Ce este si cum accesam iubirea de sine?

The beauty of Astari
The beauty of Astari

Întâlnesc frecvent persoane care mă întreabă, asemeni unui căutător veritabil, cum să facă să se iubească mai mult. Mă întreabă cum arată, de fapt, aceasta iubire de sine? Cum se manifestă ea? Stând în pat până târziu, mâncând o înghețată sau o salată de fructe?

Le răspund acum că oricare dintre aceste variante poate fi valabilă și multe altele, de asemeni.
Esența iubirii de sine este să-ți asculți intuiția și să înveți să asculți ce-ți spune corpul despre nevoile pe care le ai.

Uneori, să-ți asculți corpul poate fi înșelător, de aceea, îți împărtășesc câteva căi prin care poți începe să te iubești:

1. Fii Răbdător Cu Tine. La fel cum îți dai credit pentru ceva ce ai făcut, dă-ți o pauză și ai toleranță atunci când uu ai făcut ceea ce-ți doreai.

2. Încetează Să-ți Mai Faci Griji. Grijile nu fac altceva decât să te blocheze și mai mult în situația în care te afli, să-ți ia energia și să te oprească să acționezi.

3. Fă Ceea Ce-ți Place. Trăiește-ți viața ca și când te afli în vacanță. Îți place să alergi, trezește-te cu jumătate de oră mai devreme și aleargă. Nu te opri în tot felul de scuze și blocaje pentru a nu face ceea ce te relaxează și te face fericit. Depășește barierele și acționează!

4. Nu Te Mai Eticheta. Renunță să te mai numești ”leneș” sau ”prost” sau oricum altcumva și folosește atribute pline de compasiune și dragoste despre Cine Ești Tu.

5. Conectează-te Cu Viața Ta. Alege să fii într-o relație autentică, adevărată cu viața și cu experiențele tale. Încetează să-ți mai spui că ceea ce ți se întâmplă este din cauza sistemului, celorlalți, societății sau oricui altcuiva numai ție nu. Tu răspunzi de mersul vieții tale, de felul în care o privești și alegi să faci lucrurile.

6. Fă O Listă Cu Oamenii Pe Care Îi Admiri Și De Ce. Apoi amintește-ți că tu poți admira în ceilalți doar ceea ce există deja în tine (oricât de bine ascuns este). Menține-te în starea lucrurilor pe care le admiri și fii ceea ce admiri la ceilalți. Trebuie doar să-ți propui.

7. Oferă Iubire. Iubește-i pe ceilalți nu pentru ceea ce sunt ei ci, pentru ceea ce ești tu.

8. Asculță-te Și Ai Încredere În Intuiția Ta. Renunță la cuvântul ”trebuie”. Nimic nu trebuie decât dacă așa îți spune intuiția.

9. Fă Pace Cu Corpul Tău. Stai (dezbrăcat) în fața oglinzii și fă pace cu corpul tău care este casa a Ceea Ce Ești Tu Cu Adevărat. Privește-te și spune-ți cât ești minunat, fabulos și special ești tu.

10. Cine Ești Tu? Fă o listă cu toate lucrurile despre Cine Ești Tu și pentru care ești recunoscător.

11. Apreciază-te! În fiecare seară, înainte de culcare, când deja ești în pat, spune corpului tău și ție cât de mult le apreciezi.

12. Lucruri Pe Care Le Iubești. Înconjoară-te de lucruri pe care le iubești și care-ți dau o stare de bine. De exemplu, fotografii ale celor pe care-i iubești, memento-uri despre evenimente fericite din viața ta, etc.

13. Acceptă-ți Și ”Minusurile”. Enumeră într-o listă 7 motive pentru care, cele mai grele provocări ale vieții tale, nereușitele și ”calitățile” pe care nu le iubești la tine, în esență, au fost lucruri minunate pentru tine și experiența ta.

14. Iartă. Apoi, iartă-te pentru că nu le-ai văzut mai devreme (pe cele de la pct.13). Iartă-i pe tot și pe toate câte ți s-au întâmplat.

15. Conectează-te Cu Mâncarea. Mestecă mâncarea încet, savurează fiecare aromă a ei și concentrează-te pe beneficiul pe care această hrană ți-l aduce.

16. Sport cu Zâmbet. Renunță la exercițiile fizice care nu te fac să zâmbești. Mergi la sala de gimnastică doar dacă asta te reconfortează. Dacă nu, alege alte activități care te fac să te simți bine: mergi cu bicicleta, cu rolele, etc. Nu facem sport pentru că așa trebuie, ci pentru că ne place ceea ce facem.

17. Limitează-ți Consumul De Știri. Este în regulă să fii bine informat dar, oare, chiar ai nevoie să știi câte accidente s-au produs, cum mai merge criza economică și ce se mai întâmplă cu războiul din nu știu ce regiune? Tu ai puterea de decizie pentru a găsi echilibrul vizavi informațiile pe care vrei să le vezi. Nu este nevoie să urmărești trei buletine de știri într-o zi. Dacă te gândești mai bine, probabil că unul este suficient.

18. Eliberează-te. Renunță la 80% din tot ceea ce este irelevant și focusează-te pe ceilalți 20%. Vei fi mult mai productiv și vei acumula mai puțină energie negativă și toxine emoționale.

19. Fii Tu Cu Tine. Petrece zilnic timp în meditație sau rugăciune ori liniște.

20. Gândește-te La Lucruri Care Îți poți Face Viața Mai Ușoară – apoi, fă-o. Oricare ar fi ele, fă-le o prioritate. Poți, de exemplu, să-ți cumperi un calculator care să te ajute într-o activitate anume, o bicicletă pentru a te deplasa mai ușor sau orice altceva ce ți se pare util pentru tine.

21. Scrie-ți O Scrisoare De Dragoste. Nu contează cât de lungă sau scurtă este. Important este să așterni pe hârtie modurile în care te iubești și motivele pentru care o faci. Citește-o în fiecare zi.

22. Eliberează-te De Perfecțiune. Dacă tu te ”străduiești” mereu pentru ceva, ăsta nu este deloc un mod de a trăi; în felul acesta poți doar să deschizi ușa pentru monologul negativ pe care ți-l dedici. Tu ești TU și, așa cum ești, ești suficient – chiar în acest moment, chiar așa cum ești.

23. Fă Ceva Doar Pentru Tine. Este minunat atunci când faci tot felul de chestii pentru cei din jur dar este și mai minunat atunci când faci ceva doar pentru tine. Atunci când tu ești singurul care beneficiază de toată atenția ta.

24. Cântă. Fredonează o melodie. Cântă la un instrument. Creează un ritm nou. Permite vibrației muzicii să-ți umple sufletul.

25. Fii Sincer Cu Tine. Dacă tu încerci să fii cineva care nu ești de fapt, este foarte ușor să aluneci către monologul negativ pentru că, în felul acesta, tu nu poți da tot ce ai mai bun. Tu ești cea mai bună replică a ta. Lasă la o parte tot ceea ce nu te reprezintă și fii cel mai bun TU. Doar tu poți fi cea mai bună variantă a ta așa că fă-o cât mai bine și iubește felul în care o faci.

26. Eliberează-te De Vină. Vina vine tot din ”discuțiile” negative pe care le ai cu tine. Nu poți schimba ceea ce ai făcut în trecut dar poți să acționezi acum pozitiv. Uită ce-a fost și iubește. :)

27. Fii Blând Și Pozitiv. Atunci când vei începe să gândești pozitiv și cu blândețe despre tine, pur și simplu, va crește iubirea pe care ți-o porți.

28. Elimină Auto-Critica. Tu ai mustra pe cineva pentru cele mai mici lucruri? Probabil că nu. Ei, imaginează-ți că există un ”ceva” în capul tău care exact asta îți face ție. Îți spune că nu ești bun, ca ești prost sau că faci tot timpul greșeli. Dacă identifici așa ceva la tine, fă un efort și elimită acest mod de a te judeca tot timpul. Nu meriți asta.

29. Bucură-te De Copiii Tăi. Este foarte ușor să alergi cât e ziua de lungă și să te ocupi de cele necesare lor fără a te conecta cu ei, cu adevărat. Cel puțin seara, fă un efort conștient și vorbește cu copiii tăi despre cum a fost ziua lor. Ce-au făcut interesant, ce-au învățat, cum se simt. Și, nu uita să le reamintești cât de importanți sunt ei pentru tine și cât de mult îi iubești.

30. Învață Să Vezi Frumusețea. Atunci când înveți să vezi frumusețea în fiecare lucru, vei vedea, de asemeni, și frumusețea în tine. Observă tot ce este frumos în jurul tău. Susurul unei ape, o floare, o pasăre, un copil, o culoare, un cântec, cerul, liniștea, sunt atât de multe lucruri frumoase pe care le întâlnești într-o zi.

31. Ai Încredere. Ai încredere în viață și-n tine. Totul este bine în lumea ta, așa cum trebuie să fie.

32. Exersează Răbdarea. Vei fi surprins să observi cât de multe lucruri se întâmplă fără să faci nimic! Atunci când te afli într-o ”încurcătură” nu te grăbi să acționezi. Ai răbdare, așteaptă cu încredere și ai să fii uimit să vezi că, ca prin magie, lucrurile se așează cumva de la sine sau că, apar noi oportunități pe care, mai înainte, nu le văzuseși.

33. Fii Un Turist în orașul tău, în casa ta, la serviciul tău. Observă totul dintr-o perspectivă nouă. Sunt multe lucruri frumoase acolo, cu care tu te-ai obișnuit și pe care acum nu le mai observi atât de ușor.

34. Acceptă Complimente. Fii deschis cuvintelor de bine pe care ceilalți ți le spun și acceptă-le cu grație și recunoștiință. Da, chiar ești uimitor. Poți să crezi asta!

35. Mulțumește. Mulțumește pentru tot și toate. Tot timpul. Odată am fost întrebată de ce mulțumesc atunci când cumpăr ceva, că doar plătesc pentru acel lucru. Ei bine, așa simt. Să mulțumesc pentru tot ce se întâmplă în acel moment unic, de alt fel; este felul meu de a mă conecta cu oamenii și momentul prezent.

36. Ascultă Povești. Ele au farmecul lor și darul de a-ți spune ”lucruri” într-un mod atât de subtil și minunat. Nu întâmplător am ales să-ți ofer gratuit o mini-colecție de povestiri. Le poți găsi pe site. :)

37. Fă Pace Cu Ego-ul Tău. El nu merită să primească o învinuire prea aspră. Este parte din tine. Ego-ul este un instrument pe care mintea ta îl folosește pentru a-ți manevra viața. Iubește-l, gestionează-l, folosește-l constructiv, ia o pauză și detașează-te de el rugându-te sau meditând și… iubește-l. Este parte din tine și are nevoie de iubire.

38. Spune ”Nu” Atunci Când Asta Simți. Să fii o persoană care face pe plac spunând mereu ”da” rugăminților celorlalți poate să aibă avantajele sale. Dar suprasolicitarea poate duce la stress și anxietate. Învață să nu dai curs solicitărilor atunci când te simți copleșit. Pe termen lung, te vei simți mai echilibrat și vei fi mult mai fericit.

39. ”Vorbește” Cu Fricile Tale. Fricile își au și ele rostul lor. Ele vor doar să te protejeze. Este adevărat că uneori întrec măsura și dau dovadă de exces de zel dar, nu este nevoie să-ți urăști fricile. Împrietenește-te cu ele și transformă-le într-o parte constructivă a ta. Doar oferă-le puțină dragoste și atenție. Întreabă-te care este sursa fricii. Pot fi două, chiar trei surse ale fricii. Identifică-le iar apoi cazi de acord cu frica ta că este în regulă să-ți continui drumul mai departe. Frica te va înțelege și va avea încredere în decizi ta ”documentată”.

40. Acordă-ți Timp. Timp pentru a înțelege că toate aceste moduri de a te iubi cer a fi făcute cu pasiune și intenție autentică și nu doar ca ceva ce trebuie bifat pe o listă.
Ai nevoie să crezi în puterea lor de a te face să te iubești mai mult decât o faci deja.

Îți ofer un citat bun pentru a reflecta…
“Nu mai există nimeni pe lumea asta exact ca mine. Tot ceea ce emană din mine, este sută la sută al meu, pentru ca eu sunt cea care face alegerile. Eu sunt stăpâna a ceea ce ține de mine: corpul meu, sentimentele mele, gura mea, vocea mea și toate acțiunile mele, atât cele îndreptate către ceilalți, cât ăi cele direcționate către mine însumi. Eu sunt stăpâna fanteziilor, viselor, speranțelor și temerilor mele. Sunt stăpâna triumfurilor și succeselor mele, tuturor eșecurile și greșelilor mele.

Pentru că posed tot ceea ce ține de mine mă pot cunoaște foarte bine. Dacă fac asta mă pot iubi și pot avea o atitudine binevoitoare față de întreaga mea ființă. Știu că există anumite aspecte în mine care mă nedumeresc și altele pe care nu le cunosc. Dar atâta vreme cât mă port cu blândeîe și iubire cu mine, pot căuta, cu speranță și curaj, soluții și modalități pentru a afla mai multe despre mine.

În orice caz, felul în care arăt și vorbesc, tot ceea ce spun și fac, tot ceea ce gândesc și simt la un moment dat, fac parte sută la sută din mine. Când, mai tarziu, mă uit în urmă la cum am arătat și cum am vorbit, la ce am spus și am făcut, la cum am gândit și am simțit, pot găsi elemente care să mi se pară nepotrivite. Le pot da deoparte, pot păstra cea ce s-a dovedit adecvat și pot inventa ceva nou pentru ceea ce am îndepărtat.

Pot să vad, să aud, să simt, să gândesc, să vorbesc și să fac. Am instrumentele pentru a supraviețui, pentru a fi apropiat de ceilalți, pentru a fi productivă, pentru a înțelege și a dirija lumea oamenilor și a lucrurilor din afara mea. Sunt propriul meu stăpân, și prin urmare, mă pot inventa.
EU sunt EU și sunt OK.” – Virginia Satir

Amintește-ți: există doar unul ca tine în toată lumea asta, iar acela ești TU. Fii cea mai bună variantă a ta și iubește-te așa cum ești.

Sursa: Alunga Tristetea

Sursa articol AICI

 

7 comentarii pentru “Ce este si cum accesam iubirea de sine?

 1. BUNA EU SINT CRISTINA
  as vrea sa cred ca sint o persoana care ma iubesc,dar de cele mai multe ori simt ca ma tradez ,si fac doar ceea ce vor ceilalti .
  in primul rind am esuat in casnicie ,am 40 de ani ,alaturi de un om care nu m-a meritat desi toata aceasta perioada i-am facut pe plac
  apoi cred ca si copii mei au fost lipsiti de aceea siguranta ca au doi parinti care ii iubesc,desi ne-am dat toata priceperea ,caci nu exista un manual dupa care sa inveti cum sa educi un copil,dar le-am insuflat ideea ca fiecare om are valoarea sa ,in aceasta lume a nonvalorilor.
  omul linga care traiesc s-a separat de mine ,desi stam sub acelasi acoperis de acum 10 ani ,nu ca am fi avut alta relatie in primi 30 ani de casnicie ,principalul motiv este ORGOLIU,nu accepta chiar daca acum sintem in prag de a divorta cu acte in regula ca el este cel vinovat
  consider ca am avut suficienta rabdare ,ca toata viata am gasit diferite pretexte sa mergem mai departe unul linga celalat .
  acum insa de circa 7 luni am descoperit ca imi merge mai bine ,cel putin am invatat sa ma iubesc asa cum sint cu defectele mele ,cu pacatele mele ,cu lipsurile pe care le am ,dar din puct de vedere profesional sint fericita si apreciata de lumea care ma cunoaste .
  DESI UNEORI MARTURISESC CA NU SINT SIGURA PE MINE CE AS VREA SA URMEZE IN VIATA MEA ,SI DACA SINT PREGATITA SA FAC PASUL DECISIV SI SA ASPIR LA O ALTA SANSA IN ACESTA VIATA ,MOTIVUL FIIND VIRSTA PE CARE O AM -56 ANI !!!!!!!!!!!!!
  ASTEPT UN SEMN DIVIN CARE SA MA CALAUZEASCA .

 2. Te felicit Cris pentru ceea ce esti si cine esti! Tot mai multe femei se trezesc din vechea energie „TREBUIE” , se redescopera pe sine si INCEP SA SE IUBEASCA! MINUNATTTTT

 3. Relatie cu tipete ,reprosuri. Acum am ajunsla o indiferenta totala fata de el. Nu mai caut sa ma apropii de el, nu mai incearca sa se apropie de mine.Nu se implica si nu participa deloc la viata noastra; a measi acopilului. CE madoare; e nemultumirea ca nu reusesc sa fac tot ce trebuiein casa, ca nu amtimp, dar incerc cat pot si sa nu ma critic sau invinovatesc.
  Daca se continua asa se va ajunge lao despartire, ceea ce eu o doresc. Felul de a trai de acum poate il va face si pe el sa vada ca nu ne mai leaga nimic ,de mult timp. E absent din actiunile, activitatile noaste, nu mai exista respect intre noi ,nu mai este afectiune nici decum iubire. Pana acum era ca ce voi face cum ma voi descurca dar de ceva timp realizez ca toate se vor aseza si rezolva de la sine.
  Imi dau seama ca e o pierdere de timp si o nemultumire sa stai intr-o relatie in care esti singur.

 4. Eu citesc cam tot ce-mi cade in mana despre relatii. Cred ca totdeauna este ceva de invatat. Totusi, cel mai mult mi-a placut cartea lui John Gray, barbatii sunt de pe marte, femeile sunt de pe venus. Este frumoasa, practica si plina de umor. Am auzit la radio ca vine si in Romania, ma bate gandul sa merg sa-l vad :)

 5. De multe ori la faptul ca nu te iubesti contribuie altii ,eu am crescut cu o mamă de la care auzeam ca nu fac nimic bine si nu sunt frumoasa ca ea ,ai picioare urate,sold plat,esti cocosata auzeam zilnic,pana am crescut si m-am uitat atent la mama si am vazut o femeie tuciurie cu trasaturi comune nici vorba sa fie frumoasa si mi- am dat seama ca aratam mai bine ca ea ,eu fiind bruneta cu ochi albastrii si un corp de invidiat dar diferenta dintre noi era ca ea se iubea pe sine iar eu nu si mi-am trait tinerețea inhibată si in haine largi si in umbra prietenelor mele pentru ca ma credeam urâtă,și așa am făcut și alegerile din viața mea ca o persoanâ care nu poate avea pretentii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *