Tulburarea de personalitate de tip borderline

borderlinePersoanele care suferă de tulburare de personalitate borderline manifestă instabilitate în privința relațiilor interpersonale, imaginii de sine, trăirilor emoționale și de asemenea o impulsivitate ridicată.

Au o dispoziție fluctuantă, sunt dominate de emoții intense și greu de controlat – în principal furie împotriva celorlalți și a propriei persoane. De la accesele de mânie pot trece cu ușurință la panică și disperare sau depresie însoțite de un plictis existențial și sentimentul de vid interior. Pentru a face față acestor trăiri apelează frecvent la alcool sau stupefiante pe care le pot consuma într-o manieră necontrolată și primejdioasă.

Impulsivitatea lor se manifestă și prin cheltuieli abuzive, dependența de jocuri de noroc, mâncat excesiv, relații sexuale dezorganizate. Adesea au au un comportament automutilant și amenințări repetate de suicid. În fapt, cel mai mare procent de sinucideri se înregistrează în rândul personalităților borderline.

În relațiile cu cei apropiați pot trece rapid de la idealizarea la devalorizarea lor. Pentru ei cei din jur sunt „oameni pe care îi iubesc” și „oameni pe care îi urăsc”. Nu suportă singurătatea, au nevoie de alți oameni iar teama lor cea mai mare este să nu fie abandonați, teamă izvorâtă din credința că nu sunt suficient de buni, că este ceva în neregulă cu ei.

Reacționează agresiv și violent atunci când simt că ceilalți nu le oferă atenția, iubirea și sprijinul de care au nevoie, atunci când au impresia că nu se ocupă suficient de ei. Sunt imaturi din punct de vedere emoțional, nu au toleranță la stres și la frustrare, cel mai mic stimul putându-le declanșa o adevărată criză. Au un comportament imprevizibil și de multe ori acționează autodistructiv. Își pot pierde în mod repetat locul de muncă, întrerupe studiile sau intenta divorț din senin.

În privința propriei persoane au adesea o imagine incertă și își pot schimba percepția despre nevoile și dorințele lor de la o zi la alta. Din acest motiv relațiile cu cei din jur sunt instabile și pot face schimbări drastice și neașteptate atât pe plan personal cât și profesional. Nu sunt constanți și le este greu să își ducă la îndeplinire obiectivele deoarece au tendința de a se autosabota mai ales atunci când sunt pe punctul de a-și realiza scopurile.

Printre cauzele dezvoltării acestei tulburări de personalitate putem enumera maltratarea fizică sau abuzurile sexuale din copilărie săvârșite de cei apropiați dar și neglijența, pierderea sau separarea precoce de un părinte.

Ca și complicații pot apărea episoadele psihotice, episoadele depresive majore, tentativele de suicid, alcoolismul, tulburările sexuale, tulburările somatice.

Tulburarea de personalitate borderline apare frecvent concomitent cu alte tulburări de personalitate. Ajutorul de specialitate poate influența în sens pozitiv evoluția persoanelor care suferă de această tulburare de personalitate.

Cum este indicat să ne purtăm cu cei care suferă de tulburare de personalitate de tip borderline?

 • Să îi încurajăm să își asume responsabilitatea și să nu ne lăsăm manipulați în a-i salva de consecințele propriilor acte necugetate pentru că dacă vom face asta le vom încuraja comportamentul;
 • În fața izbucnirilor emoționale să ne păstrăm pe cât posibil calmul pentru a evita amplificarea unui conflict;
 • Să fim sinceri – persoanele care suferă de tulburare de personalitate de tip borderline de cele mai multe ori nu își dau seama de consecințele dăunătoare pe care le au comportamente le lor asupra celorlalți și, de asemenea, au tendința de a se victimiza și deseori au impresia că ceilalți îi nedreptățesc sau îi persecută. Așadar, nu este indicat să îi aprobăm și să îi încurajăm să se plângă în condițiile în care în realitate lucrurile stau altfel, însă este important să le arătăm că îi ascultăm;
 • Să fim clari și conciși în comunicare pentru a nu lăsa loc de interpretări și să ne susținem punctul de vedere în ciuda întreruperilor, divagărilor, amenințărilor sau șantajului emoțional;
 • Să ne retragem dacă este nevoie – dacă situația escaladează putem pur și simplu să plecăm menționând că vom reveni asupra acelui subiect când se vor calma spiritele;
 • Să ne stabilim granițe și limite ferme de interacțiune – să le spunem ce suntem dispuși să acceptăm din partea lor și ce nu;
 • Să nu le tolerăm comportamentele abuzive.

Ce poți face dacă tu însuți suferi de tulburare de personalitate de tip borderline?

 • Învață să îți gestionezi gândurile și emoțiile;
 • Fă-ți un program stabil de somn;
 • Mănâncă echilibrat;
 • Fă activități care îți plac pentru a reduce stresul;
 • Evită substanțele care îți provoacă schimbări ale dispoziției (precum alcoolul);
 • Focalizează-te pe lucrurile pozitive de zi cu zi;
 • Fă sport, meditează;
 • Cere ajutor.

În încheiere, te invit să îmi spui într-un comentariu dacă ai întâlnit astfel de persoane și cum ai interacționat cu ele.

Dr. Ursula Sandner

 

 

15 comentarii pentru “Tulburarea de personalitate de tip borderline

 1. am întâlnit mie foarte dragă acum sunt in faza de devalorizare după o vacanta cu ea.deja mai obisnuit cu ea stiu de boală ei si vreau so ajut si sa ma ajut.acum e la faza in care nu suna dar spune sa ne vedem mai rar.eu i am spus ca o inteleg si o voi sprijinimce sa fac?

 2. eu sunt o astfel de persoana, cred. bine, nu vreau sa ma autodiagnostichez, dar adevarul e ca pot avea iesiri destul de urate, si lucrul asta il afecteaza pe prietenul meu. el are cel mai mult de suferit de pe urma mea… mi-a stabilit niste granite, clare, pe care, de-a lungul timpului, le-am tot si tot incalcat. insa cred ca a venit momentul sa fiu mai atenta la dorintele lui :)
  ti-am citit cartea, „puterea ta interioara” si am gasit-o extrem de utila. evident, schimbarea nu se face citind o carte, sau citind alte carti. cred ca sunt momente de revelatie, in care, in urma unor evenimente, iti amintesti de ceva ce ai citit undeva, sau ceva ce ti-a spus cineva, actionezi in consecinta si vezi ca rezultatele sunt bune. numai asa poti invata, din punctul meu de vedere, prin experienta

 3. Eu am crezut ca sufar de un astfel de tip de tulburare
  uneori cand nu ai bani de psihoterapeut trebuie sa gasesti un al remediu, acesta este duhovnicul sau biserica
  o alta problema este sa inveti sa constientizezi
  ganditul pozitiv nu poate fi facut de propria-ti persoana, dar trebuie sa ai puterea sa impartasesti din felul tau altor persoane
  eu m-am insurat, iar acum sotia ma ajuta, am ajuns la manifestari postdepresie, dar se poate sa reusesti, important este sa crezi in asta si mereu sa gasesti resursele spirituale si intelectuale care sa te faca sa stergi trecutul
  orice pacient cu borderline sa se fereasca de psihoterapeuti fara experienta, le poate fi fatal
  eu sunt matematician, dara am fost cazul care am gandit analitic si pracmatic, multi nu pot face asta.
  As putea vorbi mult de tulburari, dar ce e mai important de tratarea lor in momentul cand nu ai resursele materiale sa faci asta
  Lupta cu sinele in momentele de tulburari este cheia succesului
  La oamenii cu tulburari nu se raspunde prin violenta si restrictiv
  Foarte mult conteaza cat il faci sa constientientizeze si sa gaseseasca resursele in propria-i persoana.

 4. Interesant.. e prima data cand vad asa ceva, o incadrare a acestui tip de personalitate si nu pot sa ma abtin sa nu afirm ca cunosc pe cineva asemenea.
  O persoana care printr-o oarecare conjinctura a ajuns sa-mi fie draga.
  Da, mi-e draga cand e echilibrata, din pacate asta se intampla din ce in ce mai putin si nu stiu cum s-o ajut.
  Nu e la extrem, fara tendinte de auto-mutilare sau sinucigase (inca) dar.. in rest, totul se potriveste.
  In copilarie maltratata (uneori batuta pana la lesin) de catre tata, la indemnul (si inspre satisfactia) mamei.
  Acum – imprevizibila -DA, creea o furtuna din nimic, si din orice. Mi-e si teama sa-i mai spun ceva uneori.
  Despre ea insasi are intr-adevar o imagine incerta daca nu chiar inexistenta.. cel mai adesea se trateaza cu asprime si cu lipsa de auto-respect, relatii instabile cu cei din jur si incapacitatea dea-si propune si duce ceva la bun sfarsit.
  Face mereu ce i se *arata, in indiferent ce domeniu, de cele mai multe ori fara sa realizeze efectele actiunilor sale.. genul: (si ce daca?)
  Studii intrerupte (facultate facuta dar fara examen de licenta la final), convingerea ca nu e suficient de buna, si mare mare nevoie de atentie.
  Si -DA, teama de abandon, relatii sexuale dezorganizate ce depind de momentul ei de *inspiratie, furie sau loialitate, toate inexplicabil amestecate si judecate dupa o logica proprie de moment.
  Dispozitie fluctuanta si da.. inclinatie vadita catre consumul de alcool.
  Deocamdata se controleaza dar.. lucrurile par sa se agraveze in ultima vreme.
  ..
  Am incercat in prima faza sa-i explic (sa ma cert cu ea) ca greseste, ca nu e acceptabil ceea ce face.. am renuntat.
  In a doua faza am decis sa fiu f. bland, s-o tratez ca pe-un om cu probleme (uneori e f. logica, cu bin simt si pe picioarele ei totusi), pare sa ia ce-i doar convine din price situatie, si in rest sa se foloseasca de celelalte.
  E.. greu.
  Oricum.. multumesc ptr. articol, macar m-am luminat putin.

 5. Nu am antalnit pe nimeni care sa se icadreze la majoritatea comportamentelor descrise aici. Am antalnit doar persoane care au avut doar cateva din aceste comportamente si nu se manifestau mereu.

 6. Am avut o soție cu aceasta boala, am si un băiețel de 3 ani si 10 luni cu ea, nu am putut sa păstrez căsnicia. Nici familia ei nu m-a ajutat, nu accepta ca are probleme! Exista riscul ca băiețelul sa mosteneasca aceasta boala. Psihologii au spus ca daca copilul este mai mult in prezenta mea, sunt șanse sa nu copieze modelu ei. Momentan copilul are domiciliul la mine! Cum si ce trebuie sa fac?

  1. Salut Catalin, eu nu cred ca aceasta boala se mosteneste Genetic. Pe de alta parte, fatul de obicei asi alege secventele genetice de la parintele care este mai sanatos din aceea privinza. Dar daca copilul ar fi dependent de mama, adica sa stea la ea, ar putea prin educatie gresita si prin copiere sa preieie compotamentele mamei. Majoritatea prsoanelor cu probleme de comportament ori au fost candva vctime ale unor maltratari ori au fost rasfatati. Ambele esxtreme duc la tulburari psihice. Sunt convins ca una din acestea au dus la boala persoanei in cauza. In problema educatiei, ceea ce pot sa ofer oricui este sa dea copilului atat feedback pozitiv cat si negativ dar fara dramatizari. Asta inseamna, daca ceva nu a facut bine sa spui ca nu a fost bine si daca a facut ceva bine, sa spui ca a fost bine. Sa nu interzici mamei sa viziteze copilul. Dar vizitele sa nu fie prea des nici prea lungi.

 7. Ma regasesc in totalitate in aceasta descriere . Singura pot face ceva sau doar cu ajutor de specialitate ?? Iti multumesc pt ajutor .

 8. Buna ziua. Regasesc toate aceste simtome in fiica mea. Cu trei ani in urma a trecut printr o depresie puternica. Aparent am crezut ca relatia cu prietenul o nemultumea. A urmat tratament pentru depresie si inca urmeaza cu psihoterapie. A terminat anul acesta medicina si se pregateste pentru rezidentiat. Dar cu cateva luni in urma a inceput sa fie ft agresiva cu noi parintii si foloseste numai cuvinte uratw la adresa ei. Are autostima foaete scazuta si acum pur si simplu zice ca nu mai continua ca nu se piate concentra si de fapt nu poate invata. E continu conectata la retele sociale dar in realirate ii este greu sa isi pastreze prietenii. Ar face orice sa aiba prieteni care sai dea atentie dar bu este pisibil parca ii sperie. Si continu ne spune ca rezolvarea problemelor ei este sa moara si o va face in curand. Se simte bine daca se distrwazaza tot timpul ii place sa cheltuiasca si cumpara fara sa aiba nevoie de lucruri. Intotdeauna invinovateste pe ceilalti de esecurile ei si mananca ft mult. Chiar ne invinovateste pe noi ca estw grasa caci ii transmitem genetic. Nu a fost diagnosticata cu o tulburare anume dar dupa ce am citit articolul imi dau seama ca se incadreaza in aceasta descriere. Ce putem face pentru a o ajuta? Si pentru a reface armonia din familie. Pentruca distruge tot. Nu suporta sa ne vada bine. Multumesc

 9. Din păcate am suferit de această tulburare. Din fericire, căutând soluții, am descoperit ideile care să-mi ofere calmul, arătându-mi lumea așa cum este ea, nu cum îmi doream eu s-o văd. Aveam tendința să mă tem de trădarea oricui, crezând ca nu le pasă de mine sau chiar mă disprețuiesc. Bineînțeles că cine se îndepărta de mine o făcea doar datorită comportamentului meu ostil și am realizat într-un târziu că ceilalți nu îmi datorau nimic. Puteam să rămân singur oricând si asta doar din vina mea, fiindca omul are tendința să meargă unde îi este mai bine așa ca mi-am asumat responsabilitatea pentru ceea ce fac, politica după care trăiesc și astăzi.

 10. Am un fiu la facultatea de matematica si manifesta o parte din comportamentul descris . Are cativa ,,prieteni,, dar din cate am inteles sunt relatii superficiale nu de incredere.Nu poate sa se angajeze in relatii cu alte persoane necunoscute de tema ca nu se ridica la nivelul asteptarilor celorlalti si se poate face de ras. Sufera foarte mult ca nu se poate manifesta din cauza ca trece totul prin filtrul mintii si ii e teama ca ar vobi ceva de care mai apoi se poate rusina. Ii invidiaza pe cei care reusesc sa se descurce in comunicare si crede ca este asa datorita modului cum l-am crescut. Suntem oameni credinciosi si l-am cresut si pe el ca si pe fratii lui cu dragoste in aceasta credinta mergand frecvent la biserica .Cand isi vine in fire crede in puterea Dumnezeiasca si intelege ca este diferit de ceilalti din acest motiv .Din pacate timiditatea il opreste in a se manifesta asa cum este el.Acum suntem separati unii de ceilalti dar vorbim des la telefon referitor la problemele lui. Uneori avem aceleasi idei alteori devine putin agresiv invorbire si ne invinovateste de framantarile lui.

  1. Pai Adria.. voi l-ati crescut, e al vostru, ati putea sa va vedeti si din alta perspectiva (nu neaparat ddin cea bisericeasca).
   Omul a crescut emotiv si rusinos /poate tocmai din cauza invataturii de care-a avut parte de la voi, de la biserica, timid ca e fundamental un pacatos si nah.. nu se ridica la inaltimea regulilor si-a canoanelor bisericii cu care-l presati voi.
   Nu puteati sa-l cresteti lejer.. sa-i oferiti spatiu personal de dezvoltare si sa interveniti doar ici-si-colo cate putin?
   Oare n-ati pus prea mare presiune pe el gen: *asa trebuie.. asa nu trebuie../ asta-i urat/ asta-i rusine/ asta-i pacat si nah.
   Acum e produsul educatiei voastre.

 11. Am avut o iubita care cred ca sufera de aceasta boala. Din pacate refuza sa consulte un specialist. Cred ca totul i se trage din copilarie, unde a vut o relatie dezastroasa cu mama ei. Din pacate in acest moment foarte multe persoane din jurul ei ( crede ea) au o problema cu ea. Mi-a povestit ca a stat suparata pe colega ei de banca 1 an timp in care nu i-a vorbit deloc cu. Stiu…e greu de crezut dar asta e ce mi-a povestit ea. Am iubit-o f mult si am crezut ca citind despre aceasta tulburare si alte carti de dezvoltare si avand o anumita maturitate o sa reusesc sa am o relatie mai aproape de normalitate cu ea. E o lupta continua cu o astfel de persoana, lupta pe care eu am pierdut-o dupa aproape 2 ani de relatie. Sper sa nu va indragostiti de o astfel de persoana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *