Acum Stiu, am aflat si eu…

Cand un om reuşeşte să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbeşte, se uită cu dispreţ la graşi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceşte nasul dispreţuitor cînd altul se bălăceşte, încă, în viciul său. Dacă unul îşi reprimă cu sârg sexualitatea, se uită cu dispreţ şi cu trufie către păcătosul, care se căzneşte să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte! Ceea ce reuşim, ne poate spurca mai ceva decat păcatul însuşi. Ceea ce obţinem se poate să ne dea peste cap reperele emoţionale în aşa manieră încît ne umple sufletul de venin.

Banii care vin spre noi ne pot face aroganţi şi zgarciţi, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoşător al patimilor sufleteşti. Drumul către iubire se îngustează cand ne uităm spre ceilalţi de la înălţimea vulturilor aflaţi în zbor. Blandeţea inimii se usucă pe vrejii de dispreţ, de ură şi de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reuşita sa cu modestia şi graţia unei flori. Tot ce reuşim pentru noi şi ne aduce energie este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferinţă şi-n păcat.

Ochii noştri nu sunt concepuţi pentru dispreţ, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căzneşte să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur.

Dacă reprimi foamea în timp ce posteşti, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mancăruri gustoase şi alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar şi în somn, pentru ca, în ziua următoare, înnebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreţ sfidător faţă de cel ce nu posteşte. Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului şi a izbanzii trufaşe asupra poftelor. Dar, dincolo de orice, trufia rămîne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.

Dacă ai reuşit în viaţă, nu te agăţa de nereuşitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului şi patima înfumurării. Reuşita este energia iubirii şi a capacităţii tale de acceptare a vieţii, dar ea nu rămîne nemişcată, nu este ca un munte sau ca un ocean. Îngamfarea şi trufia reuşitei te coboară, încetul cu încetul de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieţii tale evenimente specifice lor.

Slăbeşte, bucură-te şi taci! Lasă-te de fumat, bucură-te şi taci! Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. Căci între vecin şi gunoiul din curte există o relaţie ascunsă, nişte emoţii pe care nu le cunoşti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată şi cauze ce vor rămîne, poate, pentru totdeauna ascunse minţii şi inimii tale.

Între omul gras şi grăsimea sa există o relaţie ascunsă. O înţelegere. Un secret. Un sentiment neînţeles. O emoţie neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Şi, în viaţa noastră nu există profesori mai severi decît viciile şi incapacităţle noastre.

Acum stiu, stiu ca orice ura, orice aversiune, orice tinere de minte a raului, orice lipsa de mila, orice lipsa de intelegere, bunavointa, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul gratiei si gingasiei unui menuet de Mozart ... este un pacat si o spurcaciune; nu numai omorul, ranirea, lovirea, jefuirea, injuratura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea,orice cautatura rea, orice dispret, orice rea dispozitie este de la diavol si strica totul. Acum stiu, am aflat si eu...

Nicolae Steinhardt

Sursa Aici

 

4 comentarii pentru “Acum Stiu, am aflat si eu…

 1. Ce facem cand noi, cei care incercam sa respectam toate legile divine si omenesti suntem priviti cu dispret de catre cei care nu le respecta ?! In cele mai multe cazuri cei "cazuti" sau decazuti sunt trufasi…

  Pana la urma trebuie sa intelegem un lucru : suntem toti oameni, cu calitati si defecte si trebuie sa ne acceptam asa cum suntem sau sa tinem distanta fata de cei care ne sunt incompatibili.

  Vin din nou cu o intrebare : ce ne facem daca nu ne dam seama la timp ca nu ne potrivim?

  SUFERIIIM….

 2. Mdaaaa, si eu am ramas mai grasa cu 15 kg. dupa ce am nascut si intr-adevar dispretuiesc grasimea si pe a altora dar si pe a mea.

  Voi face tot ce-mi sta in putinta sa redevin bine proportionata si in acelasi timp sa-i respect pe cei de langa mine grasi sau slabi….

 3. Asa este.
  Este perfect adevarat tot ce ai spus mai sus si il Slavesc pe Dumnezeu ca mai sunt femei ca tine. Traim intr-o lume plina de vicii,pacate si minciuni care binenteles au de tata pe diavolul.Taina unei adevărate vieți spirituale constă în ascultare și într-o slujire cu credință. PĂCATUL nu satură niciodată, pentru că păcatul înseamnă neascultare. Tot așa și egoismul, pentru că numai acela trăiește, care IUBEȘTE, iar iubirea nu caută folosul său, ci al celorlalți. Dacă împlinim voia lui Dumnezeu, sufletul nostru își va găsi hrana în fiecare faptă de ascultare și în orice jertfă pe care o face iubirea.
  Vrei să cunoști taina unei astfel de vieți ???
  DUMNEZEU TE IUBESTE SI EU LA FEL – Emanuel……………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *