Cele 4 atitudini sofrologice care-ți iluminează conștiința

Sofrologia este știința care se ocupă cu studiul conștiinței umane și se bazează  pe o serie de exerciții de relaxare dinamică punând accent pe percepția corporală, relația corp-spirit și influența acestora asupra noastră. Practicând sofrologia putem să ne dezvoltăm o conștiință senină și o stare de armonie interioară și bună dispoziție.

Profesorul Alfonso Caycedo, fondatorul sofrologiei, vorbea despre conștiința de sine ca fiind un set de realități intrapersonale și interpersonale și spune despre stările conștiinței că ”reprezintă modificările calitative dintre boală și sănătate absolută”; ele se diferențiază în felul următor:

 

- Starea patologică a conștiinței  unde conștiința este obscură și dezintegrată.Această stare alterată a psihicului este predominantă la oamenii care sunt atinși de boală sau de diverse afecțiuni zilnice (fizice sau psihice ex: dureri de spate, cap, indispoziții) și se extinde până la cei care suferă depresii grave, isterie, deterioare mentală ireversibilă.

- Starea comună a conștiinței  este, de asemenea obscură și dezintegrată însă într-o mai mică măsură și este caracteristică persoanelor care trăiesc în permanență după tipare cognitive prestabilite, complăcându-se în reprezentări mentale acceptate de către societate fără să-și pună întrebări și să privească lucrurile altfel.Caracteristic acestei stări de conștiință este faptul că oamenii consideră că propriile emoții sau trăiri negative sunt din vina altora și trăiesc într-o stare de ”inconștiență” fără să realizeze că ei pot să-și aleagă gândurile și emoțiile și că ei sunt esențialmente responsabili pentru viața pe care și-o creează.

- Starea sofronică a conștiinței.În această stare, conștiința este iluminată din interior și atrage după sine o integrare existențială pozitivă; aceasta înseamnă armonie corp-minte- spirit.Oamenii care trăiesc în acest mod, realizează  că sunt responsabili de propriile emoții, acțiuni, dispoziții afective și devin co-creatori ale propriilor vieți urmându-și existența cu demnitate, libertate și responsabilitate.Aceste persoane devin conștiente de propria conștiință; acest lucru nu înseamnă că li se întâmplă numai lucruri miraculoase sau fantastice.Starea sofronică a conștiinței nu exclude evenimente precum accidente, boală, dezastre însă o persoană care trăiește în acest fel va percepe aceste întâmplări într-un mod total diferit față de persoanele a căror minte este imobilizată în starea de conștiință patologică sau comună (obișnuită).

”Fără prejudecăți”, ”ca și cum ar fi pentru prima oară”,  ”cu surprindere și curiozitate”, sunt conceptele care ne ajută să rămânem în starea sofronică a conștiinței.

Cele 4 atitudini specifice sofrologiei pe care este bine să le integrăm în câmpul conștiinței noastre:

1.Renunțarea la prejudecăți - suspendăm judecata și ideile preconcepute, acceptăm ceea ce este, devenim conştienţi de gândurile noastre, notând că este doar opinia personală şi nu realitatea.

Prin judecată noi creăm propria versiune a realității, inventăm propria poveste despre realitate.

Lasând prejudecățile deoparte putem să fim liberi mental.Dacă acceptăm realitatea fără să ne simțim obligați să punem etichete, să contrazicem părerile și acțiunile celorlalți ne eliberăm pe noi înșine din propriile închisori ale minții noastre.Prejudecățile ne limitează, ne îngustează orizonturile deoarece creăm un anumit tip de conexiuni neuronale  care ne ține blocați; noi înșine creăm, noi ne limităm singuri punând ”filtre”raționamentelor.Acceptarea eliberează iar suspendarea prejudecăților ne ajută să vedem și să experimentăm realitatea așa cum este.

La fel putem proceda și cu oamenii: în loc să gândim în termeni de ”imi place - nu-mi place” de cutare, am putea să ne lăsăm mintea liberă pentru  a-i descoperi, ne concentrăm pe calități și nu pe defecte, pe ceea ce este frumos și bun într-o persoană.Sau poate spune cineva despre el însuși că e perfect? Nu știm cum ”arătăm” în ochii celorlalți; întrebând mai multe persoane diferite despre modul în care ne percep, vom vedea că răspunsurile pot varia, ba mai mult, putem fi surprinși de ceea vom auzi.Realitatea se bazează pe percepții.Noi de ce să proiectăm propriile percepții asupra celorlalți?

Ați încercat vreodată să vă observați gândurile? Să deveniți conștienți de ele ca și cum ar exista independent de voi? Entitățile create de mintea voastră, numite gânduri, vă pot afecta  pozitiv sau negativ starea de spirit, emoțiile și corpul fizic.De aceea este bine să deveniți conștienți și atenți la ceea ce mintea voastră concepe iar asta se poate face prin observare detașată.

Încercați și veți vedea ce se întâmplă!Observați modificările care se produc la nivel emoțional-afectiv și somatic.

2.Ca și cum ar fi pentru prima oară - privind lucrurile, situațiile, persoanele ca și cum ar fi pentru prima oară, ne deschide nouă oportunitățile de a vedea noi posibilități, de a vedea lumea și situațiile într-o nouă perspectivă.

Ca și cum ar fi pentru prima oară, cu surprindere și curiozitate!Ca și cum am desface un cadou frumos împachetat, pe care-l privim  cu zâmbetul pe buze, în care nu știm ce găsim dar știm că e frumos iar bucuria ne îndeamnă să-l descoperim  plini de curiozitate și emoție. Ce-ar fi  să privim ziua care urmează ca pe un cadou imaginar pe care îl primim zi de zi? Aceasta este atitudinea interioară care produce schimbarea, ne face să privim lucrurile diferit, cu deschidere, punând totul într-o nouă lumină sau culoare.

Puteți să priviți drumul înspre servici, pe care-l parcurgeți zilnic dar nu observați nimic din ceea ce se întâmplă în jurul vostru, ca și cum l-ați vedea pentru prima oară, așa cum faceți de câte ori  vizitați un loc nou.Observați ce se întâmplă în corpul vostru când faceți asta.Sau prietenii, membrii familiei, pe care îi cunoașteți de ani de zile și chiar credeți că-i cunoașteți J,  priviți-i ca și cum i-ați vedea pentru prima oară, încercați să-i ”descoperiți” plini de curiozitate ca pe cadoul anterior amintit.La fel și cu colegii, biroul sau casa în care locuiți.

Această atitudine menținută permanent produce modificări asupra  mentalului și corpului nostru deoarece menține energia în prezent, și ne deschide oportunitățile de a experimenta și vedea realitatea înconjurătoare în deplinătatea existenței sale; totul este posibil!

3.Punem deoparte tot ceea ce ştim sau am învăţat până acum - împreună cu toate preocupările şi grijile noastre. În acest fel suntem deschişi spre a experimenta în totalitate tot ceea ce se întâmplă în acel moment al zilei.Minţile noastre sunt pregătite şi deschise pentru a învăţa şi explora, suntem prezenți atât fizic cât și mental.

4.Repetăm regulat exerciţiile pentru a provoca o schimbare durabilă.Sofrologia cuprinde o serie de exerciţii pe  care le practicăm cu scopul de a integra noi modalități de funcționare mentală, în viaţa de zi cu zi.Prin efectuarea exercițiilor sofrologice, creăm noi circuite neuronale și putem astfel să eliminăm vechile idei adânc înrădăcinate în conștiința noastră care ne pot afecta în mod negativ viața, deciziile pe care le luăm, starea de bine.Practicarea regulată a exercițiilor produce o ”iluminare” în câmpul conștiinței aducând din inconștient elemente și energii refulate.Acest lucru se face prin direcționarea minții către imagini, emoții, sentimente, amintiri plăcute; devenim conștienți de ceea ce gândim aducând mintea în prezent, direcționăm gândirea înspre lucruri care ne oferă senzații pozitive, care ne fac plăcere, ne dau o stare de bine și bună dispoziție; este mult mai plăcut să ne concentrăm pe ceea ce ne place, în loc sa fim mereu încrâncenați și direcționați negativ.

Este foarte important să trăim cu mintea ÎN PREZENT. Sofrologia pune mare accent pe corpul fizic și percepția corporală deoarece relația corp – spirit ne influențează modul de viață.Cum? Corpul fizic este solid și se află mereu în prezent; mintea, în schimb, poate fi oriunde, este fluidă ”zboară” în trecut sau viitor aducând după sine emoții. Emoțiile sunt legătura dintre minte și corp sau altfel spus, ele sunt ”ecoul” minții în corp.De aceea, dacă gândurile voastre vor avea conotație negativă, veți avea parte de emoții care se vor reflecta în corp și vă vor face să vă simțiți rău deoarece se produc modificări în biochimia organismului.La fel și cu gândurile pozitive care produc emoții pozitive, rezultând în acest fel starea de bine.

Acolo unde ne este mintea, este direcționată și energia.Dacă suntem atenți la ceea ce gândim și ne ridicăm deasupra minții, putem influența în mod conștient suportul energetic al gândurilor și trăirilor noastre într-un mod plăcut iar asta înseamnă că trăim în armonie cu noi înșine, ne simțim bine, suntem bine dispuși deoarece eliminăm conflictele intrapsihice.

O întrebare pe care este  bine să o luăm în considerare : dacă mintea nu se află în prezent atunci cine ne crează viitorul?

Există și atitudinea interioară ce se poate transpune în cuvinte prin sentimentul de recunoștință pe care putem să-l experimentăm în permanență iar spiritul și viața interioară sunt animate într-o manieră pozitivă  devenind astfel  bucuroși că trăim.  Poți să spui  ”mă simt fericit”? Depinde de tine cum alegi să fii; totul pleacă din interior.

Nu credeți? Încercați să fiți recunoscători pentru ceea ce aveți, pentru lucrurile bune din viața voastră, o întâlnire cu  prietenii, serviciu, familie; unii vor spune ” eu n-am pentru  ce să fiu recunoscător”L.Schimbați această percepție negativă!Înlocuiți acest tipar mental care se înrădăcinează tot mai mult în creierul vostru!Lăsați energia să curgă armonios și  să va îmbogățească spiritul și mintea iar emoțiile vă vor produce bucurie și bună dispoziție în loc de apăsări și nemulțumiri. Oamenii nu sunt cu adevărat conștienți că există; puteți vedea în jurul vostru ”roboței”  care mereu se plâng de câte ceva, veșnic nemulțumiți,  care nu știu să aprecieze ceea ce  au care nu sunt dispuși să-și schimbe propriul ego și privească lucrurile printr-o altă perspectivă. Stau blocați în propriile capcane ale gândirii lor.

Mulți vorbesc despre faptul că ar vrea să schimbe lumea dar nu sunt dispuși să înceapă cu ei înșiși.Nu putem schimba tot ce există în jurul nostru, nu putem schimba oameni pe care să-i facem să fie pe placul nostru. Ar fi imposibil să schimbăm minunata diversitate în care trăim însă putem începe transformarea noastră, interioară, de acceptare, eliberare, bucurie pentru a-i  accepta pe ceilalți fără prejudecăți.Mare provocare,nu?

Încercând să producem o schimbare în interiorul nostru se vor schimba și  cei din jur.Lăsați oamenii să existe în plenitudinea lor!

Primele lucruri pe care oamenii le observă atunci când practică sofrologia sunt: un somn mai odihnitor, îmbunătăţirea concentrării, mai puţine griji și temeri, mai multă încredere în sine şi sentimentul de fericire interioară.Cea mai comună remarcă după câteva săptămâni de practică este : „în general nu s-a schimbat nimic în exterior însă sunt  mai fericit, lucrurile par mai uşoare, am mai multă energie şi mă trezesc simţindu-mă bucuros că sunt în viaţă”.Nu este acesta sentimentul  pe care-l căutăm cu toții?

 

Articol scris de psih. Lorena Luchian

 

5 comentarii pentru “Cele 4 atitudini sofrologice care-ți iluminează conștiința

  1. F interesant articolul si f interesanta prezentarea facuta la cursul celor de la Synthesis.Mi-ar placea sa pot citi suplimentat despre acest subiect.

  2. foarte interesant articol ;si cred ca foarte multe persoane au nevoie de asemenea terapie traim si muncim intr-un ritm alert si stresant.la multi ani

  3. un mare adevar,usor de spus dar greu de realizat in vremurile acestea in care traim haotic.De fapt nici nu stim daca mai traim sau suntem morti demult.

  4. Foarte tare articolul. Niciodata nu e prea,tarziu sa ti dai seama ca schimbarea vine din interior. Din modul tau de a percepe lucrurile intr un mod cat mai pozitiv. Realitatea esti tu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.