebuie” sa faci un anumit lucru, cu siguranta ca nu este o metoda uzitata de un psihoterapeut care are in spate o pregatire si experienta profesionala adecvata!

      Oricum, ideea acestui articol nu era sa dezbatem metodele prin care se produce fecundarea unui ovul de catre un spermatozoid, ci vorbeam despre componenta psihica, constienta si inconstienta, care contribuie la formarea dorintei de a avea un copil, iar abordarea care a fost in prim plan a fost cea a marilor psihanalisti: Freud, Winnicott, Klein, etc.

      O zi minunata iti doresc,
      Ursula

  2. Buna Ursula,

    Eu urmaresc site-ul tau si pana acum am apreciat foarte mult articolele tale. Dar cu acest articol chiar nu pot fi de acord. cu toate ca o sa imi placa probabil urmatoarele tale articole.

    Dorinta de a avea copii, dupa parerea mea este strans legata de sex. Modul cum il faci. Pentru ca nu degeaba a legat universul in realitate conceperea unui copil de actiunea sex. Consider ca orice judecata care nu ia in serios aceasta realitate, nu poate fi corecta. Nu are cum. De ce nu este legata conceperea unui copil de impreunarea auzurilor, impreunarea vocilor, impreunarea degetelor.

    Nu degeaba cei din India sunt asa de numerosi. Ei au fost cei care au practicat si scris Kama Sutra. Oamenii de acolo si-o trag fara numar, fara protectie, printre panze, nu ca la noi cu usa inchisa. Ei nu prea au usi in India. Logic ca si corpul unei femei functioneaza diferit cand nu are nici un fel de probleme de a face sex cu o panza in loc de usa, fata de o femeie care face sex mereu cu usa inchisa (de la casa si de multe ori de la camera inchisa). Se creaza un alt fel de metabolism, mai putin fertil (in viata ta, dar si de-a lungul generatiilor).

    Daca vrei sa intelegi dorinta de a face copii, trebuie sa intelegi dorinta de sex, de impreunare a oamenilor.

  3. Ca fapt divers, consider ca Freud si-a denumit gresit descoperirea sa prin „inconstient” si a dezorientat foarte multi oameni din generatiile care au venit dupa el. Eu nu acord mare importanta „inconstientului”. Consider ca fiintele umane in esenta lor trebuie sa se concentreze foarte mult pe constient. Un copac se focalizeaza pe inconstient, ca sa zic asa, pentru ca nu are constiinta. Insa o fiinta umana nu trebuie sa isi bata prea mult capul cu „inconstientul” atunci cand este in stare de constienta. Mi se pare si absurd sa incerc sa „sap” cu propriul meu constient in inconstient. Ca fiinta umana e mai bine sa nu te apuci de astfel de sporturi (parerea mea). Nu e responsabilitatea noastra sa „aducem in constiinta UMANA inconstientul”. Poate in alte constiinte o sa aducem inconstientul, insa nu in constiinta fiintei umane.

  4. As vrea sa completez cu: eu cand zic sex nu ma refer la fecundarea ovulului de spermatozoid, ma refer la placerea de a face sex, atractia sexuala, satisfactia sexuala, orgasm, fanteziile sexuale, milioanele de conexiuni din creier care au legatura cu sexul si care au legatura foarte stransa si cu conceperea unui copil.
    Ca daca impreunarea dintre femeie si barbat (sex) este foarte strans legata de conceperea unui copil, in plan fizic (realist), atunci si la nivel mental (in creier) exista o corelatie la fel de stransa. Deci e bine sa te gandesti, daca e o corelatie negativa sau pozitiva pentru corpul respectiv.

    Dau un exemplu, nu stiu cat este de relevant si pentru om: femela caine (asa imi amintesc animalul, am vazut un documentar pe national geografic) poate sa reabsoarba ovulul fecundat daca nu i-a fost pe plac actul sexual. Adica animalul poate sa „comande” peretelul vaginal ca nu vrea acest copil si tesutul reabsoarbe ovulul, nu il lasa sa se dezvolte. Mai sunt si utere care genereaza aciditate, un mediu care nu favorizeaza fecundarea, tot din cauza actelor sexuale neplacute.

    Cat despre baiat si fata, daca ai bani, ca vedetele poti sa comanzi ce vrei sa ai: fata, baiat, gemeni. Spermatozoidul fetelor este mai greu pentru ca, contine mai mult material genetic ca un spermatozoid de baiat. De aceea spermatozoizii pot fi identificati si selectati genetic. Spermatozoizii de baiat sunt mai rapizi (pentru ca sunt mai usori si se deplaseaza mai repede), pe cand cei de fete sunt mai grei si se deplaseaza mai incet. Din cauza ca sunt usori si merg repede (prin vagin) spermatozoizilor de baiat li se consuma energia mai repede, si mor mai repede decat cei de fata.

    Pe scurt, ca sa iti cresti sansele sa ai baiat trebuie sa faci sex in perioada de ovulatie. Pentru ca spermatozoizii de baiat ajung primii la ovul. Daca avulul nu este in femeie cand sunt spermatozoizii in ea si femeia ii produce dupa cateva zile este pozibil sa fie fecundata cu o fata (de spermatozoizii fata care au supravietuit, ca cei de baiat au murit deja).

    Ca sa mergi la fix, trebuie mers pe inseminare.

    PS: „Trebuie” este dezadaptativ doar cand este absolutist. Nu stiu exact cum l-am folosit eu, de obicei este soft, insa iti dau dreptate, trebuie absolutist nu este ok.

  5. Dragă Ursula,
    abia acum am înţeles cu adevărat articolul preluat de tine şi problematica legată de dorinţa de a avea copii. Am avut această revelaţie atât de târziu pentru că timp de câteva ore am fost foarte ocupat cu documentarea despre acest subiect.
    Am urmărit cu sufletul la gură (şi nu numai) un interesant documentar despre copii, mai precis despre procesul tehnologic, numit uneori sex, prin care dorinţa devine copil. Sau, cel puţin conform celor spuse de profesionişti, ar trebui să devină. Şi folosesc apelativul „profesionişti” pentru că nu ştiu cum altfel aş putea numi pe cineva care în 14 propoziţii foloseşte de 12x cuvântul sex.
    Am urmărit întregul material, entuziasmat de câtă dorinţă de copii am văzut, dar am rămas destul de dezamăgit pentru că la final… surpriză! Nici un copil! Multe doamne şi domni doritori, transpiraţi şi obosiţi, dar nici un copil. Cred că nu şi-au formulat foarte bine dorinţele, mai ales că am aflat că există şi un episod 2 care rulează mâine. O să-l urmăresc şi pe acela şi o să te ţin la curent cu felul în care doamnele şi domnii au să-şi ajusteze şi armonizeze dorinţele şi cu rezultatul eforturilor lor conjugate.
    Undeva, în profunzimile conştientului meu, cred că munca în zadar li se trage de la faptul că în loc să facă sex conştienţi, îl făceau cam inconştienţi, mai ales doamnele, care închideau mereu ochii şi gemeau ca şi cum ar fi avut nişte coşmaruri.
    Le-am trimis un mail şi le-am spus tot ce făceau greşit (după părerea mea) şi sper din suflet ca mâine să-şi revină din inconştienţa lor şi, devenind conştienţi, să facă şi ceva copii.
    Îţi doresc toate cele bune şi conştiente!

  6. Am citit articoulul si am cititt cu interes si comentariile la aceast articol. Foarte interesant. Sunt de acord cu faptul ca dorinta de a vea copii la nivel inconstient se poate traduce invariabil in realitate. Cu cat e emanata mai multa caldura , mai multa iubire, mai multa nevoie de fuziune cu un suflet pur, cu atat copilul, spiritul unui copil, va vrea sa-si faca loc in viata noastra. Si isi va gasi locul, momentul si spatiul in care sa se intrupeze. Indiferent cate metode de contraceptie ve-ti folosi miracolul se va produce. Vorbesc din experienta personala: am doi copii de 9, respeciv 4 ani si in ultimele luni am inceput sa ma uit dupa bebelusi pe strada, in carucioare,priveam hainute prin magazine, ma atragea tot ce tinea de bebelusi. Concluzia e ca am ramas insarcinata intr-un moment cand teoretic nu se putea, in prima zi dupa menstruatie. Bineninteles consider ca am fericirea si datoria sa cresc iubirea pe care mi-a trimis-o Dumnezeu.
    La fel cred ca atunci cand copii intarzie sa apara, e din cauza anumitor blocaje la nivel inconstient si nu e neaparat din cauZA ovulatiei, orgasmului, sterilitatii sau alte cauze. se produc. Nu sunt psiholog si nustiu sa explic in termeni specifici, ceea ce am invatta din propriile experiente e ca mentalul nostru e cauza tutoror lucrurilor, trairilor bune si rele.

  7. Draga Laura,

    iti multumesc pentru comentariul tau plin de iubire si iti doresc sa ai parte de copii minunati care sa-ti bucure sufletul… pot sa simt fericirea si implinirea ta ca si mama si sunt incantata de felul in care privesti tu nasterea unui copil: miracolul intruparii unui suflet pur, care vine ca si urmare fireasca a iubirii, caldurii si dorintei de fuziune cu partenerul tau.

    Te imbratisez cu drag,
    Ursula

  8. Buna Laura,

    Mi-a placut comentariul tau. Iti doresc multa fericire si sanatate tie si familiei tale. Esti o norocoasa.
    Vreau doar sa comentez putin pe tema „inconstientului” de care vorbesti tu.
    Tu ai facut sex in acea zi, in prima zi dupa menstruatie, sau cu o zi inainte. Ai facut sex neprotejat, deci ai acceptat la nivel constient dorinta de a avea copii (stiai dinainte ca se poate intampla asta, iti si doreai sa se intample asta).
    Pentru ca tu si sotul tau ati facut sex neprotejat ma gandesc ca voi doreati sa concepeti un copil. Deci ati vorbit despre asta, la nivel constient, in realitate.
    Ideea e, ca daca tu nu faceai sex (DELOC) te putei uita tu la carucioare de copii si la hainute cat vroiai, ca tot nu se producea miracolul. Indiferent de ce „ZACE” in inconstientul nostru daca nu FACEM anumite actiuni (cu ar fi sex in realitate) nu putem ramane insarcinate.
    Iar sexul este constient, este o actiune care se desfasoara in realitate.
    Ca daca am face sex in inconstient unde sexul se manifesta doar ca niste fantezii sexuale, in realitate nu am ramane insarcinate.
    In cel mai extrem caz, impulsul de a ramane insarcinata l-ai primit din inconstient. Realitatea este ca tu, la nivel constient (adica real, la nivelul realitatii) efectuai anumite actiuni (sex, discutii cu partenerul) care te puteau duce la acest deznodamant (conceperea unui copil).
    Deci, actiunile tale din acea perioada te-au dus la conceperea unui copil, nu inconstientul.

  9. Elena… ai stricat tot articolul…

    De la „Cum se formează Dorinţa de a Avea un Copil?” ai ajuns la „Iar sexul este constient, este o actiune care se desfasoara in realitate.”… din pacate „dorinta” este un proces psihic, iar actul sexual se rezuma la un simplu verb.
    Realitatea este rezultatul simbiozei dintre procesele constiente si inconstiente, nu exista „la nivelul realitatii”.

    Nu inteleg de unde atata sarcasm…

  10. nici eu nu sunt incantata de articol , imi pare rau , nu pot sa-l comentez ptr ca nu simt nevois, insa nu sunt de acord cu el .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *